top image food
MEGALI.jpg

Παραδοσιακά κάθε χρόνο , Μεγάλη Πέμπτη, βάφουμε τα πασχαλινά αυγά.

Πρόκειται για ένα έθιμο οι ρίζες του οποίου χάνονται στα βάθη του χρόνου, τότε που η χρήση χημικών ήταν άγνωστη και το βάψιμο γινόταν με φυσικά υλικά, που βρίσκονται σε κάθε κουζίνα.

1


Για να επιτύχουμε ωραία και έντονα χρώματα με φυτικά υλικά θα πρέπει να επιλέξουμε άσπρα αυγά. Τα αφήνουμε εκτός ψυγείου για 24 ώρες να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου.


Βαφή για κόκκινα αυγά
Με παντζάρια
500γρ. παντζάρια, 5 κουταλιές ξίδι λευκό, 1 κουταλιά αλάτι
Ξεφλουδίζουμε τα παντζάρια, τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με το ξίδι, το αλάτι και αρκετό νερό να βράσουν. Κρατάμε τα παντζάρια για σαλάτα και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς ο ζωμός. Σε μια κατσαρόλα τοποθετούμε τα αυγά και ρίχνουμε τον κόκκινο ζωμό μέσα. Βράζουμε τα αυγά για 20 λεπτά. Όταν είναι έτοιμα, αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνουμε μέσα τα αυγά μέχρι να πάρουν το χρώμα που θέλουμε. Τα βγάζουμε και αφήνουμε να στεγνώσουν. Τα γυαλίζουμε με ελαιόλαδο.
Με φύλλα από κρεμμύδια.
Παίρνουμε αρκετά φύλλα από κόκκινα κρεμμύδια και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα. Τοποθετούμε πάνω τα αυγά, σκεπάζουμε με νερό και προσθέτουμε 5 κουταλιές ξίδι και 1 κουταλιά αλάτι. Βράζουμε τα αυγά για 20 λεπτά. Όταν είναι έτοιμα, αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνουμε μέσα τα αυγά μέχρι να πάρουν το χρώμα που θέλουμε. Τα βγάζουμε και αφήνουμε να στεγνώσουν. Τα γυαλίζουμε με ελαιόλαδο.
Με Ριζάρι
Βάζουμε το ριζάρι σε μια κούπα ζεστό νερό για να βγάλει το χρώμα του, αφήνουμε όλο το βράδυ. Σε μια κατσαρόλα τοποθετούμε τα αυγά και ρίχνουμε το νερό μαζί με το ριζάρι. Βράζουμε τα αυγά για 20 λεπτά. Όταν είναι έτοιμα, αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνουμε μέσα τα αυγά μέχρι να πάρουν το χρώμα που θέλουμε. Τα βγάζουμε και αφήνουμε να στεγνώσουν. Τα γυαλίζουμε με ελαιόλαδο.


Βαφή για μπλε αυγά
Με κόκκινο λάχανο
Σε μια κατσαρόλα βάζετε αρκετό κόκκινο λάχανο κομμένο σε λεπτές λωρίδες. Τοποθετούμε πάνω τα αυγά, σκεπάζουμε με νερό και προσθέτουμε 5 κουταλιές ξίδι και 1 κουταλιά αλάτι. Βράζουμε τα αυγά για 20 λεπτά. Όταν είναι έτοιμα, αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνουμε μέσα τα αυγά μέχρι να πάρουν το χρώμα που θέλουμε. Τα βγάζουμε και αφήνουμε να στεγνώσουν. Τα γυαλίζουμε με ελαιόλαδο.


Βαφή για κίτρινα αυγά
Με κουρκουμά
Σε μια κατσαρόλα γεμίζουμε με νερό, ρίχνουμε 2 κουταλιές κουρκουμά και ανακατεύουμε να διαλυθεί. Προσθέτουμε 5 κουταλιές ξίδι και 1 κουταλιά αλάτι, τοποθετούμε τα αυγά. Βράζουμε τα αυγά για 20 λεπτά. Όταν είναι έτοιμα, αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνουμε μέσα τα αυγά μέχρι να πάρουν το χρώμα που θέλουμε. Τα βγάζουμε και αφήνουμε να στεγνώσουν. Τα γυαλίζουμε με ελαιόλαδο.


Βαφή για πράσινα αυγά
Με σπανάκι
Σε μια κατσαρόλα βάζετε αρκετά φύλλα σπανάκι κομμένο σε λεπτές λωρίδες. Τοποθετούμε πάνω τα αυγά, σκεπάζουμε με νερό και προσθέτουμε 5 κουταλιές ξίδι και 1 κουταλιά αλάτι. Βράζουμε τα αυγά για 20 λεπτά. Όταν είναι έτοιμα, αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνουμε μέσα τα αυγά μέχρι να πάρουν το χρώμα που θέλουμε. Τα βγάζουμε και αφήνουμε να στεγνώσουν. Τα γυαλίζουμε με ελαιόλαδο.

Για σχέδια με λουλούδια και βότανα
Παίρνουμε διάφορα φυλλαράκια από φυτά ή βότανα, τα βρέχουμε λίγο για να μπορούν να κωλύσουν και τα τοποθετούμε πάνω στο αυγό. Τυλίγουμε προσεκτικά με καλσόν και σφίγγουμε πολύ καλά, δένουμε με κλωστή και κόβουμε ότι περισσεύει. Βράζουμε τα αυγά με όποια μέθοδο θέλουμε να χρωματίσουμε. Αφήνουμε να στεγνώσουν καλά, αφαιρούμε το καλσόν και γυαλίζουμε με ελαιόλαδο.


Για σχέδια με χαρτοπετσέτα
Μπορντούρες από χαρτοπετσέτας, ασπράδι από 1 αυγό
Παίρνουμε χαρτοπετσέτες με σχέδια της επιλογής μας και κόβουμε με ένα ψαλίδι τις μπορντούρες. Θα πρέπει να έχουμε βράσει τα αυγά και να έχουν κρυώσει πολύ καλά. Χτυπάμε λίγο το ασπράδι του αυγού, τοποθετούμε πάνω στο βρασμένο αυγό τη μπορντούρα από τη χαρτοπετσέτα και με ένα πινέλο αλείφουμε με το ασπράδι να κωλύσει. Αφήνουμε να στεγνώσει πολύ καλά και γυαλίζουμε με ελαιόλαδο.


Καλή επιτυχία!!!

2

3

4