top image food
megali.jpg

Αγκινάρες με αλευρολέμονο, μια παραδοσιακή συνταγή εύκολη, νόστιμη και πολύ μα πολύ υγιεινή.

Στην Κρήτη υπάρχει ένας ιδιαίτερος έρωτας με την αγκινάρα. Οι λόγοι είναι πολλοί. Εμφανίζεται την ωραιότερη εποχή του χρόνου που είναι η άνοιξη, σε μια εποχή που η φύση μεταμορφώνεται, αισθανόμαστε μια εφορία, είναι η εποχή της παραγωγής, μια εποχή μες το ξέφρενο πανηγύρι των χρωμάτων!

Στην Κρήτη αγαπούμε πολύ την ρακή. Για τους λάτρεις της ρακής ένας είναι ο βασιλιάς των μεζέδων, το λατρευτό λουλούδι του ρακομεζέ…η αγκινάρα, και για το λόγο αυτό της έχουν δώσει το προσωνύμιο «ρακολούλουδο»!

Για μας τις νοικοκυρές, η αγκινάρα είναι ένα λαχανικό που μάθαμε από τις μανάδες και τις γιαγιάδες μας να το αξιοποιούμε με διάφορους τρόπους ωμό ή μαγειρεμένο σε πολλές συνταγές. Εγώ σήμερα σας προτείνω μια από τις πιο αγαπημένες μου συνταγές.

3

Υλικά

4 αγκινάρες

3 μέτριες πατάτες

50ml ελαιόλαδο

1 ξερό κρεμμύδι

2 κουταλιές άνηθο

Χυμό από 2 λεμόνια

1 κουταλιά αλεύρι

Αλάτι

Πιπέρι

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τις αγκινάρες, κόβουμε το κοτσάνι και αφαιρούμε τα φύλλα. Κόβουμε στη μέση και με ένα κουτάλι αφαιρούμε τις τρίχες. Τρίβουμε τις αγκινάρες με λεμόνι, γεμίζουμε ένα μπολ με νερό και χυμούς από δυο λεμόνια. Ρίχνουμε μέσα τις αγκινάρες για να μην μαυρίσουν μέχρι να καθαρίσουμε τις επόμενες.

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο. Ρίχνουμε  το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και τσιγαρίζουμε μέχρι να πάρει χρώμα.  Προσθέτουμε  τις αγκινάρες και τις πατάτες κομμένες σε μέτρια κομμάτια, ανακατεύουμε μέχρι να γυαλίσουν.

Προσθέτουμε τον άνηθο και αλατίζουμε. Ρίχνουμε μια κούπα νερό, σκεπάζουμε τη κατσαρόλα και ψήνουμε σε μέτρια θερμοκρασία για μισή ώρα.

Αφαιρούμε τη κατσαρόλα από τη φωτιά και φτιάχνουμε το αλευρολέμονο. Σε ένα μπολ ρίχνουμε το χυμό από δυο λεμόνια και προσθέτουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε πολύ καλά με ένα πιρούνι μέχρι να μην έχει κανένα σβόλο. Προσθέτουμε μισή κούπα νερό και ανακατεύουμε. Περιχύνουμε το αλευρολέμονο στη κατσαρόλα και κουνάμε κυκλικά από τα χερούλια.

Ξανά βάζουμε τη κατσαρόλα στη φωτιά να βράσει για δυο λεπτά. Αποσύρουμε και ρίχνουμε φρέσκο πιπέρι.

Καλή επιτυχία!!!

1

2

Βρείτε μας σε
Facebook  
Instagram
YouTube 

Φωτογράφος: Γιώργος Θαλλασσινός https://thalassinos.photography/

 

Δείτε και άλλες νόστιμες συνταγές μας.

ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ ΟΜΕΛΕΤΑ

10

ΚΟΥΝΕΛΙ ΜΕ ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ

3