top image food
Σχέδιο χωρίς τίτλο-19.png

Πιάτο που μυρίζει θάλασσα, καλοκαίρι, ταβέρνα δίπλα στο κύμα, καλή παρέα και φυσικά ελληνικό ούζο! Είναι το διαφορετικό πιάτο από τ’ άλλα θαλασσινά.

Είναι επιλογή που την κάνεις όταν αγαπάς τα όστρακα και θες κάτι ιδιαίτερο να απολαύσεις. Τα μύδια είναι από τα πιο νόστιμα θαλασσινά και με το ούζο γίνονται εκπληκτικός μεζές για μερακλήδες.

 

Φαγητό με λίγα απλά υλικά που βγάζει φανταστική γεύση. Μπορείς να τα συνδυάσεις με ζυμαρικά, ρύζι, λαχανικά, μανιτάρια, φέτα, ρόκα, πατάτες, σαγανάκι ή σε κοκτέιλ θαλασσινών. Φαγητό που δεν θέλει πολύ χρόνο αλλά κρύβει κάποια μυστικά όσο αφορά τα μύδια. Είναι ένα πιάτο που μπορείς να το απολαύσεις και την περίοδο της νηστείας με φρέσκα η κατεψυγμένα μύδια. Κρύα ή ζεστά είναι το ίδιο απολαυστικά.

Σχέδιο χωρίς τίτλο 19 αντίγραφο

Ένας αγαπημένος μεζές είναι τα μύδια γεμιστά με ρύζι στον ατμό με μπόλικο λεμόνι. Τα μύδια και γενικά τα θαλασσινά κοχύλια λατρεύουν το λεμόνι. Στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης θα συναντήσεις πλανόδιους πωλητές με καροτσάκια που πουλάνε μύδια σε χάρτινα χωνάκια.

Οι αρχαίοι πρόγονοι μας, για τους οποίους η λιτότητα ήταν αρετή, τα μύδια τ’ απολάμβαναν εξ’ ίσου με τα υπόλοιπα θαλασσινά. Από τα οστρακοειδή κατανάλωναν σύμφωνα με τις αρχαίες πηγές, κοχύλια, μύδια, πεταλίδες , πίνα, αχιβάδες και χτένια.

 

Υλικά
500 γραμμάρια μύδια με κέλυφος
50ml ελαιόλαδο
1 ξερό κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
2 κρεμμυδάκια φρέσκα
½ πράσο
½ Πιπεριά κόκκινη
1 καρότο
50ml ούζο Ψυχής Χίου
200 γραμμάρια ρύζι αρμπόριο
1 κύβο λαχανικών
400ml ζεστό νερό
Για σερβίρισμα
½ κουταλιά άνηθο

Εκτέλεση
Αν τα μύδια είναι φρέσκα πλένουμε πολύ καλά με ένα βουρτσάκι εξωτερικά και τραβάμε το γενάκι για να φύγει. Διαφορετικά, αν χρησιμοποιήσουμε κατεψυγμένα αφήνουμε σε ένα σουρωτό να ξεπαγώσουν και ξεπλένουμε πολύ καλά.

Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο ψιλοκομμένα.

Ρίχνουμε το πράσο, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το καρότο κομμένα σε λεπτές φέτες. Προσθέτουμε επίσης την πιπεριά κομμένη σε μικρά καρέ. Ανακατεύουμε μέχρι να γυαλίσουν.

Στην συνέχεια ρίχνουμε μέσα τα μύδια, σβήνουμε με το ούζο και αλατοπιπερώνουμε.

Σκεπάζουμε το τηγάνι και αφήνουμε να μαγειρευτούν για 3 - 4 λεπτά. Όσα μύδια δεν ανοίξουν τα πετάμε. Βγάζουμε με μία τρυπητή κουτάλα τα μύδια σε ένα πιάτο.

Ρίχνουμε στο τηγάνι το ρύζι και το νερό αφού πρώτα έχουμε διαλύσει μέσα τον κύβο λαχανικών.

Ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία για περίπου 15 λεπτά, αν χρειαστεί συμπληρώνουμε με λίγο ακόμα ζεστό νερό μέχρι να ψηθεί το ρύζι.

2 λεπτά πριν τελειώσει ο χρόνος, ρίχνουμε μέσα τα μύδια και ανακατεύουμε απαλά.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε με ψιλοκομμένο άνηθο.

Σχέδιο χωρίς τίτλο 19 αντίγραφο 2
Καλή επιτυχία!

Συνταγές μας θα βρείτε στο site των SUPER MARKET ΚΡΗΤΙΚΟΣ καθώς και στα φυλλάδια προσφορών.

Δείτε και άλλες νόστιμες συνταγές μας

ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΑΒΟΚΑΝΤΟ

Σχέδιο χωρίς τίτλο 18