top image food
gar ides saganaki1.png

Το σαγανάκι είναι ένα μικρό τηγάνι με δύο χερούλια για χρήση σε γκάζι αλλά και τρόπος παρασκευής διαφόρων φαγητών όπως αβγά, τυρί, φέτα, μύδια μέσα στο σαχανάκι, όπως το λένε όσοι κατάγονται από τη Μικρά Ασία. 

Το τυρί σαγανάκι είναι το πιο συνηθισμένο.Αμέσως μετά έρχονται τα θαλασσινά με την πρωτοκαθεδρία να έχουν οι γαρίδες, συνδυασμένα σχεδόν πάντα με φέτα. Εδώ, η ντομάτα παίζει το ρόλο και η πιπεριά προσθέτει χρώμα και άρωμα του λάχανου.

Οι γαρίδες σαγανάκι είναι από τις εύκολες και γρήγορα παρασκευάσιμες συνταγές, χωρίς προετοιμασία, που μπορεί να τη φτιάξουμε γρήγορα ανά πάσα στιγμή. Τα θαλασσινά σε σχέση με τα κρεατικά έχουν αυτό το μεγάλο πλεονέκτημα, το να μαγειρεύονται σε ελάχιστο χρόνο. Οι θαλασσινοί μεζέδες μυρίζουν Ελλάδα. Το άκουσμα της λέξης παραπέμπει σε σκηνικό με παρέες σε παραθαλάσσιες ταβέρνες, σε φιλικές μαζώξεις και πιατάκια στη μέση του τραπεζιού γεμάτα με λιχουδιές που συνοδεύουν οινοπνευματώδη ποτά.

saganaki2

Υλικά
500 γραμμάρια γαρίδες καθαρισμένες
80ml ελαιόλαδο
1 πράσινη πιπεριά κομμένη σε λεπτές λωρίδες
1 κόκκινη πιπεριά κομμένη σε λεπτές λωρίδες
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο
1 κουταλιά πελτέ
2 ντομάτες κομμένες καρέ
20ml ούζο
½ κουταλάκι μπούκοβο
Αλάτι
Πιπέρι
100 γραμμάρια φέτα

Εκτέλεση
Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τις πιπεριές. Έπειτα ανακατεύουμε μέχρι να μαλακώσουν.

Προσθέτουμε τον πελτέ και τις τριμμένες ντομάτες και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 1-2 λεπτά.

Στη συνέχεια σβήνουμε με ούζο και το αφήνουμε μέχρι να εξατμιστεί. Ρίχνουμε το μπούκοβο, αλάτι και πιπέρι. Μαγειρεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία για πέντε λεπτά περίπου, μέχρι να δέσει η σάλτσα.

Προσθέτουμε τις γαρίδες και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 4 λεπτά.

Μεταφέρουμε τη σάλτσα σε ένα ταψάκι και ρίχνουμε πάνω τη φέτα κομμένη σε κομμάτια. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 5 λεπτά.

Βγάζουμε από το φούρνο το ταψάκι μας και το αφήνουμε να σταθεί για 2 λεπτά πριν το σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία!

DSC07878dsds

Συνταγές μας θα βρείτε στο site των SUPER MARKET ΚΡΗΤΙΚΟΣ καθώς και στα φυλλάδια προσφορών.

Δείτε και άλλες νόστιμες συνταγές μας

 ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΟΣ ΜΕ ΠΡΑΣΑ

ΑΡΧΙΚΙ4