top image food
arx1.jpg

Ένα υπέροχο νόστιμο γλυκό. Δεν μοιάζει με το συνηθισμένο Ραβανί που όλοι γνωρίζουμε. Χωρίς αυγά, χωρίς σιρόπι, μοιάζει θα έλεγε κανείς με σιμιγδαλένιο χαλβά στο φούρνο. Τόσο εύκολο, τόσο γρήγορο, τόσο νόστιμο που θα ενθουσιαστείτε.

Capture One Catalog0257
Τη συγκεκριμένη συνταγή μου έδωσε ο αγαπημένος μου φίλος Γιάννης Βίτσας, επιτυχημένος δημοσιογράφος και συγγραφέας. Ένας άνθρωπος που εκτιμώ πολύ, για το ταλέντο του, για την οξυδέρκεια του, για το πηγαίο χιούμορ αλλά πολύ περισσότερο τον εκτιμώ για την υπέροχη ψυχή του.
Μια συνταγή από τον τόπο καταγωγής του, την Αιτωλοακαρνανία., διαφοροποιούνται λίγο τα υλικά από περιοχή σε περιοχή όπως με ενημέρωσε. Μια συνταγή που είναι άμεσα συνδεδεμένη με τα παιδικά χρόνια του Γιάννη, σε κάθε ζαχαροπλαστείο, θυμάται να προσφέρουν αυτό το υπέροχο γλύκισμα.
Λόγο του εγκλεισμού αυτές τις μέρες, ο Γιάννης το θυμήθηκε και αποφάσισε να το φτιάξει. Ήταν τόσο ενθουσιασμένος από το αποτέλεσμα, μου το περιέγραφε στο τηλέφωνο τόσο αναλυτικά που με έκανε να θέλω να το δοκιμάσω. Τον παρακάλεσα να μου δώσει τη συνταγή. Το αποτέλεσμα, να μην μείνει ούτε ψίχουλο μέχρι το βράδυ.
Ευχαριστώ πολύ Γιάννη για την υπέροχη συνταγή!!!

 2

Υλικά
500γρ. χοντρό σιμιγδάλι
500γρ. ψιλό σιμιγδάλι
200ml ελαιόλαδο
200ml ηλιέλαιο
1l νερό
800γρ. ζάχαρη
200ml μέλι
Ξύσμα από δυο πορτοκάλια
Ξύσμα από ένα λεμόνι
3 βανίλιες
Για πασπάλισμα
100γρ. ζάχαρη
1 κουταλιά κανέλα

Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό, το λάδι, τη ζάχαρη και το μέλι και βράζουμε σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
Προσθέτουμε τα σιμιγδάλια μας αφού πρώτα έχουμε κοσκινίσει για να μην έχει σβόλους. Ρίχνουμε τις βανίλιες και το ξύσμα λεμονιού και πορτοκαλιού.
Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξη το μείγμα μας πολύ καλά.
Λαδώνουμε ένα ταψί και πασπαλίζουμε με ψιλό σιμιγδάλι για να μην κολλήσει το γλυκό μας. Μεταφέρουμε το μείγμα στο ταψί και στρώνουμε ομοιόμορφα.
Κόβουμε σε κομμάτια το ραβανί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 35 λεπτά περίπου.
Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε τη ζάχαρη και τη κανέλα. Όταν βγάλουμε το ραβανί από το φούρνο, πασπαλίζουμε με το μείγμα ζάχαρη-κανέλα σε όλη την επιφάνεια.
Αφήνουμε να κρυώσει και απολαμβάνουμε.
Καλή επιτυχία!!!

1

3

4


Δείτε και άλλες νόστιμες συνταγές μας


ΤΣΟΥΡΕΚΙ ΝΗΣΤΙΣΙΜΟ

11

ΤΑΧΙΝΟΠΙΤΕΣ ΝΗΣΤΙΣΙΜΕΣ

4