top image food
ARXIKI222.png

Οι λαχανοντολμάδες είναι ένα γευστικότατο και απλούστατο φαγητό που λατρέψαμε από παιδιά.

Οι κλασσικοί ντολμάδες της ελληνικής και Μικρασιάτικης κουζίνας με γέμιση που περιλαμβάνουν κιμά τυλιγμένων με λαχανόφυλλα τους βρίσκουμε με πολλές παραλλαγές. Δεν είναι και πολύ μπελαλίδικο φαγητό και εύκολα μπορείς να το φτιάξεις χωρίς πολύ κόπο. Εδώ που τα λέμε, οι καλές νοικοκυρές που θέλουν να πειραματίζονται στην κουζίνα τους, η παρασκευή αυτού του φαγητού είναι ένα ευχάριστο παιγνίδι. Έτσι κι αλλιώς λάχανο βρίσκεις στην αγορά σχεδόν όλο το χρόνο σε όλα τα μέρη της Ελλάδας με φημισμένα αυτά της Αγίας Βαρβάρας στο Ηράκλειο Κρήτης.

Στη Θράκη, που αγαπάνε ιδιαίτερα το λάχανο ένας αρχαιοελληνικός μύθος βασισμένος στην Ιλιάδα μας μιλά για την ιστορία με τον βασιλιά των Ηδωνών Λυκούργο που αναχαίτισε τον στρατό του θεού Διόνυσου. Ο θεός τιμώρησε το βασιλιά για το ανοσιούργημα του να καταστρέψει τα πόδια του γιού του Δρύα προκαλώντας φοβερή ξηρασία. Βασανισμένος και διαμελισμένος από τους υπηκόους του, ο Λυκούργος πριν πεθάνει έκλαιγε από πόνους και από τα δάκρυά του ξεπετάχτηκαν λάχανα!

Λόγω της χαμηλής τιμής και το ότι είναι πολύ θρεπτικό, κατέκτησε εύκολα τις καρδιές των απλών νοικοκυριών παντού. Βλέπεις τη νοικοκυρά στο σούπερ μάρκετ, στην λαϊκή αγορά, στο μανάβικο να ψάχνει να βρει ένα αφράτο λάχανο που δεν έχει πολύ σφικτό κεφάλι για σαλάτα και λαχανοντολμάδες. Τα αφράτα λάχανα, λένε οι νοικοκυρές, είναι τα πιο ιδανικά για ντολμάδες. Από εδώ αρχίζει η επιτυχία τους. Το επόμενο βήμα είναι το μίγμα ρυζιού με ψιλοκομμένα μυρωδικά που απλώνουν στην κουζίνα την οσμή τους, ο κιμάς που αναμιγνύεται με το ρύζι και η απαλή λεμονάτη σάλτσα απογειώνουν την γεύση.

 

Υλικά

Γέμιση

500γρ. μοσχαρίσιο κιμά

200γρ. ρύζι γλασέ Θεσσαλονίκης

80ml ελαιόλαδο

2 ξερά κρεμμύδια

1 μεγάλη ώριμη ντομάτα

1 κουταλιά μαϊντανό

1 κουταλιά άνηθο

2 φρέσκα κρεμμυδάκια

Χυμό από ένα λεμόνι

½ κουταλάκι κύμινο

Αλάτι πιπέρι

Αυγολέμονο

600-700γρ. ζωμό από το φαγητό

3 αυγά

Χυμό από 2 λεμόνια

3 κουταλάκια κόρν φλάουερ

1 μεγάλο λάχανο

Για ψήσιμο

100ml ελαιόλαδο

Νερό μέχρι να καλύψουμε τους λαχανοντολμάδες

Αλάτι

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ βάζουμε τον κιμά, το ρύζι, τα κρεμμύδια περασμένα από τον χοντρό τρίφτη και την ντομάτα ξυσμένη. Προσθέτουμε τα μυρωδικά ψιλοκομμένα, τα μπαχαρικά, το ελαιόλαδο και το χυμό λεμονιού. Ανακατεύουμε πολύ καλά και κρατάμε στην άκρη.

Κόβουμε με μεγάλο μυτερό μαχαίρι το κοτσάνι από το λάχανο κυκλικά σε σχήμα κώνου. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε αρκετό νερό με μισή κουταλιά αλάτι, τοποθετούμε το λάχανο με την τρύπα προς τα κάτω, όταν αρχίζει να βράζει, με μια τρυπητή κουτάλα γυρνάμε το λάχανο, επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να μαλακώσουν τα φύλλα και να αρχίσουν να βγαίνουν μόνα τους. Αφαιρούμε ένα ένα τα φύλλα και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Σε μια κατσαρόλα απλώνουμε κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες, καρότα , τα κοτσάνια από το μαϊντανό και τα σκληρά μέρη από το λάχανο. Αυτό θα βοηθήσει να μην κωλύσουν οι λαχανοντολμάδες μας και επίσης θα δημιουργήσει ένα νόστιμο ζωμό.

Παίρνουμε ένα φύλλο και αφαιρούμε το μεσαίο σκληρό κοτσάνι, χωρίζουμε το φύλλο στα δυο. Σε κάθε φύλλο βάζουμε περίπου μια κουταλιά γέμιση ανάλογα με το μέγεθος του φύλλου. Γυρνάμε τα πλαϊνά και τυλίγουμε. Τοποθετούμε τους λαχανοντολμάδες κυκλικά στη κατσαρόλα.

Αφού έχουμε τελειώσει, προσθέτουμε λίγο ακόμα αλάτι και περιχύνουμε με ελαιόλαδο και νερό μέχρι να καλύψουμε τους λαχανοντολμάδες.

Τοποθετούμε ένα πιάτο από πάνω για να μην ανοίξουν. Ψήνουμε σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία για περίπου 40-60 λεπτά. Αν χρηστεί συμπληρώνουμε ξανά με ζεστό νερό. Όταν είναι έτοιμο αποσύρουμε από τη φωτιά και φτιάχνουμε το αυγολέμονο.

Παίρνουμε προσεκτικά το ζωμό από το φαγητό και μεταφέρουμε σε μια άλλη κατσαρόλα, διαλύουμε το κόρν φλάουερ σε 50ml κρύο νερό και ρίχνουμε στο ζωμό. Ζεσταίνουμε σε μέτρια θερμοκρασία ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να αρχίσει να πήζει ελαφριά.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα τα αυγά χτυπημένα, ανακατεύουμε ξανά και προσθέτουμε το χυμό από τα λεμόνια.

Σερβίρουμε τους λαχανοντολμάδες με το αυγολέμονο και αρκετό φρέσκο πιπέρι.

Καλή επιτυχία!!!

DEYTERIFOTO

Συνταγές μας θα βρείτε στο site των SUPER MARKET ΚΡΗΤΙΚΟΣ καθώς και στα φυλλάδια προσφορών.

Δείτε και άλλες νόστιμες συνταγές μας

ΚΟΚΟΡΑΣ ΜΕ ΧΥΛΟΠΙΤΕΣ

1 2