top image food
MPAMIESMEKOTOPOULO.png

Αγαπημένο καλοκαιρινό λαδερό φαγητό με ιδιαίτερη γεύση και ένας τέλειος συνδυασμός θαλασσινού με λαχανικό. Είναι ένα φαγητό που μαγειρεύεται σε όλα τα νησιά και ιδιαίτερα στην Κρήτη, με φρέσκα ή κατεψυγμένα ψάρια όπως τσιπούρα, κοκκινόψαρο, λαυράκι, σκάρο, φαγκρί, συναγρίδα, φιλέτα πέρκας ή άλλου ψαριού της αρεσκείας μας.

MPAMNIESPSARI2
Η ψαροφαγία, η λαχανοφαγία και η χορτοφαγία είναι στοιχεία της Ελληνικής διατροφής που ο συνδυασμός τους μας δίνει μια υγιεινή τροφή και πλούσιες μαγειρικές προτάσεις για καθημερινό, γιορτινό και κυριακάτικο τραπέζι. Και ιδιαίτερα όταν το ψάρι και τα λαχανικά, που είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Μεσογειακής διατροφής, αποτελούν πηγή πρωτεϊνών, πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα, φυτικές ίνες και βιταμίνες.
Από τις αρχές του καλοκαιριού έως τα μέσα φθινοπώρου υπάρχουν φρέσκιες μπάμιες σε όλα τα μανάβικα οπότε μπορούμε να τις γευτούμε με μια πληθώρα συνδυασμών. Με τη ποικιλία και τη ποιότητα των υλικών της ελληνικής υπαίθρου, σε συνδυασμό με τους σοφούς συνδυασμούς και την πείρα αιώνων, η ελληνική μαγειρική μας έδωσε ένα τεράστιο δώρο που έχουμε το προνόμιο να απολαμβάνουμε ως Έλληνες.
Στην χώρα μας καλλιεργούνται αρκετές ποικιλίες όπως η μπάμια Πυλαίας στη Μακεδονία, η μπάμια του Κιλκίς, η Μπογιατίου, η Λειβαδειάς, η ψαλιδωτή μπάμια Λασιθίου και η μπάμια «βελούδο» που έχει μικρά τριχίδια. Λένε πως η μπάμια, με επίσημη ονομασία Abelmoschus esculentus (Ιβίσκος ο εδώδιμος), έχει την καταγωγή της στην Αφρική. Καλλιεργούταν σε περιοχές γύρω από το Νείλο και την Μέση Ανατολή και ήταν γνωστή στην Αιθιοπία πριν από 3.500 χρόνια.
Οι αρχαίοι πρόγονοι μας δεν πρέπει να γνώριζαν την μπάμια. Στον Ευρωπαϊκό χώρο ήρθε γύρω στον 13 Ο αιώνα μέσω Αιγύπτου. Οι Αιγύπτιοι αγαπούσαν πολύ την γεύση της και την είχαν συχνά στο διατροφικό μενού τους.
Δημοφιλές λαχανικό που έχει κερδίσει τις κουζίνες πολλών χωρών όπως της Ιαπωνίας, της Αμερικής, της Ινδίας και χωρών της ανατολικής Μεσογείου.

Υλικά:
1κιλό ψάρια
1κιλό μπάμιες
χυμό από 1 λεμόνι
150 ml ελαιόλαδο
2 ξερά κρεμμύδια
4 μεγάλες ντομάτες
2 κουταλιές μαϊντανό
αλάτι
πιπέρι
Για τις μπάμιες:
Χυμό από 1 λεμόνι ή 20ml ξύδι ή χυμό από αγουρίδα
Αλάτι

Εκτέλεση
Πλένουμε το ψάρι και το μεταφέρουμε σε ένα μπολ. Περιχύνουμε με το χυμό από ένα λεμόνι, το αλατίζουμε και το κρατάμε στην άκρη.
Με ένα μαχαίρι καθαρίζουμε το κοτσάνι από τις μπάμιες, τις πλένουμε πολύ καλά και μεταφέρουμε σε ένα μπολ. Ρίχνουμε χυμό από ένα λεμόνι ή το ξύδι, ή στίβουμε
τα άγουρα σταφύλια και παίρνουμε τον χυμό τους (αγουρίδα), τις αλατίζουμε, ανακατεύουμε με τα χέρια μας και αφήνουμε για 15' έως 20'.
Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα. Ρίχνουμε τις μπάμιες και προσεκτικά ανακατεύουμε για λίγο για να
μην κομματιαστούν. Προσθέτουμε τις 3 ντομάτες ξυσμένες στον τρίφτη, αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε για ακόμα 2 λεπτά.
Στη συνέχεια μεταφέρουμε τις μπάμιες σε ένα ταψί ή μία γάστρα και τοποθετούμε πάνω τα κομμάτια το ψάρι. Κόβουμε σε φέτες την ντομάτα και περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
Προσθέτουμε μισή κούπα νερό, ρίχνουμε ψιλοκομμένο μαϊντανό και σκεπάζουμε με αντικολλητικό χαρτί και αλουμινόχαρτο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 30 έως 35 λεπτά. Ξεσκεπάζουμε και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 10 λεπτά μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα.
Βγάζουμε από το φούρνο και σερβίρουμε με φρέσκο τριμμένο πιπέρι.

Καλή επιτυχία!

MPAMNIESPSARI24

 

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΌΛΕΣ ΤΙΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΤΩΝ SUPER MARKET ΚΡΗΤΙΚΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΝΟΣΤΙΜΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΠΑΤΑΤΕΣ ΟΓΚΡΑΤΕΝ

2patatesougkraten2

ΜΑΡΟΥΛΟΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ ΚΑΙ ΑΝΗΘΟ

maroulosalata3a