top image food
XTAPODISAGANAKI2.png

Το σαγανάκι αποτελεί ένα από τα πλέον αγαπημένα ελληνικά μεζεδάκια, στο οποίο πρωταγωνιστεί το τηγανητό -ενίοτε και ψητό- τυρί, γεγονός που δικαιολογεί απολύτως το ότι το συγκεκριμένο έδεσμα έχει ονοματοδοτηθεί από το τουρκικό sahan, το ειδικό τηγάνι μέσα στο οποίο συνήθως παρασκευάζεται και το οποίο με τη σειρά του έχει πάρει το όνομά του από το τέγανον -τηγάνι- ή σάγανον, δηλαδή το μεταλλικό ή πήλινο στέγανον των Βυζαντινών, εντός του οποίου -τι άλλο;- τηγάνιζαν.

 

saganakixtapodi2

Ιδανικά για σαγανάκι θεωρούνται τα πιο σκληρά τυριά, που διατηρούν το σχήμα τους κατά το ψήσιμο, όπως η γραβιέρα και το κεφαλοτύρι, η κεφαλογραβιέρα, το κασέρι, αλλά και το κυπριακό χαλούμι, η φορμαέλα Αράχωβας, το λαδοτύρι Μυτιλήνης, το ταλαγάνι με καταγωγή από την Μεσσηνία. Ωστόσο, επειδή το σαγανάκι μπορεί να περιλαμβάνει και συνδυασμό υλικών, όπως θαλασσινά, στην περίπτωση αυτή προτιμούμε ένα τυρί που να λειώνει και να τα αγκαλιάζει, όπως η φέτα.
Το χταπόδι, ο πρωταγωνιστής της συγκεκριμένης συνταγής που είμαστε βέβαιοι ότι θα λατρέψετε, είναι μαλάκιο της τάξης Οκτώποδες, που περιλαμβάνει περίπου 300 διαφορετικά είδη, τα οποία ανήκουν στην ομοταξία Κεφαλόποδα, μαζί με τα καλαμαράκια και τις σουπιές. Το χταπόδι διαθέτει δύο μάτια και ένα ράμφος, τοποθετημένο στο κεντρικό σημείο μεταξύ των πλοκαμιών του. Ένα από τα χαρακτηριστικότερα γνωρίσματα των χταποδιών αποτελεί η εκτόξευση μελανιού, αλλά και η μοναδική ικανότητά τους να προσαρμόζονται στον περιβάλλοντα χώρο τους, προκειμένου να αποπροσανατολίζουν τους θηρευτές τους, καθώς και το γεγονός ότι το μαλακό σώμα τους μπορεί να αλλάξει γρήγορα σχήμα, επιτρέποντάς τους να περάσουν μέσα από μικρά ανοίγματα. Το γεγονός ότι ακόμα και το κοινό χταπόδι μπορεί να φτάσει σε μήκος το 1,5 μέτρο και να ξεπεράσει σε βάρος τα 20 κιλά, ενώ τα γιγάντια χταπόδια που ζουν στα βάθη των ωκεανών, από την Αλάσκα και την Καλιφόρνια ως την Ιαπωνία και την Κορέα, μπορεί να ξεπεράσουν ακόμα και τα 5 μέτρα μήκους και τα 50 κιλά βάρους, δικαιολογούν απόλυτα την εμφάνιση των μαλακίων αυτών στη μυθολογία διαφόρων λαών, όπου λαμβάνουν την μορφή θαλασσίων τεράτων.

Υλικά
700 γρ.- 1 κιλό χταπόδι
80 ml ελαιόλαδο
1 ξερό κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
100 ml κόκκινο κρασί
1 πιπεριά Φλωρίνης
1 πράσινη πιπεριά κέρατο
200 γρ. ντομάτα τριμμένη
8 ντοματίνια
1/3 κουταλάκι καυτερή πάπρικα
Αλάτι
Πιπέρι
150 γρ. φέτα
1 κουταλιά μαϊντανό


Εκτέλεση
Πλένουμε πολύ καλά το χταπόδι και κόβουμε σε μέτριες μερίδες.
Σε μία κατσαρόλα με χοντρό πάτο βάζουμε το χταπόδι και μαγειρεύουμε σε χαμηλή θερμοκρασία εωσότου απορροφήσει τα υγρά που θα βγάλει.
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και το σκόρδο ψιλοκομμένα και σοτάρουμε για 1 λεπτό.
Ρίχνουμε την πιπεριά Φλωρίνης και την πράσινη πιπεριά κομμένα σε μικρά καρέ και ανακατεύουμε.
Σβήνουμε με κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί.
Ρίχνουμε την τριμμένη ντομάτα, την πάπρικα και μαγειρεύουμε σε χαμηλή θερμοκρασία για περίπου 30 λεπτά.
Αδειάζουμε το χταπόδι σε ένα ταψί, τοποθετούμε σε διάφορα σημεία φέτα κομμένη σε κύβους.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 10 λεπτά.
Βγάζουμε από το φούρνο και προσθέτουμε ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Σερβίρουμε το σαγανάκι με χταπόδι ζεστό.
Καλή επιτυχία!

XTAPODISAGANAKI1

 

Συνταγές μας θα βρείτε στο site των SUPER MARKET ΚΡΗΤΙΚΟΣ καθώς και στα φυλλάδια προσφορών.

Δείτε και άλλες νόστιμες συνταγές μας

ΧΤΑΠΟΔΟΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ

XTAPODOMAKARONADA1

ΦΡΟΥΤΑΛΙΑ Η ΦΟΥΡΤΑΛΙΑ ΑΝΔΡΟΥ

FROYTALIA3