top image food
mageiritsa_fimnou2.jpg

Η μαγειρίτσα είναι εκλεκτικό και ιδιαίτερο φαγητό που το απολαμβάνουμε ως πρώτο πιάτο μετά την Ανάσταση. Μια υπέροχη παραδοσιακή ελληνική σούπα που σηματοδοτεί το ελληνικό πασχαλινό τραπέζι.

mageiritsa fimnou

Η λατρευτή μαγειρίτσα τρώγεται μόνο τη βραδιά της Ανάστασης με το Χριστός Ανέστη και με όλη την οικογένεια και τους καλεσμένους σ’ ένα γιορταστικό τραπέζι που στρώνεται με κάθε επισημότητα και όπως αρμόζει στη χριστιανική ελληνική παράδοση. Είναι από τα λίγα εθιμικά φαγητά στο κύκλο του χρόνου που μεταφέρει το άρωμα της άνοιξης. Η μαγειρίτσα με μανιτάρια είναι ιδανική για χορτοφάγους και vegan και όλους αυτούς που ακολουθούν τη νέα διατροφική τάση, απολαμβάνοντας ένα ελαφρύ φαγητό στο πρώτο δείπνο μετά τη νηστεία της Σαρακοστής.
Το δείπνο της Λαμπρής είναι το δείπνο της αγάπης, σε μια ζεστή σπιτική, γιορτινή ατμόσφαιρα, σ’ ένα τραπέζι με πασχαλινά εδέσματα, καλιτσούνια, κόκκινα αυγά, αφράτα τσουρέκια, τα φαναράκια σε μια γωνιά με το Άγιο Φως της Αναστάσεως να χαρίζει ελπίδα και αισιοδοξία. Χριστός Ανέστη, Αληθώς Ανέστη, Χρόνια Πολλά είναι οι ευχές που μοιράζονται από το βράδυ της Ανάστασης και για σαράντα μέρες.
Η μαγειρίτσα, με τις όποιες κατά τόπους παραλλαγές παραμένει ένα διαχρονικό πατροπαράδοτο πιάτο. Αποτελεί μια εύστοχη επιλογή για μια προσαρμογή στην πασχαλινή κρεατοφαγία και το διατροφικό σοκ του οργανισμού. Σ’ αυτό το πιάτο συνυπάρχουν πολλοί συμβολισμοί. Τα χορταρικά συμβολίζουν τα πικρά χόρτα της Π. Διαθήκης που καταναλώνονταν προς ανάμνηση της σκλαβιάς των Εβραίων από τους Αιγύπτιους. Πάσχα στην εβραϊκή γλώσσα σημαίνει έξοδος ή διάβαση. Οι χριστιανοί γιορτάζουν την Ανάσταση του Χριστού και το πέρασμα από το θάνατο στη ζωή. Στόχος της συνταγής ήταν η αξιοποίηση των περισσευμάτων των υλικών του πασχαλινού τραπεζιού με ότι άλλο ήταν διαθέσιμο στον κήπο της ελληνικής υπαίθρου. Από την ταπεινή λοιπόν μαγειριά προέκυψε και η ονομασία μαγειρίτσα.


Υλικά
500γρ. διαφορά φρέσκα μανιτάρια
80ml Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
1 ξερό κρεμμύδι
1 πράσο (το λευκό μέρος)
1 ματσάκι άνηθο
3 φρέσκα κρεμμυδάκια
100ml λευκό κρασί
Αλάτι
Πιπέρι
500ml νερό ζεστό
1 κύβο λαχανικών
Για αλευρολέμονο
1 κουταλιά αλεύρι Γ.Ο.Χ.
Χυμό από ένα λεμόνι

 

Εκτέλεση
Αρχικά σκουπίζουμε τα μανιτάρια με μία βρεγμένη πετσέτα και κόβουμε σε μέτρια κομμάτια.
Σε μία βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το πράσο ψιλοκομμένα μέχρι να πάρουν χρώμα.
Ρίχνουμε τα μανιτάρια, τον άνηθο ψιλοκομμένο και τα κρεμμυδάκια σε λεπτές φέτες, ανακατεύουμε μέχρι να γυαλίσουν.
Σβήνουμε με κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί.
Διαλύουμε τον κύβο λαχανικών σε ζεστό νερό και ρίχνουμε στην κατσαρόλα.
Αλατοπιπερώνουμε, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία για περίπου 20 λεπτά.
Σε ένα μπολ φτιάχνουμε το αλευρολέμονο, ανακατεύουμε το αλεύρι με το χυμό λεμονιού και ελάχιστο νερό. Προσθέτουμε ζωμό από το φαγητό και ανακατεύουμε.
Περιχύνουμε το φαγητό και κουνάμε κυκλικά την κατσαρόλα.
Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 2 λεπτά.
Αποσύρουμε από την φωτιά, ρίχνουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία!

mageiritsa fimnou33

 

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΌΛΕΣ ΤΙΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΤΩΝ SUPER MARKET ΚΡΗΤΙΚΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΝΟΣΤΙΜΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΠΑΤΟΥΔΟ Η ΜΠΑΤΟΥΔΟ ΝΑΞΟΥ        

pasxa padoydo4

ΜΑΣΤΕΛΟ ΣΙΦΝΟΥ

mastelo1a