top image food
Σχέδιο χωρίς τίτλο-75.png

Ένα πιάτο ιδιαίτερα αγαπητό που μυρίζει θάλασσα, Ελλάδα και μοσχοβολά καλοκαίρι. Αποτελεί ιδανικό μεζέ αλλά και κύριο πιάτο σ’ ένα τραπέζι με τηγανιτές πατάτες και καλό ψωμί να βουτάς στη σάλτσα. Φρέσκο ή κατεψυγμένο είναι το αγαπημένο θαλασσινό που μαγειρεύεται όλο το χρόνο με πολλούς τρόπους.

Στα κάρβουνα σκορπά τις μυρωδιές του παντού και σε κάνει να μην αφήσεις μπουκιά στο πιάτο όταν μάλιστα συνοδεύεται με ούζο ή κόκκινο κρασί.

Σχέδιο χωρίς τίτλο 76

Αναμφισβήτητα είναι ο άρχοντας σε όλες τις περιόδους των νηστειών. Την περίοδο του χειμώνα και της άνοιξης το συνηθίσαμε με κοφτό μακαρονάκι που το αγαπούν πολύ τα παιδιά. Τώρα είναι ευκαιρία να το δοκιμάσουμε με ελιές χωρίς κουκούτσι κομμένες φέτες, στη νηστεία του καλοκαιριού μες στο Δεκαπενταύγουστο, καλύπτοντας το κομμάτι της ικανοποίησης του καθένα μας την περίοδο αυτή. Οι ελιές είναι νοστιμότατες και λατρεμένες, υπέροχες και υγιεινές. Μπορεί το λάδι να είναι η βασικότερη νηστήσιμη τροφή αλλά ο καρπός της ελιάς αποτέλεσε, από τα πρώτα χριστιανικά χρόνια, μια από τις βασικές τροφές που καταναλώνεται ευρέως την περίοδο της νηστείας. Η νηστεία αυτή είναι πολύ νεότερη (εμφανίζεται το 7o αιώνα) σε σχέση με τις άλλες μακρές περιόδους νηστείες. Ψάρι τρώμε μόνο στην εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος (6 Αυγούστου). Οι βυζαντινοί καλούν όλα τα οστρακόδερμα και τα μαλακόδερμα «αγνά» διότι καταναλώνονταν όπως και σήμερα τις μέρες της νηστείας.

Στην Ελλάδα της ελιάς με τόσες ποικιλίες που κάθε μια έχει ιδιαίτερη γεύση και εμφάνιση, από το έντονο πράσινο χρώμα έως το βαθύ μαύρο, αυτό το έδεσμα λογιζόταν ταπεινό. Τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην κατσαρόλα. Αυτό που λάτρεψαν οι Έλληνες από τα αρχαία χρόνια έρχεται σήμερα να παντρευτεί γευστικά, με το αγαπημένο και λατρευτό στους αρχαίους προγόνου μας χταπόδι. Ιδιαίτερα, οι μινωίτες που λάτρεψαν την θάλασσα η οποία τους πρόσφερε προστασία, πλούτο και τροφή, φρόντισαν και το ανέδειξαν στις τοιχογραφίες τους και σε αγγεία.

 

Υλικά
1 κιλό περίπου χταπόδι
100ml ελαιόλαδο
2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια
1 σκελίδα σκόρδο
150ml κόκκινο κρασί
1 Κουταλιά βαλσάμικο ξίδι
1 κουτάλια πελτέ
2 ώριμες ντομάτες τριμμένες
3 φύλλα δάφνης
1/2 κουταλάκι ρίγανη
1/2 κουταλάκι ζάχαρη
Αλάτι πιπέρι
300 Γραμμάρια ελιές πράσινες

Εκτέλεση
Πλένουμε πολύ καλά το χταπόδι και κόβουμε σε μεγάλες μερίδες. Μεταφέρουμε σε μία κατσαρόλα, σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να απορροφήσει τα υγρά.

Στη συνέχεια ρίχνουμε το ελαιόλαδο, τα κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες και το σκόρδο. Σοτάρουμε για λίγο και σβήνουμε με κρασί και ξίδι μπαλσάμικο, αφήνουμε μέχρι να εξατμιστεί.

Προσθέτουμε τον πελτέ και ανακατεύουμε μέχρι να μυρίσει. Ρίχνουμε τις ντομάτες τριμμένες, τα μπαχαρικά και αλατοπιπερώνουμε.

Μαγειρεύουμε σε χαμηλή θερμοκρασία για περίπου 1 ώρα. Αν χρειαστεί συμπληρώνουμε με λίγο νερό.

Αφού ψηθεί το χταπόδι, ρίχνουμε τις ελιές και αφήνουμε να πάρει μία βράση.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το φαγητό να ηρεμήσει για 10 λεπτά πριν σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία!

Σχέδιο χωρίς τίτλο 74

 

Συνταγές μας θα βρείτε στο site των SUPER MARKET ΚΡΗΤΙΚΟΣ καθώς και στα φυλλάδια προσφορών.

Δείτε και άλλες νόστιμες συνταγές μας

ΕΚΜΕΚ ΚΑΝΤΑΪΦΙΣχέδιο χωρίς τίτλο 74 αντίγραφο