top image food
koulourakia 1.png

Τα τσουρέκια, τα κουλουράκια, τα κόκκινα αυγά και τα καλιτσούνια είναι τα παραδοσιακά εδέσματα που δίδουν στο Πάσχα γεύση και αρώματα.

Είναι τα γλυκά που δεν λείπουν την περίοδο αυτή από κανένα νοικοκυριό. Στην Κρήτη όλα τα πασχαλινά κουλουράκια λέγονται τσουρέκια ή τσουρεκάκια, χωρίς να διαφέρουν στα υλικά και στο σχήμα από τα κουλουράκια σε άλλες περιοχές.

koulourakia2

Τα πασχαλινά κουλουράκια, όταν βγαίνουν από το φούρνο μοσχομυρίζει όλο το σπίτι. Οι μυρωδιές από τα καλιτσούνια, τα τσουρέκια, το βούτυρο, το μέλι, τη μαστίχα, αναμειγνύονται με τις ευωδιές των ανθισμένων πορτοκαλιών, με τη γύρη των λουλουδιών, με το θυμίαμα στο πέρασμα του επιταφίου, τις μυρωδιές των καμένων κεριών για τον Σταυρωμένο και Αναστημένο Χριστό και το μπαρούτι από τα βεγγαλικά της Ανάστασης. Τα λαμπρόσκολα, όπως λένε στην Κρήτη, η ζωή στην ύπαιθρο είναι ειδυλλιακή και χαρισάμενη γι αυτούς που έχουν την τύχη να τη γευτούν. Το Πάσχα των Ελλήνων έχει δεθεί με την ύπαιθρο, με τα χωριά μας, με τον ερχομό της άνοιξης και την αναγέννηση της φύσης.

Σε πολλά χωριά της Κρήτης διατηρείται ακόμα και σήμερα το εντυπωσιακό έθιμο να πηγαίνουν πασχαλιάτικα ή την εβδομάδα της Διακαινησίμου, ανάλογα με κατά τόπους συνήθειες, στα νεκροταφεία και να αποθέτουν πάνω στους τάφους μικρά καλαθάκια με κουλουράκια, καλιτσούνια και κόκκινα αυγά, περιμένοντας τον ιερέα να τελέσει μνημόσυνο πάνω από κάθε τάφο. Στη συνέχεια όλα αυτά τα καλούδια τα μοίραζαν στο εκκλησίασμα για συγχώρεση των νεκρών. Το Πάσχα, η μεγάλη αυτή γιορτή της Χριστιανοσύνης, γιορτάζεται με ξεχωριστό τρόπο σε κάθε γωνιά της χώρας. Σε πολλές περιοχές η λειτουργία της Ανάστασης τελείται στα νεκροταφεία με πλήθος κόσμου να κρατούν λευκά αναμμένα κεριά.

Υλικά
300 γραμμάρια βούτυρο αιγοπρόβειο
300 γραμμάρια ζάχαρη
2 αυγά
100ml χυμό πορτοκαλιού
½ κουταλάκι σόδα
Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
Ξύσμα από ένα λεμόνι
2 σταγόνες μαστίχα (θρυμματισμένη με ½ κουταλάκι ζάχαρη)
600 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
15 γραμμάρια μπέικινπάουντερ

Για το άλειμμα
3 κρόκους αυγών
1/2 κουταλάκι ζάχαρη

koulouria3

Εκτέλεση
Αφήνουμε το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου για 2 ώρες μέχρι να μαλακώσει.

Σε ένα μπολ ρίχνουμε το βούτυρο και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε πολύ καλά με μίξερ μέχρι να αφρατέψει το μείγμα.

Στη συνέχεια προσθέτουμε τα αυγά και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το ξύσμα πορτοκαλιού, το ξύσμα λεμονιού και την μαστίχα.

Διαλύουμε την σόδα στο χυμό (προσεκτικά γιατί αφρίζει) και προσθέτουμε στο μείγμα. Αναμειγνύουμε το αλεύρι με το μπέικινπάουντερ και ρίχνουμε στο μίγμα ζυμώνοντας πολύ καλά μέχρι να έχουμε ένα μαλακό ζυμάρι.

Χωρίζουμε τη ζύμη σε 40 μπαλίτσες των 30 περίπου γραμμαρίων. Πλάθουμε την κάθε μπάλα σε κορδόνι και δημιουργούμε πλεξούδες ή διπλώνουμε τρεις φορές όπως το χαρακτηριστικό σχήμα του σμυρναίικου.

Μεταφέρουμε σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί και χτυπάμε τους κρόκους των αυγών με τη ζάχαρη, αλείφουμε με ένα πινέλο τα κουλουράκια.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις για περίπου 30 λεπτά. Όταν είναι έτοιμα, αφήνουμε να κρυώσουν σε σχάρα και αποθηκεύουμε σε αεροστεγές μπολ.
Καλή επιτυχία!

Συνταγές μας θα βρείτε στο site των SUPER MARKET ΚΡΗΤΙΚΟΣ καθώς και στα φυλλάδια προσφορών.

Δείτε και άλλες νόστιμες συνταγές μας

ΤΣΟΥΡΕΚΙ ΓΕΜΙΣΤΟ

tsoyreki2