top image food
MEGALI.jpg

Κεντρική θέση στο στολισμένο τραπέζι των γιορτών έχουν οι σαλάτες για να συνοδεύσουν τα πιάτα που θα σερβιριστούν αλλά κυρίως για να «δροσίσει» τον ουρανίσκο μας.

Μια δροσερή σαλάτα με ωραία χρώματα και αρώματα, σ’ ένα μοναδικό γεύμα, πρέπει να έχει και το συμβολισμό της όπως η σαλάτα με ρόδι και τυρί μετσοβόνε. Και γιατί το ημίσκληρο μετσοβόνε, που μας έρχεται από το παραδοσιακό ορεινό Μέτσοβο; Γιατί είναι καπνιστό από ένα τόπο που έχει μακρά παράδοση αιώνων στην κτηνοτροφία και τυροκομία. Εκεί μάθανε να το καπνίζουνε κρεμασμένο, τυλιγμένο σε σχοινί, ενώ ωριμάζει σε διάστημα περίπου τριών μηνών. Οι νοικοκυρές μάθανε να το βάζουνε σε σαλάτες ή σαν μέρος μεζέδων.
Από την άλλη το ρόδι (ή ρόγδι που λένε στην Κρήτη) συμβολίζει την επάρκεια αγαθών, τον πλούτο και την ενότητα των ανθρώπων ακόμα από τα μακρινά προϊστορικά χρόνια. Ιδιαίτερα στα έθιμα της πρωτοχρονιάς μεταφέρει στο πρωτοχρονιάτικο τελετουργικό την επιθυμία για πληρότητα του σπιτιού σε αγαθά.

1


Υλικά
200γρ. πράσινη σαλάτα ανάμεικτη
50γρ. ρόκα
1 πράσινο μήλο
Σπόρια από ένα ρόδι
30γρ. καρύδια
100γρ. τυρί μετσοβόνε
5 φέτες προυσούτο
Βινεγκρέτ
20γρ. μουστάρδα
60ml χυμό ρόδι
60ml ηλιέλαιο
60ml ελαιόλαδο
20ml λευκό ξύδι
20γρ. μέλι
Αλάτι


Εκτέλεση
Καθαρίζουμε το μήλο, κόβουμε σε φέτες και το αφήνουμε σε ένα μπολ με νερό και χυμό από μισό λεμόνι για να μην μαυρίσει. Καθαρίζουμε το ρόδι και κρατάμε τους σπόρους.
Σε ταψί τοποθετούμε αντικολλητικό χαρτί και βάζουμε τις φέτες το προσούτο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150 βαθμούς για 10 λεπτά μέχρι να γίνει τραγανό. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Στο multi χτυπάμε πολύ καλά όλα τα υλικά για τη βινεγκρέτ.
Σε μια σαλατιέρα τοποθετούμε την πράσινη σαλάτα και τη ρόκα, στολίζουμε το μήλο. Προσθέτουμε το μετσοβόνε κομμένο σε φλοίδες ή καρεδάκια. Τοποθετούμε το προσούτο και γαρνίρουμε με τα σπόρια από το ρόδι και τα καρύδια.
Λίγο πριν σερβίρουμε τη σαλάτα, περιχύνουμε με τη βινεγκρέτ και ανακατεύουμε.
Καλή επιτυχία!

2
Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη
Φωτογραφία: Μάνος Διακαινισάκης
Κείμενο: Λεωνίδας Κουδουμογιαννάκης
Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη


Συνταγές μας θα βρείτε στο site των SUPER MARKET ΚΡΗΤΙΚΟΣ καθώς και στα φυλλάδια προσφορών.


Δείτε και άλλες νόστιμες συνταγές μας
ΚΟΤΟΣΑΛΑΤΑ

1