top image food
Σχέδιο χωρίς τίτλο-13.png

Τα "Λαζαράκια" ή "Λαζάρηδες", είναι ένα ακόμα πασχαλινό έθιμο συνυφασμένο με την παράδοση μας, που θέλει να τα φτιάχνουμε το Σάββατο του Λαζάρου, οχτώ ημέρες πριν το Πάσχα.

Είναι η μέρα που νικήθηκε ο θάνατος και θεωρείται η "πρώτη Λαμπρή" καθώς αναστήθηκε ο Λάζαρος , προμηνύοντας έτσι την Ανάσταση του Χριστού.

Το Σάββατο του Λαζάρου, οι γυναίκες φτιάχνουν τα "Λαζαράκια" τα οποία είναι μικρά ψωμάκια σε σχήμα σπαργανωμένου ανθρώπου , όπως αναπαρίσταται ο Λάζαρος στις εικόνες. Τα χεράκια πρέπει να είναι σταυρωμένα ενώ για τα μάτια χρησιμοποιούνται δυο γαρίφαλα. Λένε ότι, όσα παιδιά έχει η οικογένεια τόσα ψωμάκια πρέπει να φτιάξουν.

Σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας οι νοικοκυρές βάζουν μέσα στη ζύμη για γέμιση διάφορους ξηρούς καρπούς όπως αμύγδαλα, καρύδια, σταφίδες, πολλά μυρωδικά και μέλι. Αλλού προτιμούν τα υλικά να είναι πιο απλά.

Βάλτε λοιπόν ποδιές, φωνάξτε τα παιδιά στην κουζίνα και φτιάξτε τα πιο νόστιμα "Λαζαράκια". Για να τηρήσετε πιστά το έθιμο μπορείτε να πείτε και τα κάλαντα του Λαζάρου:

"Που 'σαι Λάζαρε, που είναι η φωνή σου

που σε γυρεύει η μάνα σου και η αδερφή σου.

Ήμουνα στη γη, στη γη βαθιά χωμένος

κι από τους εχθρούς, εχθρούς βαλαντωμένος"

 Σχέδιο χωρίς τίτλο 13 αντίγραφο 2

Υλικά
300ml ελαιόλαδο
200ml κανελόζουμο
200ml χυμό πορτοκάλι
150γρ. ζάχαρη
200ml αλουσά (σταχτόνερο) ή κρασί
½ κουταλάκι κανελογαρύφαλα
Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
20ml ρακί
2 φακελάκια μαγιά
15γρ. μαχλέπι
15γρ. μαστίχα
1 πρέζα αλάτι
1 ½ κιλό αλεύρι
Ολόκληρα γαρίφαλα για τα μάτια

 

Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα βράζουμε νερό με 4-5 ξύλα κανέλας, σουρώνουμε και αφήνουμε λίγο να κρυώσει. Διαλύουμε μέσα τη μαγιά με ένα κουταλάκι ζάχαρη και 3 κουταλιές αλεύρι για να δημιουργήσουμε ένα προζύμι. Σκεπάζουμε και αφήνουμε να φουσκώσει για περίπου 20 λεπτά.

Για την αλουσά, βράζουμε το νερό με δυο κουταλιές στάχτη από φυσικό ξύλο. Αφήνουμε να κατασταλάξει και σουρώνουμε 3-4 φορές με βαμβάκι μέχρι να γίνει διάφανο.

Σε μια λεκάνη ρίχνουμε όλα τα υγρά, το ελαιόλαδο, την αλουσά, τη ρακί, το χυμό πορτοκάλι, το ξύσμα λεμονιού και τα κανελογαρύφαλα, το μαχλέπι, τη μαστίχα, το αλάτι και τέλος τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.

Σχέδιο χωρίς τίτλο 13 αντίγραφο

Προσθέτουμε το προζύμι και στη συνεχεία το αλεύρι σταδιακά καθώς ζυμώνουμε. Λαδώνουμε ένα σκεύος και αφήνουμε τη ζύμη μας σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για περίπου 2 ώρες.

Περνούμε μια μπάλα ζύμη και πλάθουμε τα λαζαράκια σε σχήμα σώματος , με ένα άλλο μικρότερο μπαλάκι ζύμη πλάθουμε ένα κορδόνι και τοποθετούμε κάτω από το σώμα. Γυρνάμε τη ζύμη μπροστά και κολλάμε σταυρωτά. Για μάτια βάζουμε ολόκληρα γαρίφαλα.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για περίπου 30 λεπτά.
Καλή επιτυχία!!!

Συνταγές μας θα βρείτε στο site των SUPER MARKET ΚΡΗΤΙΚΟΣ καθώς και στα φυλλάδια προσφορών.

Δείτε και άλλες νόστιμες συνταγές μας

ΤΣΟΥΡΕΚΙ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ

Σχέδιο χωρίς τίτλο 13 αντίγραφο