top image food
MEGALI1.jpg

18 Μαρτίου 2020
Η κακαβιά είναι το αγαπημένο φαγητό των ψαράδων, το ετοιμάζουν σε παραλίες και λιμανάκια, μέσα στο μαυροτσίκαλο σε πρόχειρες παραστιές. Χρησιμοποιούν διάφορα ψάρια που δεν μπορούν να πουλήσουν και μισό θαλασσινό νερό. Δεν έχουν πολλά υλικά στη διάθεση τους, λίγο ελαιόλαδο, κανένα κρεμμύδι, άντε και καμιά πατάτα αν βρεθεί στη βάρκα τους. Αυτά τα λίγα και τα απλά είναι που κάνουν τη κακαβιά τόσο ιδιαίτερο φαγητό.


Ο μπαμπάς μου Ανέστης ,επαγγελματίας ψαράς, με έμαθε από παιδί όλα τα μυστικά της καλής κακαβιάς. Θεωρείτε καλοκαιρινή συνταγή, δεν είναι όμως απαραίτητο να βρεθούμε σε μια παράλια ή ένα λιμανάκι για να φτιάξουμε την πιο τέλεια κακαβιά, μπορούμε και στη κουζίνα του σπιτιού μας. Ιδανική συνταγή για της 25η Μαρτίου του Ευαγγελισμού και των Βαΐων που πλησιάζουν.

 

Υλικά
1,5-2 κιλά διάφορα ψάρια (συναγρίδες, ροφό, στείρα, σφυρίδα, μπακαλιάρο, κοκκινόψαρα, σρορπίνες, χάνους)
2 ξερά κρεμμύδια
4 πατάτες μεγάλες
150ml ελαιόλαδο
Χυμό από δυο λεμόνια
Αλάτι
Πιπέρι


Εκτέλεση
Αρχικά καθαρίζουμε και πλένουμε τα ψάρια μας. Κόβουμε σε μέτριες μερίδες και αλατίζουμε. Κρατάμε στην άκρη για να χρησιμοποιήσουμε στη κακαβιά.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί, προσθέτουμε τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα και σοτάρουμε μέχρι να γυαλίσουν.
Ρίχνουμε τις πατάτες κομμένες σε μικρά κυβάκια και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να κολάνε ελαφριά οι πατάτες στον πάτο της κατσαρόλας. Με αυτό τον τρόπο βγάζουν όλο το άμυλο που θα βοηθήσει τη κακάβια μας να χυλώσει.
Αποσύρουμε τη κατσαρόλα από τη φωτιά και απλώνουμε πάνω τα ψάρια. Ρίχνουμε νερό μέχρι να σκεπαστούν αρκετά τα ψάρια μας. Αλατίζουμε λίγο και ξανά βάζουμε τη κατσαρόλα στη φωτιά σε μέτρια θερμοκρασία.
Ψήνουμε για 25-30 λεπτά μέχρι να ψηθούν τα ψάρια μας. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το χυμό μελονιού. Τρίβουμε φρέσκο πιπέρι και η κακαβιά είναι έτοιμη για να σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία!!!

1

2

3


Δείτε και άλλες νόστιμες συνταγές μας


ΨΑΡΙ ΣΤΗ ΛΑΔΟΚΟΛΛΑ ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ

08


ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ ΜΕ ΦΑΒΑ

3