top image food
σμυρναικα343.png

Τα σμυρναίικα κουλουράκια αποτελούν το πλέον εμβληματικό πασχαλινό γλυκό, με μοναδικό τους ανταγωνιστή τα εξίσου διαδεδομένα τσουρέκια.

Η απίστευτη μοσχοβολιά τους, που πλημμυρίζει το σπίτι σκορπίζοντας το μήνυμα ότι το Πάσχα έφτασε, δεν μπορεί να συγκριθεί με τίποτα και πάντοτε θα ανακαλεί σε όλους μας παιδικές μνήμες και μαμαδίστικη αύρα. Παράλληλα, είναι ένα εύκολο γλύκισμα, που μπορεί να υπάρχει στο σπίτι όλο το χρόνο, ως συνοδευτικό του απογευματινού καφέ, ως κολατσιό για τους μικρούς μαθητές της οικογένειας και ως snack για το γραφείο ή για τσιμπολόγημα χωρίς πολλές ενοχές οποιασδήποτε ώρα της ημέρας!
Η συνταγή, όπως μάρτυρα και το όνομά της, έφθασε ως την Ελλάδα με τις αποσκευές των Μικρασιατών προσφύγων, που έφεραν μαζί τους τα αρώματα, τις γεύσεις και τις συνήθειες μιας άλλης ζωής, της οποίας οι αναμνήσεις έμειναν για πάντα καρφιτσωμένες στους πίνακες των Χαμένων Πατρίδων. Τα μυρωδάτα και τραγανά σμυρνέικα κουλουράκια αγαπήθηκαν εξίσου στην απέναντι πλευρά του Αιγαίου, συνεχίζοντας στις νέες πλέον πατρίδες μια παράδοση αρχοντιάς, γεύσης και ποιότητας.
Να σημειώσουμε εδώ, ότι η λέξη κουλούρι, έλκει την καταγωγή της από το αρχαιοελληνικό κόλλυξ, το κολλίκιον, από το οποίο προκύπτει το δημοφιλές υποκοριστικό, αλλά και η κουλούρα με τη γνωστή τρύπα στη μέση. Χαρακτηριστικό είναι ότι στη Μινωική Κρήτη απαντώνται τραγανά γλυκίσματα σε σχήμα φιδιού, γνωστό και διαχρονικό σύμβολο της ιατρικής, το οποίο ως και σήμερα είναι ιδιαίτερα αγαπητό και διαδεδομένο.
Φτιάξτε, λοιπόν, μαζί με τα παιδιά σας την υπέροχη συνταγή που σας δίνουμε και αφήστε τα να δημιουργήσουν τα παραδοσιακά σχήματα των κουλουριών, τις βαρκούλες και τις πλεξουδίτσες ή τα στρογγυλά και τα φιδάκια, δημιουργώντας παράλληλα τις δικές τους γευστικές -και όχι μόνο- αναμνήσεις, που ως φάρος θα φωτίζουν τη ζωή τους.

ΣΜΥΡΝΑΙΚΑ ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ


Υλικά
300 γρ. βούτυρο αγελαδινό
200 γρ. ζάχαρη
100 ml χυμό πορτοκαλιού
30 ml κονιάκ
1 βανίλια
Ξύσμα από ένα ποτοκάλι
2 αυγά
700-750 γρ. αλεύρι μαλακό ή Γ.Ο.Χ.
20 γρ. μπέικιν πάουντερ
Για το άλειμμα
2 κρόκους αυγό
½ κουταλάκι ζάχαρη

Εκτέλεση
Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη, τον χυμό και ζεσταίνουμε ελάχιστα μέχρι να αρχίσει να λιώνει το βούτυρο. Προσοχή, δεν θέλουμε να καίει αλλά να είναι ανεκτό στο δάχτυλό μας.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και μεταφέρουμε σε ένα μπολ. Ρίχνουμε το κονιάκ, την βανίλια, το ξύσμα πορτοκαλιού, τα αυγά και ανακατεύουμε συνεχώς.
Σε ένα άλλο μπολ αναμειγνύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και προσθέτουμε σταδιακά στο μπολ με τα υγρά ζυμώνοντας πολύ καλά.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε μπάλες των 30 γραμμαρίων. Πλάθουμε τα τσουρεκάκια σε μικρές πλεξούδες ή ότι σχήμα θέλουμε. Η συγκεκριμένη ζύμη σπάει εύκολα και γι’ αυτό τον λόγο αποφεύγουμε περίτεχνα σχέδια.
Μεταφέρουμε σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί. Χτυπάμε τον κρόκο αυγού με τη ζάχαρη και αλείφουμε με ένα πινέλο τα τσουρεκάκια.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς αντίστασης για περίπου 15 έως 20 λεπτά.
Βγάζουμε από το φούρνο αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς και αποθηκεύουμε σε αεροστεγές μπολ.
Καλή επιτυχία!

ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΣΜΥΡΝΑΙΚΑ

 

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΌΛΕΣ ΤΙΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΤΩΝ SUPER MARKET ΚΡΗΤΙΚΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΝΟΣΤΙΜΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΣΑΜΑΛΙ ΝΗΣΤΙΣΙΜΟ

ΣΑΜΑΛΙ1

ΕΥΚΟΛΟ ΤΣΟΥΡΕΚΙ

Σχέδιο χωρίς τίτλο 13