top image food
melomakaronamesokolata2 αντίγραφο.png

Πώς τα προτιμάτε; Τραγανά σαν μπισκότα, πολύ μελωμένα και αφράτα, τραγανά εξωτερικά με καλοσιροπιασμένη καρδιά, τυλιγμένα σε σοκολάτα ή μήπως γεμισμένα με ξηρούς καρπούς;

melomakaronamesokolata1 αντίγραφο

Όποια κι αν είναι η δική σας επιλογή, σίγουρα το μελομακάρονο σας πείθει με το όνομά του ότι έχει καταγωγή ελληνικότατη και όντως έτσι ακριβώς είναι τα πράγματα, μιας και οι ρίζες του βρίσκονται στην μακαρωνία, το μεσαιωνικό νεκρώσιμο πιάτο με βάση τα ζυμαρικά, που έτρωγαν όλοι όσοι είχαν παρακολουθήσει μία νεκρώσιμη τελετή. Και αν και πάλι δεν μπορείτε να εντοπίσετε την σύνδεση μεταξύ μελομακάρονου και μακαρωνίας, σπεύδω να σας πληροφορήσω ότι η τελευταία σχετίζεται, όπως φαίνεται, με τις μακαρίες, μικρούς άρτους, που είναι πολύ πιθανόν να είχαν το σχήμα του σημερινού μελομακάρονου και προσφερόταν σε όλους τους συμμετέχοντες μιας κηδείας, εις μνήμην του μακαρίτη που πλέον ήταν μακάριος, δηλαδή ευτυχής. Η ψυχόπιτα αυτή, η μακαρία, σε κάποια άγνωστη σε μας χρονική στιγμή, εμβαπτίστηκε σε μέλι και έτσι από την σύνθεση των λέξεων μέλι+μακαρία προέκυψε το αγαπημένο μελομακάρονο. Αν εξακολουθείτε να αναρωτιέστε πώς ένα νεκρώσιμο γλύκισμα έφτασε να ταυτιστεί με τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, η απάντηση είναι άκρως μελιστάλακτη, μιας και ο γλυκός χρυσός κουβαλάει μαζί του όλα όσα ευχόμαστε να μας φέρνει κάθε καινούριος χρόνος, την ευζωία και την δημιουργία, σύμβολο των οποίων υπήρξε ήδη από αρχαιοτάτων χρόνων το μέλι. Βέβαια, η καθιέρωση αυτή μπορεί να μην είχε επιτευχθεί ποτέ χωρίς τους Μικρασιάτες πρόσφυγες, οι οποίοι επηρέασαν βαθιά την ελληνική κουζίνα και που επίσης αγαπούσαν πολύ τα μελομακάρονα, τα φοινίκια κατ’ εκείνους, ονομασία που δικαιολογείται από το γεγονός ότι η βυζαντινή εκδοχή τους περιελάμβανε στο ζυμάρι της και μικρή ποσότητα από χουρμάδες, τους καρπούς του φοίνικα.

Ολοκληρώνοντας θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι οι Λατίνοι χρησιμοποιούσαν την λέξη μακαρωνία -πιάτο με ζυμαρικά όπως πρααναφέραμε- ως maccarone, η οποία για τους Ιταλούς κατέληξε να είναι η ονομασία για τα κλασσικά σπαγγέτι τους (maccheroni - macaroni), ενώ παράλληλα, από τον Μεσαίωνα γεννήθηκε στην Γαλλία το γνωστό σε όλους μας macaron, ένα είδος πολύχρωμου αμυγδαλωτού μπισκότου σε σχήμα σάντουιτς, που περικλείει μαρμελάδα, ganache, βουτυρόκρεμα και ό,τι άλλο επιθυμείσετε.

Υλικά
250 ml Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
100 γρ. ζάχαρη
150 ml χυμό πορτοκαλιού
1/2 Κουταλάκι σόδα
Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
Ξύσμα από ένα λεμόνι
20 ml κονιάκ
1 κουταλάκι κανέλα
1/4 Κουταλάκι γαρίφαλο
650-680 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
20γρ. μπέικιν πάουντερ
1 πρέζα αλάτι

80γρ. σταγόνες κουβερτούρα

Για το σιρόπι
300 ml νερό
300 γρ. ζάχαρη
100 γρ. μέλι
1 ξύλο κανέλας
Φλούδα ενός πορτοκαλιού

Και επικάλυψη
500 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
100 γρ. κρέμα γάλακτος

Για διακόσμηση
Θρυμματισμένα καρύδια
Καβουρδισμένα και θρυμματισμένα αμύγδαλα

 

Εκτέλεση
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το ελαιόλαδο με την ζάχαρη και στη συνέχεια ρίχνουμε την κανέλα, το γαρύφαλλο, το ξύσμα πορτοκαλιού και λεμονιού και το κονιάκ.

Διαλύουμε την σόδα μέσα στο χυμό και ανακατεύουμε προσεκτικά διότι φουσκώνει. Ρίχνουμε μέσα στο μείγμα και ανακατεύουμε πολύ καλά.

Αναμειγνύουμε το σιμιγδάλι, με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι και προσθέτουμε σταδιακά στα υγρά ζυμώνοντας πολύ καλά. Προσθέτουμε τις σταγόνες σοκολάτα και ζυμώνουμε για πολύ λίγο.

Χωρίζουμε τη ζύμη σε μπάλες 30 γρ. περίπου και πλάθουμε τα μελομακάρονα.

Μεταφέρουμε σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 15-20 λεπτά.

Αφού είναι έτοιμα, αφήνουμε τα μελομακάρονα να κρυώσουν εντελώς.

Σε μία κατσαρόλα, βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι εκτός από το μέλι και βράζουμε σε μέτρια θερμοκρασία για περίπου 5 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μέλι ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να λιώσει.

Ενώ είναι ζεστό το σιρόπι, βουτάμε τα μελομακάρονα για λίγα δεύτερα και βγάζουμε σε ένα σουρωτό.

Κόβουμε την κουβερτούρα σε μικρά κομμάτια και λιώνουμε σε μπεν μαρί ή στο φούρνο μικροκυμάτων σε γυάλινο μπολ σκεπασμένο με μεμβράνη. Αφού λιώσουμε την κουβερτούρα, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος ζέστη και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά.

Τέλος, με δύο πιρούνια βουτάμε τα μελομακάρονα μέσα στην σοκολάτα ώστε να πάει παντού και μεταφέρουμε σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί.

Αφήνουμε να κρυώσουν και να σφίξει η σοκολάτα και μεταφέρουμε σε μία πιατέλα.

Πασπαλίζουμε με θρυμματισμένα καρύδια και αμύγδαλα.
Καλή επιτυχία!

melomakaronamesokolata3 αντίγραφο

Συνταγές μας θα βρείτε στο site των SUPER MARKET ΚΡΗΤΙΚΟΣ καθώς και στα φυλλάδια προσφορών.

Δείτε και άλλες νόστιμες συνταγές μας

ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ ΜΕ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

vasilopitameladi2

ΠΡΑΣΙΝΗ ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΓΕΜΙΣΤΑ ΝΤΟΜΑΤΙΝΙΑ

salata5