top image food
Σχέδιο χωρίς τίτλο-14 αντίγραφο 3.png

Πάσχα χωρίς κοκορέτσι δεν γίνεται! Το κοκορέτσι ή μενούζα είναι ένας μεζές που φτιάχνεται στις μεγάλες γιορτές και σερβίρεται ως ορεκτικό.

Το Πάσχα ,το κοκορέτσι μαζί με το αρνάκι ,αποτελούν τους βασικούς μεζέδες του εορταστικού μας τραπεζιού.

Το κοκορέτσι αποτελείται από εντόσθια αιγοπροβάτων γάλακτος και το συναντάμε εκτός από την κουζίνα της Ελλάδας, στα Βαλκάνια και την Τουρκία. Υπάρχουν αναφορές του ακόμα και στην αρχαιότητα με την ονομασία "Πλεκτή", όπως γράφει ο Όμηρος.

Μαζί με το αρνί φροντίζουμε να προμηθευτούμε και τα εντόσθια για να φτιάξουμε ένα ζουμερό, πεντανόστιμο και παραδοσιακό φαγητό.

Σχέδιο χωρίς τίτλο 15 αντίγραφο

Στα ορεινά χωριά όπου παράγονται αμνοερίφια , το έδεσμα αυτό βρίσκεται απαραιτήτως στο τραπέζι της Λαμπρής.

Μπορεί η παρασκευή του να χρειάζεται λίγο παραπάνω χρόνο και προσοχή λόγω του σχολαστικού πλυσίματος των εντοσθιών , όμως αξίζει τον κόπο να το δοκιμάσετε!

Υλικά
Για δύο κοκορέτσια
1 συκωταριά αρνίσια
1,5 κιλό έντερα αρνίσια
1 μπόλια αρνιού
1 κουταλιά ανθό αλατιού
Πιπέρι, ρίγανη
Δύο σούβλες μεταλλικές ή ξύλινες των 30 εκατοστών 

Εκτέλεση
Αρχικά θα πρέπει να πλύνουμε πολύ καλά τα έντερα. Βρίσκουμε την αρχή από το κάθε έντερο και ανοίγουμε με τα χέρια μας, αφήνουμε κάτω απ’ τη βρύση με αρκετό τρεχούμενο νερό ώστε να πλυθεί πολύ καλά από μέσα.

Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία για το κάθε έντερο τέσσερις περίπου φορές. Αφού τα πλύνουμε όλα, αφήνουμε τα έντερα για 20 λεπτά σε ένα μπολ με νερό, ξύδι και λεμόνι. Σουρώνουμε και βρίσκουμε την κάθε άκρη και την κρατάμε έξω από το μπολ.

Κόβουμε σε μικρά κομμάτια την συκωταριά και μεταφέρουμε σε ένα μπολ, ρίχνουμε τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε για να πάνε παντού.

Παίρνουμε μία σούβλα και αρχίζουμε να περνάμε εναλλάξ καρδιά, πνευμόνια, συκώτι και γλυκάδια μέχρι να την γεμίσουμε . Αφήνουμε ελάχιστο κενό και από τις δύο άκρες.

Αν η μπόλια μας είναι σκληρή, βουτάμε σε ζεστό νερό ώστε να μαλακώσει και να μπορούμε να την δουλέψουμε. Τυλίγουμε την μπόλια γύρω από τα εντόσθια ομοιόμορφα.

Παίρνουμε την άκρη από ένα έντερο και δένουμε ένα κόμπο στη μία άκρη από την σούβλα, περνάμε κάθετα μέχρι την άλλη άκρη και επαναλαμβάνουμε μερικές φορές. Στη συνέχεια, τυλίγουμε το έντερο γύρω από την μπόλια σφιχτά αρκετές φορές μέχρι να την καλύψουμε. Όταν τελειώσουμε, δένουμε στη μία άκρη. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και με το άλλο κοκορέτσι.

Μεταφέρουμε τα κοκορέτσια σε ένα ταψί με μία σχάρα, σκεπάζουμε με αντικολλητικό χαρτί και αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για περίπου 2 ώρες.

Ανοίγουμε και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 30 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα. Βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε λίγα λεπτά να σταθεί και κόβουμε σε κομμάτια.
Καλή επιτυχία!

Σχέδιο χωρίς τίτλο 15

Συνταγές μας θα βρείτε στο site των SUPER MARKET ΚΡΗΤΙΚΟΣ καθώς και στα φυλλάδια προσφορών.

Δείτε και άλλες νόστιμες συνταγές μας

ΑΡΝΙ ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΟ ΜΕ ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ

Σχέδιο χωρίς τίτλο 14 αντίγραφο 2