top image food
Σχέδιο χωρίς τίτλο-15 αντίγραφο 2.png

Το τζατζίκι στην Ελλάδα θεωρείται ο απόλυτα κυρίαρχος στα συνοδευτικά και κυρίως στα ψητά κρέατα.

Είναι ίσως το πιο κλασικό ελληνικό ντιπ με βασικά υλικά το γιαούρτι, αγγούρι και σκόρδο. Από εκεί και πέρα μπορούμε να το απολαύσουμε προσθέτοντας μυρωδικά, μπαχαρικά, τουρσιά ακόμα και λαχανικά. Ένας καλός συνδυασμός είναι με ψιλοκομμένο άνηθο ή δυόσμο. Στην Κύπρο το τζατζίκι ονομάζεται ταλατούρι και φτιάχνεται με ξερό ή φρέσκο δυόσμο και χυμό από λεμόνι αντί για ξύδι.

Το πόσο εμείς στην Ελλάδα το έχουμε λατρέψει το ξέρουμε στα σουβλατζίδικα.

Με σουβλάκι, γύρο με πίτα, με πατάτες τηγανιτές και παγωμένη μπύρα ή αναψυκτικό το απολαμβάνουμε μόνοι μας, με φίλους, με την οικογένεια σ’ ένα τραπέζι σε ψητοπωλεία σε κάθε γωνιά της χώρας μας. Τίποτα δεν συγκρίνεται με την μυρωδιά του ψητού αρνιού το Πάσχα και το τζατζίκι στην μέση του πασχαλινού τραπεζιού. Επάξια βρίσκεται δίπλα σε λαχανικά, όπως κολοκυθάκια, μελιτζάνες, πιπεριές φλωρίνης, αλλά ακόμη και πατάτες.

Σχέδιο χωρίς τίτλο 15 αντίγραφο 3

Δεν υπάρχει ελληνική ταβέρνα που να μην έχει στα ορεκτικά του τζατζίκι και να το σερβίρει με μια μαύρη ελιά και λίγο ελαιόλαδο. Ήλιος, θάλασσα, τζατζίκι, γύρος είναι οι βασικές λέξεις στο σημειωματάριο των τουριστών όταν ο νους τους «ταξιδεύει» στην Ελλάδα. Παρόμοια ορεκτικά τα βρίσκουμε σε όλες τις κουζίνες των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής με την κύρια διαφορά να εντοπίζεται στο άρωμα και στον όξινο παράγοντα. Είναι αυτό που λέει ο κόσμος λαϊκά «δεν παίζεται»!

Σχέδιο χωρίς τίτλο 15 αντίγραφο 4

Υλικά
500 γραμμάρια γιαούρτι στραγγιστό
2 αγγούρια
2 σκελίδες σκόρδο
40ml ελαιόλαδο
3 κουταλιές ξύδι
1 πρέζα αλάτι
Πιπέρι λευκό

Εκτέλεση
Πλένουμε τα αγγούρια πολύ καλά και ξύνουμε στον τρίφτη μαζί με τη φλούδα(προαιρετικά), αλατίζουμε και αφήνουμε σε ένα σουρωτήρι να στραγγίξουν.

Στη συνέχεια πιέζουμε με τα χέρια μας μέχρι να φύγει εντελώς η υγρασία. Μεταφέρουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε το γιαούρτι ,ρίχνουμε το σκόρδο λιωμένο, το ελαιόλαδο ,το ξύδι το αλάτι και ανακατεύουμε.

Δοκιμάζουμε αν χρειαστεί λίγο περισσότερο αλάτι . Αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα και σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία!

Συνταγές μας θα βρείτε στο site των SUPER MARKET ΚΡΗΤΙΚΟΣ καθώς και στα φυλλάδια προσφορών.

Δείτε και άλλες νόστιμες συνταγές μας

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΚΟΚΟΡΕΤΣΙ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

Σχέδιο χωρίς τίτλο 15 αντίγραφο