top image food
PSARI-LADOKOLLA.jpg

Σε όλες τις πολύ μεγάλες γιορτές που συμπίπτουν μέσα στην σαρακοστή επιτρέπεται η κατανάλωση ψαριών, όπως είναι η 25η Μαρτίου ημέρα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, και των Βαΐων. Γενικά πιστεύεται ότι είναι αμαρτία να μην φάει κανείς ψάρι εκείνη την ημέρα. Όποιος δεν φάει ψάρι πρέπει να γλύψει τουλάχιστον ένα ψαροκόκαλο λέγανε οι παππούδες μας.
Τις μέρες αυτές οι νοικοκυρές είναι επιφορτισμένες με πολλές δουλειές και ιδιαίτερα στα χωριά. Οι προετοιμασίες για την Μεγαλοβδομάδα άρχιζαν μερικές ημέρες πριν, τη βδομάδα του Λαζάρου. Αυτές τις μέρες η ζωή στην ύπαιθρο είναι ειδυλλιακή και χαρισάμενη για αυτούς που έχουν την τύχη να την γευτούν. Η μυρωδιά του ασβέστη που φρεσκάρει τα σπίτια των νοικοκυραίων αναμειγνύεται με τις ευωδιές των λεμονανθών και πορτοκαλανθών, με την οσμή των καλιτσουνιών, των ζυμωμάτων της Λαμπρής, και το βάψιμο των κόκκινων αυγών.
Όλες αυτές τις μέρες η νηστεία ήταν αυστηρή. Και γινόταν πιο αυστηρή όσο περνούσαν οι μέρες και έφτανε η μέρα της απόλυτης νηστείας, η Μεγάλη Παρασκευή.
Την Κυριακή των Βαΐων οι Κρητικές νοικοκυρές επιστέφουν στο σπίτι με τα βαγιόκλαδα, τα κλωνάρια της ανθισμένης ελιάς και τους καγκελωτούς σταυρούς που τους μοίρασε ο παπάς στην εκκλησία στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, ως ιερά σύμβολα τα οποία τοποθετούν στο εικονοστάσι. Η οικοδέσποινα φρόντιζε να βάλει πίσω από την κεντρική πόρτα του σπιτιού ένα σταυρό από βάγια για να προστατεύει το σπιτικό.
Είναι περιττό να αναφέρω πως στην διαδικασία κατασκευής των σταυρών με τα βάγια εμπλέκονται αποκλειστικά μόνο γυναικεία χέρια. Οι σταυροί πλέκονταν από φρεσκοπαντρεμένες γυναίκες είτε από ανύπαντρες κοπέλες στο χώρο της εκκλησίας ή σε άλλους χώρους. Η κατασκευή των καγκελωτών σταυρών ήθελε ιδιαίτερη δεξιοτεχνία. Αυτούς τους αναλάμβανε γυναίκα που γνώριζε την τέχνη και συνήθως ήταν η παπαδιά που οργάνωνε και συντόνιζε όλη την τελετουργία.

Ψαροφαγία λοιπόν των Βαΐων με φρέσκα ή κατεψυγμένα ψάρια.

Τω Βαγιώ, Βαγιώ, Βαγιώ / τρώνε ψάρι και κολιό
και την άλλη Κυριακή / τρώνε το ψητό τ΄ αρνί.

Τω Βαγιώ, Βαγιώ, Βαγιώ / τρώνε ψάρι και κολιό
και απάνω στις οκτώ / τρώνε κόκκινο αυγό.

Βάγια, Βάγια, των Βαγιώ / τρώνε ψάρι και κολιό
και την άλλη Κυριακή / καλιτσούνι και ρακή.

 

Υλικά
1 κιλό ψάρι φαγκρί, τσιπούρα, σαργό, λαβράκι
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 πράσινη πιπεριά
2 καρότα
1 πορτοκάλι
50ml ελαιόλαδο
Χυμό ενός λεμονιού
Αλάτι

Εκτέλεση

Πλένουμε το ψάρι μας και το αλατίζουμε, βάζουμε στην κοιλία του φέτες πορτοκαλιού καθαρισμένο. Θα δώσει μια ξεχωριστή γεύση στο ψάρι και θα επιπλέων θα αρωματίσει τη σάλτσα μας.

01 02
Κόβουμε τα λαχανικά μας σε φέτες και τα στρώνουμε στη λαδόκολλα, βάζουμε από πάνω το ψάρι και περιχύνουμε με ελαιόλαδο και λεμόνι.

03 05
Τυλίγουμε τη λαδόκολλα και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για μισή ώρα. Για 1 κιλό ψάρι ψήνουμε για μισή ώρα και για κάθε επιπλέον κιλό 10 λεπτά παραπάνω.

04
Όταν είναι έτοιμα ανοίγουμε τη λαδόκολλα και σερβίρουμε με τη σάλτσα του.

06

0708

Καλή επιτυχία!!!


Ευχαριστώ τον δημοσιογράφο – λαογράφο Λεωνίδα Κουδουμογιαννάκη για τα λαογραφικά στοιχεία της Κυριακής των Βαΐων.
Επίσης τον νεαρό και πολύ αξιόλογο Σεφ Κωνσταντίνο Χατζηδάκη που σήμερα είχε όλη την καλή διάθεση να επιμεληθεί το food styling.