top image food
mastelo2.png

Η Σίφνος, η ιδιαίτερη πατρίδα του διάσημου αρχιμάγειρα Νικολάου Τσελεμεντέ, δεν θα μπορούσε παρά να φημίζεται για την τοπική της κουζίνα, στον γαλαξία της οποίας ως φωτεινό αστέρι λάμπει το παραδοσιακό πασχαλινό μαστέλο, δηλαδή το ψημένο πάνω σε αμπελόκλαδα αρνάκι, που μαγειρεύεται μέσα στο μαστέλο, στο ειδικό πήλινο δοχείο με σχήμα φαρδιάς γλάστρας, από το οποίο και ονοματοδοτείται το πεντανόστιμο αυτό φαγητό.

mastelo1a

Η γεύση του είναι μοναδική, παρ’ όλο που τα υλικά του είναι αποκλειστικά και μόνο κόκκινο κρασί, μπόλικος άνηθος και αλατοπίπερο. Το κρέας τοποθετείται πάνω στις κληματόβεργες, που λειτουργώντας ως ένα είδος σχάρας, αφήνουν τα ζουμάκια του να κατακαθίσουν στον πυθμένα του μαστέλου, όπου συναντώνται με το κόκκινο κρασάκι του μαριναρίσματος, ενώ μπορούν στην συνέχεια να αξιοποιηθούν για την παρασκευή ενός απίστευτης νοστιμιάς πιλαφιού. Το μαστέλο σκεπάζεται με λαδόκολλες, οι οποίες δένονται σφιχτά με βρεγμένο σπάγγο -για να μην καεί-, ώστε το φαγητό να ψηθεί χωρίς να κινδυνεύει με απώλεια των υγρών του. Το μαστέλο αποτελεί πλέον ένα από τα πιο αγαπημένα εδέσματα των επισκεπτών του νησιού και σερβίρεται στα περισσότερα εστιατόριά του καθ' όλη την διάρκεια του χρόνου.
Άξια της προσοχής σας, αν βρεθείτε το Πάσχα στην Σίφνο, είναι επίσης τα περίφημα "πουλιά της Λαμπρής", που δεν είναι τίποτα άλλο από πασχαλινά κουλουράκια, στα οποία η φαντασία της Σιφνιάς νοικοκυράς δίνει χίλια δυο σχήματα, όπως ανθρωπάκια, πτηνά, ζώα, ερπετά, ψάρια, λουλούδια και καλαθάκια. Όλα είναι στολισμένα με κόκκινο αυγό κι έχουν συγκεκριμένο προορισμό για το πότε θα καταναλωθούν και σε ποιούς θα προσφερθούν. Ως προς την ομολογουμένως παράξενη ονομασία τους, μπορεί να αποδοθεί -σύμφωνα και με τον Σιφνιό λαογράφο Αντώνη Τρούλλο- είτε στην έκφραση της πίστης των χριστιανών ότι με την Ανάσταση του Κυρίου ανασταίνονται και όλα τα έμψυχα κι άψυχα στη γη, είτε πάλι στις σκέψεις της νοικοκυράς, η οποία καθώς πλάθει τα "πουλιά" της, αντικρίζει από το ανοιχτό παράθυρό της τα πετεινά του ουρανού, να πεταρίζουν χαρούμενα, χαιρετώντας την Άνοιξη που είναι πια εδώ!
Στην Σίφνο, όπως και σε άλλα νησιά, το Χριστός Ανέστη συνοδεύεται από ομοβροντίες, που προέρχονται από τα αυτοσχέδια εκρηκτικά, ενώ από την Κυριακή στήνονται και οι ξύλινες κούνιες, ευκαιρία στα παλαιότερα χρόνια για γλυκοιτάγματα μεταξύ των νέων, ευκαιρία στις μέρες μας για τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σίφνου να δράσει, αναβιώνοντας το έθιμο αυτό, όπως και το κάψιμο του Ιούδα.
Κουνήσετέ με αψηλά να δω τον Αρτεμώνα,
να δω και την Κεράτσα μου που βράζει μακαρόνια.

Υλικά
2 κιλά αρνί κομμένο σε μέτρια κομμάτια
1 μάτσο άνηθο
200ml κόκκινο κρασί
Αλάτι
Πιπέρι
Αμπελόκλαδα

 

Εκτέλεση
Πλένουμε τα κομμάτια το αρνί και αφήνουμε να σουρώσουν. Αλατοπιπερώνουμε και κρατάμε στην άκρη για τουλάχιστον μισή ώρα.
Σε μία γάστρα τοποθετούμε τα αμπελόκλαδα σταυρωτά ώστε να σχηματίσουμε μία σχάρα.
Βάζουμε μία στρώση ψιλοκομμένο άνηθο τα κομμάτια το αρνί και ξανά άνηθο.
Ρίχνουμε το κρασί και σκεπάζουμε την γάστρα με αντικολλητικό χαρτί. Τέλος, κλείνουμε με το καπάκι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για τουλάχιστον 2 ώρες.
Βγάζουμε από το φούρνο και σερβίρουμε ζεστό.
Καλή επιτυχία!

mastelo33

 

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΌΛΕΣ ΤΙΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΤΩΝ SUPER MARKET ΚΡΗΤΙΚΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΝΟΣΤΙΜΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΠΑΤΟΥΔΟ Η ΜΠΑΤΟΥΔΟ ΝΑΞΟΥ        

pasxa padoydo4

 

ΜΑΡΟΥΛΟΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ ΚΑΙ ΑΝΗΘΟ

maroulosalata3a