top image food
MEGALI1.jpg

Ξεροτήγανα, το αγαπημένο γλυκό της Κρήτης.


Το φτιάχνουμε στις γιορτές και σε όλες τις χαρές όπως γάμους, βαφτίσεις. Είναι νηστίσιμο και για αυτό το φτιάχνουμε την περίοδο των Χριστουγέννων και του δεκαπενταύγουστου.
Ξεροτήγανα κάνουμε σε όλη την Κρήτη, όμως τα πιο ξακουστά είναι από την περιοχή της Σητείας του νομού Λασιθίου.
Σήμερα σας έχω την παραδοσιακή συνταγή με ένα μοναδικό μέλι. Το μέλι Τοπλού Σητείας από την οικογένεια Σαββιδάκη. Πήρε το πρώτο χρυσό βραβείο ποιότητας στο διεθνή διαγωνισμό μελιού στο Λονδίνο. Μας κάνετε πολύ υπερήφανους!!!


Δείτε τη συνταγή μας και σε βίντεο.


Υλικά
Για ζύμη
180ml νερό
50ml ελαιόλαδο
½ σφηνάκι ρακί
Χυμό από ένα λεμόνι
½ κουταλάκι αλάτι
½ κουταλάκι ζάχαρη
500γρ. αλεύρι σκληρό
Για σιρόπι
200ml νερό
400γρ. ζάχαρη
1 ξύλο κανέλας
200γρ. Βιολογικό Μέλι Τοπλού
Για πασπάλισμα
Σησάμι
Κανέλα σκόνη
Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα


Εκτέλεση
Σε ένα μπολ ρίχνουμε πρώτα τα όλα τα υγρά για τη ζύμη και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι κοσκινισμένο και ζυμώνουμε πολύ καλά μέχρι να έχουμε μια εύπλαστη ζύμη. Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε το ζυμάρι να ξεκουραστεί για μια ώρα.
Αλευρώνουμε μια επιφάνεια και παίρνουμε μεγάλες μπάλες από τη ζύμη. Ανοίγουμε το φύλλο με μηχανή ζυμαρικών στην αρχή στην χοντρή βαθμίδα μερικές φορές μέχρι να στρώσει το φύλλο.
Στη συνέχεια γυρνάμε τη μηχανή στην πιο λεπτή βαθμίδα και ανοίγουμε ένα μακρύ φύλλο, περίπου ένα μετρό. Με ένα ρολάκι κόβουμε λωρίδες πλάτους 3-4 εκ.
Σε ένα βαθύ τηγάνι ρίχνουμε αρκετό ελαιόλαδο και αφήνουμε να ζεσταθεί πολύ καλά. Ιδανικά ένα άτομο θα πρέπει να ανοίγει το φύλλο και ένα άλλο να τηγανίζει για μην προλάβει να ξεραθεί το φύλλο.
Κρατάμε το φύλλο προσεκτικά στο χέρι μας και ρίχνουμε την άκρη του μέσα στο τηγάνι, αφού κάνει τις πρώτες φούσκες τυλίγουμε την άκρη σε μια πιρούνα και κρατώντας σταθερή την πιρούνα στην άκρη του τηγανιού ξεκινάμε να τυλίγουμε. Θα πρέπει να αφήνουμε ελεύθερο φύλλο μέσα στο τηγάνι να κάνει τις φουσκάλες και τυλίγουμε ταυτόχρονα χαλαρά το φύλλο, όχι σφιχτά.
Το τελείωμα του φύλλου το γυρνάμε προς το εσωτερικό του τριαντάφυλλου που έχει δημιουργηθεί. Με δυο πιρούνια γυρνάμε το ξεροτήγανο προς τα τοιχώματα του τηγανιού για να γίνει όσο πιο κυκλικό, γυρνάμε και από την άλλη πλευρά να πάρει χρώμα.
Μεταφέρουμε τα ξεροτήγανα σε ένα σουρωτό με χαρτί κουζίνας και αφήνουμε να σουρώσει πολύ καλά το λαδί. Ιδανικά φτιάχνουμε τα ξεροτήγανα τη μια μέρα και την επομένη μελώνουμε.
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό με τη ζάχαρη και το ξύλο κανέλας. Βράζουμε σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μέλι, ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.
Βουτάμε μέσα ένα ένα τα ξεροτήγανα, γυρνάμε και από την άλλη πλευρά να μελωθεί καλά. Αφήνουμε σε ένα σουρωτό να φύγει το περιττό μέλι. Θα πρέπει το σιρόπι να είναι χλιαρό, αν χρειαστεί ξανά ζεσταίνουμε για να συνεχίσουμε.
Μεταφέρουμε τα ξεροτήγανα σε μια πιατέλα και πασπαλίζουμε με σουσάμι και κανέλα που έχουμε αναμίξει.
Καλή επιτυχία!!!

5

6

7
Βρείτε μας σε
Facebook https://www.facebook.com/nektariakokkinaki/
Instagram https://www.instagram.com/nektaria_kokkinaki/
YouTube https://www.youtube.com/channel/UCpVOK5SrlunZdHerBoY0kwQ
Φωτογράφος: Γιώργος Θαλλασσινός https://thalassinos.photography/


Δείτε και άλλες νόστιμες συνταγές μας.



ΠΑΓΩΜΕΝΟ ΤΣΑΙ ΜΕ ΚΡΗΤΙΚΑ ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ

2

ΠΑΓΩΤΟ ΜΕ ΓΙΑΟΥΡΤΙ KAI ΜΕΛΙ

1