top image food
mpugatsakrema.png

Tο έθιμο της Πρωτοχρονιάτικης μπουγάτσας στο Ηράκλειο κρατάει αρκετά χρόνια, προήλθε από τους πρώτους Μικρασιάτικες που εγκαταστάθηκαν στην Κρήτη και έφεραν μαζί τους όχι μόνο τον πολιτισμικό τους πλούτο αλλά και τη γαστρονομική τους κουλτούρα.


Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στο κέντρο της πόλης μικροί πλανόδιοι πουλάνε ζέστη μπουγάτσα όλα τα ζαχαροπλαστεία είναι ανοιχτά εκείνο το βράδυ για να υποδεχτούν τον κόσμο που θα έρθει να τηρηθεί το έθιμο της μπουγάτσας.

zamponotiropita4


Υλικά
500γρ. φρέσκο γάλα
70γρ. σιμιγδάλι ψιλό
80γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
2 βανίλιες
30γρ. βούτυρο
1 πρέζα αλάτι
Ξύσμα από ένα λεμόνι
6 φύλλα κρούστας
Για άλειμμα
70γρ. βούτυρο
Για πασπάλισμα
Ζάχαρη άχνη
Κανέλα


Εκτέλεση
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη και το αλάτι. Ανακατεύουμε συνεχώς σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να πήξει η κρέμα.
Όταν είναι έτοιμη, αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τις βανίλιες, το ξύσμα λεμονιού και το βούτυρο. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει το βούτυρο και να ενσωματωθούν τα υλικά. Αφήνουμε την κρέμα στην άκρη να κρυώσει για 10 λεπτά.
Σε μία μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο μέχρι να λιώσει .
Πάνω στον πάγκο της κουζίνας απλώνουμε το πρώτο φύλλο κρούστας και ραντίζουμε με βούτυρο, στρώνουμε πάνω σε αυτό άλλα πέντε φύλλα ραντίζοντας με βούτυρο ενδιάμεσα.
Παίρνουμε το έκτο φύλλο, διπλώνουμε στη μέση και ξανά διπλώνουμε στα τέσσερα βουτυρώνοντας ενδιάμεσα. Τοποθετούμε στη μέση από τα πέντε φύλλα και ρίχνουμε τη γέμιση μόνο πάνω στο φύλλο που διπλώσαμε. Γυρνάμε τις άκρες των φύλλων και δημιουργούμε ένα πακετάκι.
Ραντίζουμε με βούτυρο την επιφάνεια και μεταφέρουμε σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί από την πλευρά που είναι οι ενώσεις προς τα κάτω, βουτυρώνουμε την λεία επιφάνεια και ραντίζουμε με λίγο νερό.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 30 λεπτά αντιστάσεις.
Όταν είναι έτοιμη, αφήνουμε να κρυώσει για λίγο και μεταφέρουμε σε μία πιατέλα ή ξύλο κοπής. Κόβουμε σε μικρές μερίδες και πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και κανέλα.
Η συνταγή μας θα βγάλει τέσσερα μεγάλα κομμάτια μπουγάτσας.
Καλή επιτυχία!


Σχέδιο χωρίς τίτλο 104


Δείτε και άλλες νόστιμες συνταγές μας
ΡΟΛΑΚΙΑ ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ

3

ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ ΜΕ ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΗ

10