top image food
Σχέδιο χωρίς τίτλο-13.png

Εορταστικό είδος ψωμιού με πλούσια γεύση, εξαιρετικά αρωματικό με το μαχλέπι και τη μαστίχα, που γεμίζει τη ψυχή κυρίως Χριστούγεννα και Πάσχα.

Στην Ελλάδα την περίοδο του Πάσχα τα λέμε και λαμπροκουλούρα ή λαμπρόψωμο και πολλές νοικοκυρές ή ζαχαροπλαστεία προσθέτουν ένα κόκκινο αυγό που συμβολίζει την Ανάσταση και την αναγέννηση. Όπως και να φτιάχνεται, στρογγυλό ή πλεξούδα, με αυγό ή χωρίς αυγό, αρέσει σε μικρούς και μεγάλους. Σήμερα συνηθίζεται να φτιάχνουν μικρά σε μέγεθος τσουρεκάκια για παιδιά και για συνοδεία του καφέ.

Σχέδιο χωρίς τίτλο 13 αντίγραφο

Η μυρωδιά του τσουρεκιού που ψήνεται στο φούρνο, μας φέρνει αναμνήσεις των παιδικών χρόνων στο χωριό την περίοδο της Μεγάλης Εβδομάδας, με τις εντατικές προετοιμασίες για το ψήσιμο των πασχαλινών γλυκών, το βάψιμο των κόκκινων αυγών, το γιορταστικό πασχαλινό τραπέζι με τη μαγειρίτσα και τις σούβλες, με τις νοικοκυρές να ασχολούνται όλη την ημέρα στην κουζίνα για να τα προλάβουν όλα και να τους μείνει χρόνος να πάνε το βράδυ στις «αγρυπνιές».

Και όταν κάνουμε τσουρέκι στην κουζίνα μας θα σκεφτόμαστε πόσο μακρινή διαδρομή έχει κάνει αυτό το ιερό ψωμί για να φτάσει στα χέρια τα δικά μας. Όποια συνταγή και αν ακολουθήσεις, η μαστίχα, το μαχλέπι και η μαγιά είναι κοινά υλικά. Για να βρεις τον δρόμο του πρέπει να ξύσεις πολλές επιστρώσεις του σοβά για να βρεις από ποια υλικά κτίστηκε ο τοίχος.

 

Υλικά
2κ αλεύρι για τσουρέκι
600γρ ζάχαρη
400ml γάλα
200γρ γιαούρτι
200γρ βούτυρο
70ml ελαιόλαδο
100γρ μαγιά νωπή ή 3 φακελάκια ξηρή
4 αυγά
150ml χυμό από πορτοκάλι
Ξύσμα πορτοκαλιού
1 φακελάκι μαχλέπι
1 φακελάκι μαστίχα
Για την επικάλυψη
Ένα αβγό
Λίγη ζάχαρη
Προαιρετικά σουσάμι ή φιλέ αμυγδάλου

ΤΣΟΥΡΕΚΙ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ

Εκτέλεση
Για να έχουμε επιτυχία στα τσουρέκια θα πρέπει αρχικά όλα μας τα υλικά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.

Ξεκινάμε να φτιάξουμε το προζύμι, σε ένα μπολ ανακατεύουμε 200ml χλιαρό γάλα , τη μαγιά, ένα κουταλάκι ζάχαρη και δυο κουταλιές αλεύρι. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό σημείο για μια ώρα να φουσκώσει.

Ανακατεύουμε πολύ καλά το βούτυρο με τη ζάχαρη με μίξερ. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και συνεχίζουμε. Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά, στη συνέχεια το χυμό πορτοκαλιού, το υπόλοιπο γάλα, το γιαούρτι, το ξύσμα, τη μαστίχα (θρυμματισμένη με μισή κουταλιά ζάχαρη στο γουδί ή χτυπημένη στο μπλέντερ) και τέλος το μαχλέπι.

Ρίχνουμε το προζύμι και σταδιακά το αλεύρι κοσκινισμένο. Ζυμώνουμε πολύ καλά και αφήνουμε σε ζεστό σημείο μέχρι να φουσκώσει και να διπλασιαστεί.

Χωρίζουμε τη ζύμη σε τρία ίσα μέρη για τρία μεγάλα τσουρέκια. Χωρίζουμε ξανά το κάθε ένα σε άλλα τρία μέρη, πλάθουμε κορδόνια και στη συνέχεια δημιουργούμε μια πλεξούδα. Μπορούμε να την γυρίσουμε και κυκλικά και να στολίσουμε με ένα κόκκινο αυγό.

Τοποθετούμε τα τσουρέκια σε ταψί με λαδόκολλα και αφήνουμε ξανά για μια ώρα περίπου να φουσκώσουν.

Χτυπάμε ένα αυγό με λίγη ζάχαρη και αλείφουμε τα τσουρέκια. Μπορούμε να πασπαλίσουμε πάνω σουσάμι ή φιλέ αμυγδάλου ή να τα αφήσουμε σκέτα.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30-40 λεπτά. Στα 20 λεπτά περίπου απλώνουμε πάνω από τα τσουρέκια μια λαδόκολλα για να μην μας καούν.

Όταν είναι έτοιμα, βγάζουμε από το φούρνο και απλώνουμε τα τσουρέκια σε μια πετσέτα, αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς.

Μπορούμε να τυλίξουμε σε μεμβράνη και να διατηρήσουμε φρέσκα για μέρες ή να αποθηκεύσουμε και στην κατάψυξη.
Καλή επιτυχία!!!

Συνταγές μας θα βρείτε στο site των SUPER MARKET ΚΡΗΤΙΚΟΣ καθώς και στα φυλλάδια προσφορών.

Δείτε και άλλες νόστιμες συνταγές μας

ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ

koulourakia2