top image food
MEGALI.jpg

Ο μουσακάς είναι ένα από τα εθνικά μας φαγητά μαζί με σουβλάκι, τζατζίκι και την χωριάτικη σαλάτα. Μπελαλίδικος αλλά ακαταμάχητος αφού η επιτυχία του κρύβεται σε τρία ισορροπημένα πράγματα: τα λαχανικά, τον κιμά και την μπεσαμέλ.

Φαγητό που έχει όλη η Μέση Ανατολή, η Αίγυπτος, η Τουρκία και όλες οι βαλκανικές χώρες. Όμως η ελληνική γαστρονομία κατάφερε να τον αναδείξει ως ένα από τα παραδοσιακά μας φαγητά και μαζί με τον ήλιο, την θάλασσα, το κρασί και τον Παρθενώνα, καταφέραμε ως Ελλάδα να κερδίσουμε ένα μεγάλο κομμάτι του ευρωπαϊκού τουρισμού. “Greek moussaka” έτσι μάθανε οι τουρίστες να τον ζητούν στις ταβέρνες τα καλοκαίρια.

Παρά το γεγονός ότι έχει την φασαρία του να τον φτιάξεις, η ελληνίδα νοικοκυρά επιμένει να τον επιλέγει ως ένα από τα φαγητά του κυριακάτικου τραπεζιού μαζί με μια καλή καλοκαιρινή δροσιστική σαλάτα και κρασί.

Ο παραδοσιακός μουσακάς της μητέρας μου, μου άρεσε από μικρό παιδί.
Όταν όμως μια Κυριακή βρέθηκα στο σπίτι της γιαγιάς μου της Ειρήνης (γιαγιά με μικρασιάτικες ρίζες) έμεινα έκπληκτη με την γλυκιά κολοκύθα που είχε βάλει. Να εξομολογηθώ ότι η ιδέα δεν μου άρεσε καθόλου. Συμπεριφέρθηκα και εγώ τότε ως παιδί με νευρική ανορεξία. Θυμάμαι τον παππού μου τον Μανόλη, ο οποίος δεν μου χαλούσε κανένα χατίρι αλλά στο θέμα του φαγητού ήταν πολύ αυστηρός.

Μόνο με την ματιά του στρογγυλοκάθισα στο τραπέζι. «Όχι μόνο θα φας…αλλά θα το φας όλο!» μου είπε. Κατέβασα τα μούτρα, πήρα το πιρουνάκι που μου έδωσε η γιαγιά, έσυρα πιο κοντά το πιάτο και έκανα πως έτρωγα. Να πω την αλήθεια, με την πρώτη μπουκίτσα που έβαλα στο στόμα μου ήθελα να ξαναδοκιμάσω. Τελικά έφαγα όλο τον μουσακά και ευχαριστήθηκε και η γιαγιά που τον έψησε και ο παππούς που έγινε το χατίρι του.

Βλέπετε ο παππούς και η γιαγιά της ελληνικής οικογένειας, αποτελούν τους ακούραστους βοηθούς και συμπαραστάτες στο δύσκολο έργο των γονέων, ειδικά όταν οι γονείς δουλεύουν πάρα πολλές ώρες και λείπουν από το σπίτι.
Το παιδί όμως έτσι μεγαλώνοντας γνωρίζει τις ρίζες του, τις οικογενειακές παραδόσεις και αξίες, τις οικογενειακές ιστορίες και μέσα από όλα αυτά συγκροτεί μια γερή αίσθηση οικογενειακής ταυτότητας.

Ένας από τους ρόλους που παίζουν είναι στην διαμόρφωση της διατροφικής ταυτότητας του παιδιού. Πολλές φορές θετικά, κάποιες όμως φορές αρνητικά και εδώ θέλει μια ιδιαίτερη προσοχή από τους γονείς.

Το έχω εξάλλου πει αρκετές φορές το πόσο με έχουν επηρεάσει από μικρό παιδί στις διατροφικές μου συνήθειες οι παππούδες μου.
Πέρα από αυτό έμαθα και πολλά – γιατί μου άρεσε να «κλέβω» ιδέες από την μαγειρική τους τέχνη.

Αυτό το μυστικό, το πώς κατάφερνε η γιαγιά Ειρήνη να φτιάχνει νόστιμο μουσακά με γλυκιά κολοκύθα θα σας αποκαλύψω σήμερα.
Πάμε να τον απολαύσουμε.

Υλικά
1 μικρή γλυκοκολοκύθα
1 κιλό μελιτζάνες φλάσκες
1 κιλό πατάτες
1 κιλό κολοκυθάκια
Κιμά
1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
2 μεγάλες ώριμες ντομάτες
1 κουταλιά πελτέ
½ ποτήρι κόκκινο κρασί
100γρ. ελαιόλαδο
1 ξύλο κανέλας
4-5 φύλλα δάφνης
3-4 σποράκια μπαχάρι
100γρ τριμμένη γραβιέρα
100γρ φρυγανιά τριμμένη
Αλάτι πιπέρι

Μπεσαμέλ
150γρ βούτυρο αγελαδινό
150γρ αλεύρι
1L φρέσκο γάλα
1 κουταλιά βούτυρο πρόβειο
2 αυγά
100γρ τριμμένη γραβιέρα
Λίγο μοσχοκάρυδο
Αλάτι

Εκτέλεση

Αρχικά κόβουμε τις μελιτζάνες και τις βάζουμε σε νερό με μια κουταλιά αλάτι για 2-3 ώρες να ξεπικρίσουν. Τις σουρώνουμε και αφήνουμε να στεγνώσουν.

3
Καθαρίζουμε και κόβουμε τα υπόλοιπα λαχανικά. Ξεκινάμε να τηγανίζουμε, πρώτα με τις πατάτες και μετά τα υπόλοιπα λαχανικά στο ίδιο λαδί, συμπληρώνουμε μόνο όταν χρειαστεί. Τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί και το αλλάζουμε άλλη μια φορά ώστε να φύγει όσο περισσότερο λάδι γίνετε.

24

56

 

Θα μπορούσαμε να τα τηγανίσουμε και από την προηγούμενη το βράδυ και να αφήσουμε τα λαχανικά σε σουρωτήρι. Μια άλλη εκδοχή είναι να λαδώσουμε τα λαχανικά και να τα ψήσουμε στο φούρνο για μια ώρα στους 150 βαθμούς για πιο ελαφρύ αποτέλεσμα.


Σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε το ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε λίγο κρεμμύδι ψιλοκομμένο. Προσθέτουμε τον κιμά και ανακατεύουμε να τσιγαριστεί πολύ καλά. Σβήνουμε με το κρασί και βάζουμε τα μπαχαρικά. Ρίχνουμε τη ντομάτα ξυσμένη και το πελτέ. Αφήνουμε να ψηθεί σε μέτρια θερμοκρασία για περίπου 20 λεπτά.

78

910
Φτιάχνουμε τη μπεσαμέλ. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το αγελαδινό βούτυρο να λιώσει, ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε συνεχώς με σύρμα μέχρι να ψηθεί λίγο.

15

 

Προσθέτουμε το γάλα σιγά σιγά και ανακατεύουμε συνεχώς να μην σβολιάσει μέχρι να το πάρει όλο(το γάλα και τα αυγά θα πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου).

16

Όταν η κρέμα θα είναι έτοιμη κατεβάζω από τη φωτιά ρίχνω το πρόβειο βούτυρο (το πρόβειο βούτυρο θα κάνει τη μπεσαμέλ πολύ πιο νόστιμη) και ανακατεύω να λιώσει. Χτυπώ τα αυγά σε ένα πιάτο και τα προσθέτω στη μπεσαμέλ ανακατεύοντας πολύ καλά. Προσθέτω τα μπαχαρικά και το τυρί και είναι ετοιμη.

17
Σε ένα μεγάλο ταψί πασπαλίζω τον πάτο με τριμμένη φρυγανιά, στρώνω τις πατάτες, τις μελιτζάνες, τα κολοκυθάκια. Έπειτα τον κιμά, την γλυκοκολοκύθα και πάνω τη μπεσαμέλ. Τέλος πασπαλίζω με φρυγανιά και τριμμένη γραβιέρα για να κάνει ωραία κρούστα. Ψήνω στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδοκοκκινίσει ο μουσακάς.

111213

141820
Να σας πω ότι μπορείτε να παραλείψετε αν κάποιο λαχανικό δεν σας αρέσει. Η γιαγιά αρκετές φορές δεν έβαζε τις πατάτες εφόσον χρησιμοποιούσε τη γλυκοκολοκύθα. Είμαι σίγουρη ότι θα ενθουσιαστείτε με τη γεύση που θα δώσει η γλυκοκολοκύθα.

Καλή επιτυχία!!!

19