top image food
kalamariagioube2.png

Τα ζυμαρικά, όπως πολλάκις έχουμε επαναλάβει, αποτελούν το πλέον δημοφιλές τρόφιμο ανά τον κόσμο, γι' αυτό άλλωστε παρασκευάζονται σε τεράστια ποικιλία διαφορετικών ειδών, προκειμένου να ικανοποιούν κάθε γούστο.

kalamariagioubetsi

Στην Ιταλία η περίφημη pasta κυκλοφορεί σε αμέτρητες εκδοχές σχημάτων και μεγεθών, μεταξύ των οποίων τα σπαγγέτι, τα ραβιόλι, τα μακαρόνι, τα ριγκατόνι, τα τορτελίνια, οι πέννες, τα φουζίλι, οι ταλιατέλες, τα λινγκουίνι, τα λαζάνια και τόσα άλλα. Εξίσου εντυπωσιακός σε έκταση ο κατάλογος των ελληνικών ζυμαρικών ή των μακαρονιών, όπως συνήθως οι Έλληνες αποκαλούμε συλλήβδην τα ζυμαρικά: χυλοπίτες, φλομάρια, κριθαράκι, γκόγκες, τραχανάς, ματσάτα, μακαρούνες και βέβαια σκιουφιχτά, τα χειροποίητα παραδοσιακά ζυμαρικά της Κρήτης, τα οποία σε παλαιότερες εποχές αποτελούσαν το μοναδικό ζυμαρικό της κρητικής κουζίνας, παρασκευασμένα με νερό κι αλεύρι φυσικά, ελαιόλαδο, ενίοτε δε και λίγη ρακή ως προσθήκη νοστιμιάς στο ζυμάρι. Η ονομασία σκιουφιχτά προέρχεται από το ρήμα σκιουφίζω, που στο τοπικό γλωσσικό ιδίωμα της Κρήτης σημαίνει στρίβω. Το χαρακτηριστικό κυλινδρικό σχήμα τους επιτυγχάνεται όταν τα ζυμαρένια κορδόνια, που πλάθουμε με τη ζύμη μας, κόβονται σε τεμάχια μήκους 2-3 εκατοστών και με μαεστρία πιέζονται με τα δάκτυλα, προκειμένου να δημιουργηθεί η κοιλότητα που τα μετατρέπει σε κοίλα, σωληνοειδή θα μπορούσαμε να πούμε, ζυμαρικά. Ακούγεται δύσκολο, αλλά πιστέψτε με είναι απλά θέμα εμπειρίας, ενώ η όποια δυσκολία ξεχνιέται με την απόλαυση του πεντανόστιμου πιάτου που προκύπτει, σε όποιον συνδυασμό γεύσεων κι αν καταλήξουμε, με τον πλέον χαρακτηριστικό να παντρεύει τα σκιουφιχτά με κοκκινιστό κοτόπουλο και ξερή τριμμένη μυζήθρα. Γεύση απλά θεϊκή!
Σήμερα, μπορούμε να βρούμε αμέτρητες συνταγές για σκιουφιχτά μακαρόνια, αν και είναι αρκετά δύσκολο να εντοπίσουμε γνήσια, χειροποίητα και παραδοσιακά τέτοια ζυμαρικά. Εννοείται ότι η νοστιμιά τους απογειώνεται έτι περαιτέρω αν αντί για σκέτο νεράκι -όπως παλαιότερα- τα βράσουμε σε ζουμάκι από πρόβατο, αρνί, κοτόπουλο ή και σε μείγμα τους, όπως στο γαμοπίλαφο. Από εκεί και πέρα η φαντασία και το προσωπικό μας γούστο θα μας οδηγήσει σε συνδυασμούς πιο παραδοσιακούς, όπως με το άλλο εμβληματικό προϊόν της Κρήτης, το απάκι, σε πιο μοντέρνους, όπως με μανιτάρια, αλλά και σε πιο αναπάντεχους, όπως η συνταγή μας με καλαμάρια κοκκινιστά. Τα καλαμάρια αποτελούν γενικά ένα δημοφιλές τρόφιμο στην μαγειρική πολλών χωρών του κόσμου, όπως η Νότια Κορέα, η Κίνα και ευρωπαϊκες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Το σώμα τους μπορεί να γεμιστεί ολόκληρο, να κοπεί σε κομμάτια ή σε φέτες σε σχήμα δακτυλίου και να μαγειρευτεί ή να τηγανιστεί, τα πλοκάμια, οι βεντούζες και το μελάνι του είναι επίσης εδώδιμα, ενώ τα μοναδικά μη βρώσιμα μέρη του καλαμαριού είναι το «στυλό» και το ρύγχος του.


Υλικά
1 κιλό καλαμαράκια η καλαμάρια κομμένα σε ροδέλες
100 ml ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια ξερά κομμένα σε λεπτές φέτες
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 κουταλιά πελτέ
150 ml κόκκινο κρασί
250 γρ. ψιλοκομμένη ντομάτα
2 φύλλα δάφνης
4 κόκκους μπαχάρι
1/2 κουταλάκι καυτερή πάπρικα
1/2 κουταλάκι ζάχαρη
1 κουταλιά ψιλοκομμένο μαϊντανό
Αλάτι
Πιπέρι
500 γρ.σκιουφιχτά μακαρόνια

Εκτέλεση
Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο για 1 λεπτό.
Ρίχνουμε τα καλαμάρια και ανακατεύουμε σε δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε τον πελτέ και ανακατεύουμε στον πάτο της κατσαρόλας ώσπου να βγάλει τα αρώματα του.
Σβήνουμε με κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί. Βάζουμε την ψιλοκομμένη ντομάτα τα φύλλα δάφνης το μπαχάρι την ζάχαρη Αλατοπιπερώνουμε και συμπληρώνουμε με μισή κούπα ζεστό νερό.
Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και μαγειρεύουμε για περίπου 30 λεπτά.
Εν τω μεταξύ βράζουμε τα σκιουφιχτά σε αρκετό και αλατισμένο νερό για περίπου 10 λεπτά.
Σουρώνουμε τα ζυμαρικά και τα μεταφέρουμε μέσα στη σάλτσα με τα καλαμάρια.
Προσθέτουμε το μαϊντανό και ανακατεύουμε.
Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό.
Καλή επιτυχία!

kalamariagioubetsi45

 

Συνταγές μας θα βρείτε στο site των SUPER MARKET ΚΡΗΤΙΚΟΣ καθώς και στα φυλλάδια προσφορών.

Δείτε και άλλες νόστιμες συνταγές μας

ΧΤΑΠΟΔΟΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ

XTAPODOMAKARONADA1

ΦΡΟΥΤΑΛΙΑ Η ΦΟΥΡΤΑΛΙΑ ΑΝΔΡΟΥ

FROYTALIA3