top image food
megali.jpg

Μου ζητήσατε για φέτος τσουρέκια με σοκολάτα και εγώ ξέρετε ότι δεν σας χαλώ χατίρι.


Βρήκα ωραίες σταγόνες σοκολάτας και σας ετοίμασα τα πιο νόστιμα, αρωματικά, υπέροχα αφράτα και μαστιχωτά τσουρέκια. Το μόνο που χρειάζεται είναι λίγη υπομονή παρακαλώ. Να είστε σίγουροι όμως ότι το αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει.
Καλό Πάσχα σε όλους!!!

1


Υλικά
Για προζύμη
75γρ. Νωπή μαγιά ή 3 φακελάκια ξηρή
250ml γάλα
200γρ. αλεύρι για τσουρέκι ή αλεύρι σκληρό
1 κουταλάκι ζάχαρη
Για ζύμη
250ml χυμό πορτοκάλι
300γρ. ζάχαρη
5 αυγά
3γρ. μαστίχα
2κ.γ. μαχλέπι
Ξύσμα από δυο πορτοκάλια
1-1,2 κιλά αλεύρι για τσουρέκι ή σκληρό αλεύρι
200γρ. βούτυρο
Για γέμιση σοκολάτα
150γρ. σταγόνες κουβερτούρα CANDIA NUTS
120γρ. βούτυρο
2 κουταλιές κακάο
2 κουταλιές ζάχαρη
Για επάλειψη
1 αυγό
½ κουταλάκι ζάχαρη
Για πασπάλισμα
Αμύγδαλο φιλέ

Εκτέλεση
Αρχικά αφήνουμε όλα τα υλικά μας εκτός ψυγείου για 2-3 ώρες να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου.
Σε ένα μπολ ρίχνουμε το γάλα ελάχιστα χλιαρό και προσθέτουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη και το αλεύρι και ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να έχουμε ένα χυλό. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό σημείο μέχρι να διπλασιαστεί και να φουσκώσει για περίπου 30 λεπτά.

5  6
Σε ένα μεγάλο μπολ ή στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το χυμό πορτοκαλιού και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε, στη συνέχεια βάζουμε και τα αυγά. Προσθέτουμε τα μυρωδικά μας, ξύσμα πορτοκαλιού, μαχλέπι και τη μαστίχα αφού πρώτα την έχουμε χτυπήσει στο γουδί με μια κουταλιά ζάχαρη.

7  8  9
Προσθέτουμε το προζύμι και σιγά σιγά το αλεύρι κοσκινισμένο, ζυμώνουμε πολύ καλά μέχρι να έχουμε μια μαλακιά ζύμη που κολλά ελάχιστα στα χέρια μας.

10  11  12
Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα κατσαρόλι ή στο φούρνο μικροκυμάτων και αφήνουμε λίγο να κρυώσει. Ρίχνουμε πάνω στη ζύμη με τα χέρια μας το βούτυρο και ζυμώνουμε πολύ καλά μέχρι να το αποροφυσει όλο. Σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη και αφήνουμε για 3 ώρες περίπου σε ζεστό σημείο να διπλασιαστεί.

13  14  15
Σε μια κατσαρόλα με νερό που σιγοβράζει βάζουμε πάνω ένα μεταλλικό μπολ, ρίχνουμε μέσα το βούτυρο και τις σταγόνες κουβερτούρας και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το κακάο, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε. Μεταφέρουμε σε ένα άλλο μπολ και αφήνουμε για λίγο να κρυώσει.

16
Αφού έχει φουσκώσει η ζύμη μας μεταφέρουμε σε μια ελαφριά αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίγουμε με τα χέρια μας και διπλώνουμε από κάθε πλευρα εσωτερικα. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για 5-6 φορές.

17  18
Χωρίζουμε τη ζύμη σε τρία ίσα μέρη για τρία μεγάλα τσουρέκια. Χωρίζουμε ξανά το κάθε ένα σε άλλα τρία μέρη. Παίρνουμε ένα μπαλάκι και με ένα πλάστη ανοίγουμε ένα φύλλο.

19  20  21
Aλείφουμε εσωτερικά με σοκολάτα και γυρνάμε σε ρολό. Δημιουργούμε τρία όμοια ρολά και πλέκουμε σε πλεξούδα.

22  23  24
Μεταφέρουμε σε ταψί που έχουμε απλώσει αντικολλητικό χαρτί και αφήνουμε τα τσουρέκια μας για 30 λεπτά περίπου να φουσκώσουν. Αφού διπλασιαστούν ανακατεύουμε το αυγό με τη ζάχαρη και αλείφουμε, πασπαλίζουμε προαιρετικά με φιλέ αμύγδαλο.

25  26  27
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς αέρα για περίπου 30 λεπτά. Τοποθετούμε τα τσουρέκια σε πετσέτα ή σε μια σχάρα για να κρυώσουν.
Αφού κρυώσουν πολύ καλά κλείνουμε με μεμβράνη για να τα διατηρήσουμε.
Καλή επιτυχία!!!

2

3

4


Δείτε και άλλες νόστιμες συνταγές μας
ΓΑΛΑΤΕΡΑ ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ

19

ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΤΣΟΥΡΕΚΙ

11