top image food
GIOUVETSIKALAMARIEW .jpg

Το γιουβέτσι ή και γκιουβέτσι, παρά την βεβαιότητά σας περί του αντιθέτου, δεν αποτελεί ονομασία φαγητού, αλλά κυρίως του τρόπου μαγειρέματός του, που προέρχεται από την Οθωμανική κουζίνα και περιλαμβάνει αργό ψήσιμο εντός πήλινου σκεύους, το οποίο είναι γνωστό με το ίδιο αυτό όνομα, güveç.

GIOUVETSIKALAMARI1

Οι συνήθως πήλινες αυτές συσκευές είναι πλατιές και χαμηλές, χωρίς όμως να αποκλείεται και η πιθανότητα στενότερου και βαθύτερου σκεύους. Κύριο συστατικό για το γιουβέτσι είναι το κρέας, συνήθως αρνίσιο -προτιμάται στην Τουρκία- βοδινό -ιδιαίτερα αγαπητό σε Ελλάδα και Κύπρο- , κατσικίσιο, κοτόπουλο ή ακόμα και θαλασσινά, όπως οι γαρίδες, το οποίο συνοδεύουν μικρού σχήματος, κατά προτίμηση, ζυμαρικά, σαν το κριθαράκι και τις χυλοπίτες και σάλτσα από διάφορα λαχανικά όπως ντομάτες, κρεμμύδι, μελιτζάνες, πιπεριές και κολοκυθάκια.
Η αγαπημένη σε όλην την Βαλκανική χερσόνησο συνταγή δεν είναι μεν μπελαλίδικη, χρειάζεται ωστόσο μια κάποια προετοιμασία και κυρίως πολύ χρόνο μαγειρέματος και πρέπει να σημειώσουμε ότι στην Ελλάδα έφθασε στις αρχές του 20ού αιώνα, ταυτόχρονα με την έναρξη της βιομηχανικής παραγωγής ζυμαρικών. Ήταν τόσο γρήγορη και καθολική η αποδοχή του που πολύ γρήγορα, ήδη στην δεκαετία του '50, το φαγητό αυτό ήταν πλέον συνώνυμο της απόλυτης επιλογής για το οικογενειακό κυριακάτικο τραπέζι, με ελάχιστους ανταγωνιστές! Πείτε μου ποιος από εμάς τους μεγαλύτερους δεν θυμάται το κλασσικό μεγάλο ταψί του νοικοκυριού, που μεταφερόταν με ευλαβική προσοχή στον φούρνο της γειτονιάς, προκειμένου να μην χυθεί η πεντανόστιμη σαλτσούλα του φαγητού. Όταν πια το κρέας κρινόταν ως καλά ψημένο από τον έμπειρο φούρναρη, ο ίδιος θα προσέθετε στην μελωμένη σάλτσα το κριθαράκι -που είχε αφιχθεί από το πρωί μαζί με το ταψί-, καθώς και το ανάλογο νεράκι. Και το μεσημέρι, με την ίδια ευλαβική προσοχή, με πιασίματα από εφημερίδες για να μην καούν τα χέρια του πατέρα, που συνήθως ήταν υπεύθυνος για τις μεταφορές, κατέφθανε το ταψί στο σπίτι, προσγειωνόταν στο κέντρο του μεγάλου τραπεζιού και μοσχοβολούσε ο τόπος όλος! Έτσι όπως θα μοσχοβολήσει και το δικό σας σπιτικό, αν κι εσείς τούτη την Κυριακή ή οποιαδήποτε άλλη ημέρα θέλετε να κάνετε να μοιάζει με Κυριακή, μαγειρέψετε το φαγητό αυτό με την συνταγή που σας παραδίδουμε σήμερα.


Υλικά
1 κιλό μοσχάρι μπούτι κομμένο σε μικρές μερίδες
100 ml ελαιόλαδο
2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
2 πράσα το λευκό μέρος κομμένα σε λεπτές φέτες
2 κουταλιές πελτέ
150 ml κόκκινο κρασί
500 γρ. ψιλοκομμένη ντομάτα
4 φύλλα δάφνης
4 Τέσσερις κόκκους μπαχάρι
1/2 κουταλάκι ρίγανη
1 ξύλο κανέλας
1/2 κουταλάκι ζάχαρη
Αλάτι
Πιπέρι

500 γρ. κριθαράκι χοντρό
Για το σερβίρισμα
Κεφαλοτύρι ή γραβιέρα ή ξηρό ανθότυρο τριμμένα

Εκτέλεση
Σε μία φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε τα κομμάτια το μοσχάρι. Σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά από όλες τις πλευρές μέχρι να πάρουν χρώμα.
Ρίχνουμε το κρεμμύδι το σκόρδο και το πράσο και ανακατεύουμε για 2 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
Προσθέτουμε το ξύλο κανέλας τα φύλλα δάφνης και το μπαχάρι.
Βάζουμε τον πελτέ και ανακατεύουμε στον πάτο της κατσαρόλας μέχρι να βγάλει τα αρώματα του.
Σβήνουμε με κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί.
Στη συνέχεια προσθέτουμε την ψιλοκομμένη ντομάτα, την ρίγανη, την ζάχαρη και αλατοπιπερώνουμε. Ανακατεύουμε για 1 λεπτό.
Συμπληρώνουμε με μία κούπα ζεστό νερό, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και μαγειρεύουμε για περίπου 1,5 ώρα.
Αφού είναι έτοιμο αδειάζουμε σε ένα ταψί το μοσχάρι με τη σάλτσα και ρίχνουμε το κριθαράκι. Συμπληρώνουμε με 1,5 Λίτρο ζεστό νερό και διορθώνουμε το αλάτι.
Σκεπάζουμε με αντικολλητικό χαρτί και αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 30 λεπτά.
Τέλος ξεσκεπάζουμε και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 10 λεπτά ώσπου να πάρει χρώμα.
Σερβίρουμε με αρκετό τριμμένο τυρί της επιλογής μας.
Καλή επιτυχία!

GIOUVETSIKALAMARI2

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΌΛΕΣ ΤΙΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΤΩΝ SUPER MARKET ΚΡΗΤΙΚΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΝΟΣΤΙΜΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΜΠΑΜΙΕΣ

kotomempamies2

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ

kotopoulomelaxanika2