top image food
PASTOYRMADOPITAKIA1.png

Η πίτα είναι το πιο παραδοσιακό και αγαπημένο έδεσμα των Ελλήνων λόγω της μεγάλης ποικιλίας γεύσεων που μπορούμε να πετύχουμε και άνετα μπορούμε να καλύψουμε όλες τις προτιμήσεις.

Τα παστουρμαδοπιτάκια είναι μια πίτα που μας κάνει να την λατρέψουμε και να την σερβίρουμε και στο επίσημο τραπέζι.

Απλή και εύκολη με φύλλο κρούστα, παστουρμά, ντομάτα και τυράκι να μας φτιάχνουν μια πολύ γευστική και λεπτή πίτα, ιδανική για μεζέ όταν θέλουμε να απολαύσουμε το ουζάκι μας και τη ρακή μας δίπλα στο τζάκι. Οι χριστιανοί της Ανατολής είχαν συμπεριλάβει τον ανατολίτικο μεζέ στα λαϊκά άσματα τους: «Αααα, για το ούζο μεζεδάκι παστουρμά- παστουρμά….». Είναι μια πίτα που μπορείς να την απολαύσεις και τις επόμενες μέρες με λίγο ζέσταμα.

Ο παστουρμάς (ή παστρουμάς) είναι ανατολίτικος μεζές με έντονη οσμή. Στα τούρκικα σημαίνει πιεσμένο κρέας πιθανόν λόγω της συνήθειας των τούρκικων φύλων να έχουν μαζί τους παστό κρέας μέσα σε ειδικές τσέπες της σέλας του αλόγου οι οποίες βρισκόταν κάτω ακριβώς από τους μηρούς του ιππέα. Ιδιαίτερα πικάντικο αλλαντικό που καταναλώνεται ως ορεκτικό σε όλη την Μέση Ανατολή και την Βαλκανική χερσόνησο.

1

Υλικά

1 πακέτο φύλλο κρούστας

6-8 φέτες παστουρμά

60ml ελαιόλαδο

1 ξερό κρεμμύδι

2 ντομάτες

2 πιπεριές Φλωρίνης

1 κουταλιά δυόσμο

2 κουταλιές μαϊντανό

100gr λιαστή ντομάτα

1/2 κουταλάκι κύμινο

Αλάτι πιπέρι

300 γραμμάρια κασέρι

Για άλειμμα

4 κουταλιές βούτυρο

1 αυγό

Λευκό και μαύρο σουσάμι

Εκτέλεση

Αρχικά θα πρέπει να κόψουμε τα λαχανικά, το κρεμμύδι κομμένο σε φέτες, τις πιπεριές σε μπαστουνάκια, τις ντομάτες κομμένες σε μικρά καρεδάκια και τη λιαστή ντομάτα ψιλοκομμένη.

Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και προσθέτουμε το κρεμμύδι με τις ντομάτες. Ρίχνουμε τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε μέχρι να γυαλίσουν. Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τις πιπεριές, τη λιαστή ντομάτα, το δυόσμο και το μαϊντανό ψιλοκομμένα. Προσθέτουμε το κασέρι τριμμένο στο χοντρό τρίφτη και ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά. Αφήνουμε στην άκρη μέχρι να κρυώσει η γέμιση.

Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο μέχρι να λιώσει όχι να καεί. Παίρνουμε 2 φύλλα κρούστας και ραντίζουμε ενδιάμεσα με βούτυρο, βάζουμε στην άκρη μία φέτα παστουρμά και μία κουταλιά γέμιση. Διπλώνουμε τις δύο πλαϊνές άκρες των φύλλων και τυλίγουμε με προσοχή το πιτάκι, μεταφέρουμε σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί.

Σε ένα πιάτο χτυπάμε το αυγό και αλείφουμε τα πιτάκια, πασπαλίζουμε με άσπρο και μαύρο σουσάμι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν.

Καλή επιτυχία!

PASTOURMADOPITAKIA2


Συνταγές μας θα βρείτε στο site των SUPER MARKET ΚΡΗΤΙΚΟΣ καθώς και στα φυλλάδια προσφορών.

 

Δείτε και άλλες νόστιμες συνταγές μας
ΚΑΣΤΑΝΑ ΣΤΥΦΑΔΟ

ΚΑΣΤΑΝΑ2