top image food
soupia-melani.JPG

Σουπιές με μελάνι. Ένα από τα πιο αγαπημένα πιάτα. Στην Ανατολική Κρήτη το συνηθίζουμε πολύ σε αντίθεση με την υπόλοιπη Κρήτη που από όσο έχω παρατηρήσει δεν αγαπούν και πολύ το μελάνι. Ίσως για το χρώμα και για την ελαφριά αλμυρή γεύση. Πολλές νοικοκυρές όπως λένε θέλουν να βλέπουν τις σουπιές «χασέ» (ο χασές είναι ένα ύφασμα ολόλευκο, έκφραση που την συνηθίζουμε όταν θέλουμε να πούμε ότι κάτι είναι καθαρό, λευκό).
Το μελάνι όμως έχει μεγάλη θρεπτική αξία μιας και περιέχει σειρά από βιταμίνες, αμινοξέα, μειώνει τη χοληστερόλη και ίσως εδώ εξισορροπείτε με την ιδία τη σουπιά η όποια περιέχει ποσότητα χοληστερόλης. Άρα ίσως είναι καλυτέρα για τον οργανισμό να καταναλώνετε με το μελάνι. Χρησιμοποιείτε ποσότητα μελανιού σε φάρμακα, κύριος σε θεραπείες νευρολογικών καταστάσεων. Βοήθα επίσης στην καταπολέμηση της αϋπνίας και σε πονοκέφαλους.
Τώρα, για τον μάραθο τι να σας πρωτοπώ. Ένα αρωματικό και γευστικό βότανο με θεραπευτικές ιδιότητες, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, έχει τονωτική και αντισηπτική δράση, διευκολύνει την πέψη, βοηθά στις πέτρες των νεφρών και το αδυνάτισμα, και αυξάνει το γάλα στις θηλάζουσες μητέρες.
Η γιαγιά μου έλεγε ότι δεν νοστιμίζει η σουπιά χωρίς το μελάνι της. Όσο πιο μαύρη την έβλεπε τόσο πιο πολύ της άρεσε. Χρησιμοποιούσε λοιπόν όλα τα σακουλάκια του μελανιού από της σουπιές και γινόταν κατάμαυρες. Προσωπικά, μου αρέσει να έχουν έντονο χρώμα αλλά όχι εντελώς μαύρες. Σε αυτό δεν σε ακλούθησα γιαγιά….


Υλικά
1 – 1,5 κιλό σουπιές (φρέσκιες καλύτερα)
1 μεγάλο κρεμμύδι
2 μάτσα μάραθα
500ml κόκκινο κρασί
150ml ελαιόλαδο
Αλάτι – πιπέρι

Εκτέλεση
Εδώ αρχίζουν λίγο τα δύσκολα, βάλτε γαντάκια…. και πάμε. Αρχικά βγάζουμε το κεφάλι της σουπιάς και αφαιρούμε τα εντόσθια, κρατάμε τα σακουλάκια με το μελάνι. Από το κεφάλι σπρώχνουμε με το δάχτυλο μας να βγει το στόμα με τα δόντια, αφαιρούμε επίσης τα μάτια. Από το σώμα τραβάμε με προσοχή και βγάζουμε το κόκαλο. Όσοι επιθυμούν βγάζουν την πέτσα τραβώντας από πάνω μέχρι κάτω (σε αυτή τη συνταγή δεν την αφαιρώ). Τεμαχίζουμε τώρα τις σουπιές μας σε μεγάλα κομμάτια γιατί θα μαζέψουν πολύ στο μαγείρεμα. Ξεπλένουμε τις σουπιές μας.
Σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε το λάδι και το κρεμμύδι ψιλοκομμένο σε μέτρια θερμοκρασία. Βάζουμε τις σουπιές και ανακατεύουμε συνέχεια. Σε λίγο αρχίζουν να βγάζουν τα νερά τους και τις αφήνουμε με κλειστό καπάκι μέχρι να τα πιουν.
Στη συνέχεια, αφού έχουν πιει το νερό τους ρίχνουμε το πρώτο ποτήρι το κρασί, αφήνουμε λίγο να βράσει και ρίχνουμε το μελάνι.
Τώρα, το μελάνι μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε με δύο τρόπους. Σπάστε με ένα μαχαίρι όσα σακουλάκια επιθυμείτε ανάλογα με το χρώμα που θέλετε να έχει το φαγητό σας (εγώ βάζω περίπου τα μισά) σε ένα ποτήρι με κρασί ή νερό. Ανακατέψτε καλά και σουρώστε το. Άλλος τρόπος είναι να πολτοποιήσετε τα σακουλάκια στο μπλέντερ.
Εγώ αυτό ακολουθώ, ίσως δεν είναι και πολύ σωστό, γιατί η άμμος που τυχών περιέχει μπαίνει στο φαγητό, αλλά είναι ελάχιστη και κάθετε στον πάτο της κατσαρόλας. Άλλωστε είπαμε….μαγειρεύουμε όπως οι γιαγιάδες και οι μαμάδες, καμία από όσες ξέρω δεν το σούρωνε. Σίγουρα στα εστιατόρια πρέπει να είναι όλα πιο προσεκτικά, αλλά το αποτέλεσμα στο χρώμα είναι πιο έντονο από όσο έχω παρατηρήσει. Η επιλογή δική σας.
Αφήνουμε το φαγητό μας για περίπου ένα τέταρτο σε μέτρια θερμοκρασία.

DSC02229 DSC02232

Προσθέτουμε τα μάραθα κομμένα στα τέσσερα αφού πρώτα έχουμε καθαρίσει, πλύνει και στεγνώσει.
Αλατίζουμε λίγο, βάζουμε το υπόλοιπο κρασί και ψήνουμε για μια ώρα περίπου μέχρι οι σουπιές μας να είναι πολύ μαλακιές.

DSC02233 DSC02235
Τέλος προσθέτουμε φρέσκο πιπέρι και αφήνουμε το φαγητό μας να μελώσει για δέκα λεπτά πριν σερβίρουμε.

DSC02249 DSC02254
Καλή επιτυχία !!!