top image food
fasolakia32.png

Ένα θρεπτικό φαγητό γεμάτο ενέργεια που μπορούμε να το απολαύσουμε όλες τις εποχές του χρόνου. Κλασσικό ελληνικό πιάτο που σερβίρεται σαν κυρίως φαγητό με φέτα, ελιές και ψωμί αλλά και ως μεζές.

Μελωμένοι γίγαντες με τη γλύκα του καρότου, της ντομάτας και του ελαιόλαδου δίδουν μια άλλη νοστιμιά. Η κόκκινη σάλτσα τους, μας προκαλεί να βουτούμε το ψωμί στο πιάτο με τα δάκτυλα μας. Η αλήθεια είναι ότι δεν έχουμε τους γίγαντες πολλές φορές στο τραπέζι μας όπως τη φασολάδα. Στην Ελλάδα την λατρεύουμε και την θεωρούμε «εθνικό μας φαγητό». Την αποκαλούμε και «κρέας του φτωχού» χάρη στη μεγάλη αξία των ξερών φασολιών. Είναι μια από τις πλουσιότερες πηγές πρωτεΐνης, συγκρινόμενη ακόμα και με το κρέας.

Παρά την υψηλή τους θρεπτική αξία, παλαιότερα παρατηρήθηκε μια μείωση της κατανάλωσης τους με κύρια αιτία την στροφή στη χρησιμοποίηση πρωτεϊνών ζωικής προέλευσης σε βάρος των φυτικών. Το τελευταία χρόνια ο κόσμος ξαναβάζει στο τραπέζι του το φασόλι λόγω της στροφής στη μεσογειακή διατροφή και στην κατανόηση της σημασίας που έχουν τα όσπρια στη διατήρηση της καλής υγείας του ανθρώπου.

fasolakia54


Σε μας τους Έλληνες, με το άκουσμα της λέξης γίγαντες, ο νους μας τρέχει στην μυθολογία με τους υπερφυσικούς γίγαντες που τους φανταζόταν να ξεκολλούν με ευκολία βράχους ολόκληρους και να τους εκσφενδονίζουν μακριά.
Ο φασίολος είναι λέξη ελληνική. Οι γείτονες μας οι Ιταλοί την έχουν δανειστεί και στο δικό τους γαστρονομικό λεξικό την προφέρουν fagiolo. Οι Τούρκοι το ονομάζουν fasulye, δανειζόμενη τη λέξη από εμάς όπως έκαναν και για πολλές άλλες λέξεις φυτών και ζώων όταν έφτασαν στην Μικρά Ασία. Το φασόλι καλλιεργούταν από τα αρχαία χρόνια. Στην Ευρώπη ήρθε το 16Ο αιώνα μετά την ανακάλυψη της Αμερικής. Το φυτό που ονομαζόταν στα αρχαία χρόνια φασίολος, φάσηλος ή φασήολος, πιθανολογείται ότι ήταν ένα είδος λούπινου.

Υλικά
50γρ. γίγαντες
100ml Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
4 καρότα
2 ξερά κρεμμύδια
2 πράσα
1 πιπεριά Φλωρίνης
400γρ. ντομάτα κονκασέ
100ml κόκκινο κρασί
½ ματσάκι σέλινο
4 φύλλα δάφνης
Αλάτι
Πιπέρι

Εκτέλεση
Βάζουμε τους γίγαντες από την προηγούμενη μέρα σε αρκετό νερό με ένα κουταλάκι αλάτι ή σόδα να μουλιάσουν. Την επόμενη μέρα ξεπλένουμε πολύ καλά και βάζουμε σε μία κατσαρόλα με αρκετό νερό να βράσουν σε μέτρια θερμοκρασία για περίπου 1 ώρα. Αφού μαλακώσουν σουρώνουμε και κρατάμε μία κούπα από το νερό.
Σε μία κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια και τα πράσα κομμένα σε φέτες.
Ρίχνουμε τα καρότα σε φέτες, την πιπεριά κομμένη σε καρέ και τους γίγαντες. Σβήνουμε με κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί.
Προσθέτουμε τις ντομάτες, τα φύλλα δάφνης και αλατοπιπερώνουμε. Μαγειρεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία για 5 λεπτά.
Αδειάζουμε τους γίγαντες σε ένα ταψί ψιλοκόβουμε το σέλινο και περιχύνουμε με το νερό που είχαμε κρατήσει, ραντίζουμε με λίγο έξτρα ελαιόλαδο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για περίπου 30 λεπτά.
Καλή επιτυχία!

fasolakia21

 

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΌΛΕΣ ΤΙΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΤΩΝ SUPER MARKET ΚΡΗΤΙΚΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΝΟΣΤΙΜΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΠΑΤΑΤΕΣ ΟΓΚΡΑΤΕΝ

2patatesougkraten2

ΚΑΤΙΜΕΡΙΑ ΜΕ ΣΙΡΟΠΙ

katimeria2