top image food
psari me xorta3.jpg

Το ψάρι με χόρτα είναι από τις πιο υγιεινές συνταγές της ελληνικής κουζίνας και γίνεται με ότι χόρτα εποχής θέλουμε και με ότι ψάρι έχουμε στο ψυγείο μας, από λαβράκι μέχρι τσιπούρα, ότι μας αρέσει.

psari me xorta1

Είμαστε σε μια περίοδο που η φύση έχει αρχίσει να στολίζεται με λουλούδια και ένας τεράστιος πλούτος βρώσιμων χορταρικών ξεπετάγονται πάνω στο μουσκεμένο με τη βροχή χώμα. Αν δεν έχουμε την τύχη όσων εξορμούν στην φύση να μαζέψουν φρέσκα χόρτα, έχουμε την τύχη να έχουμε και σούπερ μάρκετ με δροσερά, πεντανόστιμα, ολόφρεσκα χόρτα μεγάλης ποικιλίας. Τι θέλουμε και δεν θα το βρούμε; Λάχανα, ραδίκια, αντίδια, σταμναγκάθι, ρόκα, ζοχοί, μαντιλίδες, λαγουδοφά, αρχατζίκοι, αγριομαϊντανός, αγριομάρουλα, αγριόπρασο, συγκλιμίδια, ένα σορό επιλογές!

Σ΄ ένα τόπο που σου δίνει την δυνατότητα να παίρνεις τροφές από την θάλασσα, το βουνό και το κάμπο και να ‘χεις όλο τον πλούτο της φύσης κοντά σου, αυτός είναι ευλογημένος. Και πώς να μην είναι όταν το ψάρι και τα χόρτα, με σημαντική διατροφική αξία, αναπόσπαστο κομμάτι της Μεσογειακής διατροφής, αποτελούν πηγή πρωτεϊνών, πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα, πηγή φυτικών ινών και βιταμινών.

Από την παλαιολιθική εποχή οι πρωτόγονοι άνθρωποι αναζητούσαν την τροφή τους μέσα από το περιβάλλον στο οποίο ζούσαν. Πιάνανε ψάρια από την θάλασσα, κυνηγούσαν πουλιά και άγρια ζώα από βουνά και κάμπους και συνέλλεγαν βλαστούς, καρπούς και άλλα είδη χόρτων από την φύση. Ζούσαν σε μικρές ομάδες προσπαθώντας να επιβιώσουν σ’ ένα περιβάλλον όχι πολύ φιλικό και διαρκώς μεταβαλλόμενο. Κάποια στιγμή οι πηγές ανεύρεσης της τροφής εξαντλούνταν και έτσι αναγκαζόταν νε μετακινηθούν προς άλλες περιοχές. Ιστορικά υπήρξαν τρεις μεγάλοι σταθμοί που άλλαξαν καθοριστικά την διατροφή του ανθρώπου. Η φωτιά, η συστηματική παραγωγή φυτικών και ζωικών ειδών και η βιομηχανική επανάσταση.

Υλικά
1 κιλό ψάρια καθαρισμένα και απεντερωμένα (λαβράκι, τσιπούρα, μπακαλιάρο, σολομό,)
1 κιλό διάφορα άγρια χόρτα
1 μάτσο μάραθα
100ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 πράσα σε ροδέλες
Αλάτι
Πιπέρι

Για αλευρολέμονο
Χυμό από 1-2 λεμόνια
1 κουταλιά αλεύρι

 

Εκτέλεση
Αφού πλύνουμε το ψάρι, αλατοπιπερώνουμε εσωτερικά και εξωτερικά και κρατάμε στην άκρη μέχρι να χρησιμοποιήσουμε στην συνταγή.

Καθαρίζουμε και πλένουμε τα χόρτα πολύ καλά και αφήνουμε να σουρώσουν.

Σε μία βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το πράσο μέχρι να μαλακώσουν.

Στη συνέχεια ρίχνουμε το μάραθο ψιλοκομμένο και σοτάρουμε για 2 λεπτά.

Προσθέτουμε τα χόρτα κομμένα σε μέτρια κομμάτια, αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε σε χαμηλή θερμοκρασία για 5-6 λεπτά.

Μεταφέρουμε τα ψάρια σε ένα ταψί και περιχύνουμε με τα χόρτα, ρίχνουμε μία κούπα ζεστό νερό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμός στις αντιστάσεις για περίπου 25 λεπτά.

Τα τελευταία 5 λεπτά βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και φτιάχνουμε το αλευρολέμονο.

Διαλύουμε το αλεύρι μέσα στο χυμό λεμονιού προσθέτοντας ελάχιστο νερό, στη συνέχεια ρίχνουμε λίγο ζεστό ζωμό από το φαγητό και ανακατεύουμε.

Περιχύνουμε το ταψί με το αλευρολέμονο και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για τα υπόλοιπα 5 λεπτά.
Καλή επιτυχία!

psari me xorta 2

 

Συνταγές μας θα βρείτε στο site των SUPER MARKET ΚΡΗΤΙΚΟΣ καθώς και στα φυλλάδια προσφορών.

Δείτε και άλλες νόστιμες συνταγές μας

ΠΑΝΤΖΑΡΟΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΚΑΙ ΚΑΡΥΔΙΑ


pantzarisalatakaridi2

ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΟ

kounoupidi kokkinisto 3