top image food
Σχέδιο χωρίς τίτλο-67.png

Οι μελιτζάνες παπουτσάκια, όπως συνηθίσαμε να τις λέμε, με στρώση από κιμά και μπεσαμέλ, είναι ένα ευρηματικό πιάτο που μοιράζεται τα ίδια περίπου υλικά με τον ελληνικό μουσακά.

Δημιούργημα της ελληνικής αστικής κουζίνας που μεταφέρθηκε με το χρόνο στις κουζίνες εστιατορίων και στις ταβέρνες. Φαγητό για μεσημεριανό κυριακάτικο γεύμα. Φαγητό που έχει παντρέψει τη γεύση μελιτζάνας, κοκκινιστού κιμά, πατάτας, τυριού, αυγού και γάλακτος. Φαγητό που αξίζει να κάνει η νοικοκυρά μια φορά το χρόνο μες το καλοκαίρι που είναι η εποχή της.

Σχέδιο χωρίς τίτλο 67 αντίγραφο

Η μελιτζάνα αποτελεί ένα εντυπωσιακό λαχανικό με πολλοστά οφέλη και έχει αρχίσει να κερδίσει την ελληνική και ευρύτερα την μεσογειακή κουζίνα με αμέτρητα πιάτα, λιγότερο ή περισσότερο γνωστά όπως είναι ο μουσακάς, το ιμάμ, τα παπουτσάκια, η μελιτζανοσαλάτα, τηγανιτή σε ελαιόλαδο κλπ. Κάθε χώρα έχει τουλάχιστον μια σπεσιαλιτέ με μελιτζάνα. Υπάρχουν βέβαια και κάποιοι που δεν την συμπαθούν και πολύ. Αυτό όμως συμβαίνει και σε πολλά άλλα τρόφιμα όπως το ψάρι και το κρέας.

Αυτό που άρχισε να αλλάξει σταδιακά τα τελευταία πενήντα χρόνια και σήμερα έχει γίνει κανόνας στην μαγειρική είναι η θερμική επιβάρυνση. Σήμερα η διατροφή μας γίνεται ελαφριά και πιο ισορροπημένη. Και η μελιτζάνα είναι από τα λαχανικά που αγαπούν υπερβολικά το λάδι στο τηγάνισμα. Οι παλιές νοικοκυρές τηγάνιζαν τις μελιτζάνες πριν τις γεμίσουν με αποτέλεσμα να το αποβάλουν αργότερα στο ταψί και κατέληγαν να κολυμπούν σ’ αυτό.

Βασίλισσα των λαχανικών την θεωρούσαν στην Ινδία και στην Κίνα εντοπίζεται την περίοδο της δυναστείας Τζιν (265-316 µ.Χ.) και κατατάσσεται ανάµεσα στις «ασφαλείς» για τον αυτοκράτορα τροφές. Τον 7ο και 8ο αιώνα, ακολουθώντας τους μουσουλμάνους, η χάρη της έφτασε στη λεκάνη της Μεσογείου. Στο µενού των Ιταλών µπήκε περίπου τον 13ο αιώνα και λίγα χρόνια αργότερα φτάνει στην Ελλάδα.

Υλικά
4 μελιτζάνες φλάσκες
Ελαιόλαδο
Αλάτι
Ρίγανη ή θυμάρι

Για τον κιμά
500 γρ μοσχαρίσιο κιμά
50mlελαιόλαδο
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο1 πράσινη πιπεριά
100 ml κόκκινο κρασί
1 συσκευασία ντομάτες ψιλοκομμένες “Επιλογή μου”
2 φύλλα δάφνης
1 ξύλο κανέλας
1/2 κουταλάκι ρίγανη
Αλάτι, πιπέρι

Για τη μπεσαμέλ
1 φακελάκι μπεσαμέλ “Επιλογή μου”
500ml γάλα φρέσκο “Επιλογή μου”
50 γρ κεφαλοτύρι
Μία πρέζα μοσχοκάρυδο

 

Εκτέλεση
Πλένουμε πολύ καλά τις μελιτζάνες, τις κόβουμε στη μέση κατά μήκος και τιςχαράζουμε με ένα μαχαίρι εσωτερικά . Μεταφέρουμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί. Ραντίζουμε με ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με αλάτι και ρίγανη. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς για περίπου 30 λεπτά.

Σε μία βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε τον κιμά, σοτάρουμε πολύ καλά σε δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο ψιλοκομμένα και ανακατεύουμε μέχρι να γυαλίσουν.

Βάζουμε την πιπεριά κομμένη σε μικρά καρέ και ανακατεύουμε. Σβήνουμε με κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί. Ρίχνουμε την ψιλοκομμένη ντομάτα και τα μπαχαρικά. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για περίπου 15 λεπτά.

Σε ένα μπολ ρίχνουμε το γάλα και προσθέτουμε σιγά-σιγά το περιεχόμενο του φακέλου για την μπεσαμέλ. Χτυπάμε με μίξερ για 1 λεπτό μέχρι να γίνει ένα πηχτό μείγμα. Προσθέτουμε το τυρί και το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε λίγο ακόμα.

Με ένα κουτάλι σκάβουμε ελαφριά την σάρκα της μελιτζάνας και γεμίζουμε με κιμά. Στη συνέχεια απλώνουμε πάνω σε κάθε μελιτζάνα μπεσαμέλ και λίγο τριμμένο κεφαλοτύρι.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς για 15 λεπτά μέχρι να ροδίσει η μπεσαμέλ.
Καλή επιτυχία!

Σχέδιο χωρίς τίτλο 67 αντίγραφο 2

Συνταγές μας θα βρείτε στο site των SUPER MARKET ΚΡΗΤΙΚΟΣ καθώς και στα φυλλάδια προσφορών.

Δείτε και άλλες νόστιμες συνταγές μας

ΚΟΛΟΚΥΘΟΚΕΦΤΕΔΕΣ ΜΕ ΦΕΤΑ

Σχέδιο χωρίς τίτλο 67 αντίγραφο 2