top image food
MEGALI3.jpg

Ομολογώ ότι το συγκεκριμένο φαγητό το δοκίμασα σχετικά σε μεγάλη ηλικία, αν θυμάμαι καλά στο γυμνάσιο. Δεν συνήθιζε να το φτιάχνει καμιά από τις γιαγιάδες μου ή τις θειες μου. Έφτιαχναν καθαρά κρητική κουζίνα και μόνο η γιαγιά Ειρήνη Μικρασιάτικα φαγητά μιας και ήταν ο τόπος καταγωγής της. Οτιδήποτε λοιπόν άλλο μου εντελώς άγνωστο.


Τα καλοκαίρια που ερχόταν διακοπές από την Αθήνα η θεια μου η Γεωργία, αδελφή του πατέρα μου, δοκίμαζα διάφορα περίεργα γλυκά ή φαγητά. Κάθε βράδυ μαζευόμασταν όλοι στο σπίτι της γιαγιάς , 9 κοπέλια και 10 μεγάλοι. Όλες οι γυναίκες της οικογένειας έφτιαχναν και από κάτι, το τραπέζι γεμάτο με όλα τα καλά. Η θεια η Γεωργία λοιπόν έφτιαχνε πάντα τα πιο ενδιαφέροντα (για μένα τουλάχιστον) νέα ταξίδια, νέες ανακαλύψεις στις γεύσεις. Όταν έμπαινε στη κουζίνα καθόμουν διπλά της, να δω τι θα κάνει, πως θα το κάνει.
Θυμάμαι τη πρώτη φορά που έφαγα, είχα εντυπωσιαστεί. Νόμιζα ότι είχε στριμώξει τα γιουβαρλάκια μέσα στα κολοκύθια. Αν και δεν μου άρεσαν τα κολοκύθια γενικά, επειδή μου θύμιζε γιουβαρλάκια ξετρελάθηκα, ο συνδυασμός με το κολοκύθι, με το κιμά, με το αυγολέμονο με είχε ενθουσιάσει. Τα φτιάξαμε πολλές φορές μαζί μέχρι να έχω το γευστικό αποτέλεσμα της θειας. Δεν μετρούσε ποτέ τις αναλογίες των υλικών όπως ούτε και εγώ (τουλάχιστον μέχρι τώρα) και όλα μου τα έδειχνε με το μάτι.
Βαλε μιαολιά ρύζι, όσο πιάσεις αλάτι , χυμό λεμόνι όσο σηκώσει.
Οπότε μέχρι να συνηθίσει το μάτι μου πήρε 3-4 φορές. Τώρα όμως σας τα έχω μετρημένα και ζυγισμένα τα υλικά για να μην ταλαιπωρηθείτε. Στη μαγειρική όμως το μάτι είναι άλλο πράγμα. Είναι εμπειρία, είναι γευστικές προτιμήσεις, είναι θύμησες…

7

Υλικά
8-10 μέτρια κολοκύθια
500γρ κιμά (μισό μοσχαρίσιο, μισό χοιρινό)
2 ξερά κρεμμύδια
½ ματσάκι άνηθο
½ ματσάκι μαϊντανό
150γρ ρύζι
50ml ελαιόλαδο
Αλάτι πιπέρι
Αυγολέμονο
2 αυγά
Χυμό από 2 λεμόνια

Εκτέλεση
Πλένουμε τα κολοκύθια και κόβουμε το κοτσάνι, κόβουμε και ένα κομμάτι από το πίσω μέρος για να στέκονται όρθια, κόβουμε και μια φέτα από μπροστά για να δημιουργήσουμε ένα καπάκι. Αδειάζουμε τα κολοκύθια με το ειδικό εργαλείο ή με ένα κουταλάκι.
Σε ένα μπολ βάζουμε το κιμά, ξύνουμε τα κρεμμύδια και τη μισή σάρκα από τα κολοκύθια. Προσθέτουμε τα μυρωδικά ψιλοκομμένα, το ρύζι, το ελαιόλαδο και τα μπαχαρικά. Ζυμώνουμε πολύ καλά.

1
Σε μια κατσαρόλα στρώνομαι φέτες με κρεμμύδια και καρότα (εγώ δεν είχα εκείνη τη στιγμή). Γεμίζουμε τα κολοκύθια με ένα κουταλάκι μέχρι τα ¾, τα τοποθετούμε όρθια στη κατσαρόλα.

3

 

Κλείνουμε με τα καπάκια και αλατίζουμε. Περιχύνουμε με 50ml ελαιόλαδο (έξτρα από αυτό που βάλαμε στη γέμιση) και συμπληρώνουμε με νερό μέχρι τα ¾. Σκεπάζουμε με το καπάκι κατσαρόλα και ψήνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία για περίπου 45 λεπτά με μια ώρα.
Όταν έχει ψηθεί το φαγητό κατεβάζουμε από τη φωτιά και φτιάχνουμε το αυγολέμονο. Σε ένα μπολ χτυπάμε τα ασπράδια μέχρι να αφρατέψουν και στη συνέχεια τους κρόκους, ρίχνουμε σιγά, σιγά το χυμό λεμονιού και συνεχίζουμε να χτυπάμε.

45

 

Προσθέτουμε ζωμό από το φαγητό, περίπου μια φλιτζάνι και χτυπάμε. Περιχύνουμε το φαγητό με το αυγολέμονο και ανακινούμε τη κατσαρόλα κυκλικά να πάει παντού.

6

Ξύνουμε φρέσκο πιπέρι και αφήνουμε το φαγητό να μελώσει για ένα τέταρτο πριν σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία!!

8

9