top image food
Σχέδιο χωρίς τίτλο-16 αντίγραφο 5.png

Υπέροχη παραδοσιακή ελληνική σούπα που μαζί με τον οβελία και το κοκορέτσι σηματοδοτούν το ελληνικό πασχαλινό τραπέζι.

Είναι δυνατόν να έρθει το Πάσχα και να μην κάνουμε μαγειρίτσα; Δεν γίνεται! Η λατρευτή μαγειρίτσα τρώγεται μόνο τη βραδιά της Ανάστασης με το ''Χριστός Ανέστη''. Με όλη την οικογένεια και τους φίλους σ’ ένα τραπέζι που στρώνεται μία και μοναδική φορά το χρόνο, την πρώτη ώρα της Κυριακής του Πάσχα.

Είναι ένα δείπνο της αγάπης, σε μια ζεστή σπιτική και γιορτινή ατμόσφαιρά σ’ ένα τραπέζι στρωμένο με πασχαλινά εδέσματα, με καλιτσούνια, κόκκινα αυγά, τσουρέκι και με το Άγιο Φως της Αναστάσεως να χαρίζει ελπίδα και αισιοδοξία. «Χριστός Ανέστη», «Αληθώς Ανέστη», «Χρόνια Πολλά», είναι οι ευχές που μοιράζονται από εκείνη τη στιγμή και για σαράντα μέρες όπως υπαγορεύει το έθιμο.

Σχέδιο χωρίς τίτλο 16 αντίγραφο 4

Η μαγειρίτσα είναι το μεταβατικό στάδιο από την νηστεία στην κρεατοφαγία. Είναι το πρώτο πιάτο που τρώγεται μετά τη νηστεία της Σαρακοστής. Εκτός από τα εντόσθια είναι πλούσια σε χορταρικά όπως ξερά και δροσερά κρεμμυδάκια, άφθονο άνηθο, μαρούλι και μυρωδικά. Σκοπός της είναι άλλωστε να προετοιμάσει το στομάχι για την Κυριακή του Πάσχα και τις επόμενες ημέρες με τα σουβλιστά αρνιά ή κατσίκια, με τ’ αντικριστά και το κοκορέτσι. Στην ουσία είναι μια γευστική γέφυρα ανάμεσα στην περίοδο της νηστείας και στην επιστροφή στην κρεατοφαγία.

Εμείς οι Έλληνες μάθαμε να είμαστε πιστοί στο ραντεβού τις μέρες αυτές στα χωριά μας, στις γειτονιές μας, για να γιορτάσουμε οικογενειακά, μαζί με φίλους και συγγενείς το Πάσχα. Έχει αυτή την ιδιαιτερότητα η ελληνική επαρχία, το ελληνικό χωριό, ο δικός μας τόπος, η δική μας παράδοση, τα δικά μας έθιμα, να μας χαρίζουν μέρες χαράς και αισιοδοξίας, να γευόμαστε τη φύση και τους καρπούς της, τα αρώματα και τις γεύσεις της ελληνικής κουζίνας και διατροφικής παράδοσης.


Υλικά
1 συκωταριά αρνίσια (μαζί με πνευμόνια, καρδιά, γλυκάδια)
500γρ. έντερα αρνίσια
2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια
100ml ελαιόλαδο
50ml λευκό κρασί
1 μάτσο φρέσκα κρεμμυδάκια
1 μάτσο άνηθο
1 μεγάλο μαρούλι
100γρ ρύζι Καρολίνα
Αλάτι, πιπέρι
Για το αυγολέμονο
2 αυγά
Χυμό από δυο λεμόνια

 

Εκτέλεση
Πλένουμε τη συκωταριά πολύ καλά και κόβουμε σε μικρά κομμάτια.

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα μέχρι να γυαλίσουν.

Προσθέτουμε τα κομμάτια τη συκωταριά και σοτάρουμε για 5 λεπτά. Σβήνουμε με κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί.

Σχέδιο χωρίς τίτλο 16 αντίγραφο 3

Προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τον άνηθο ψιλοκομμένα. Αλατίζουμε και ρίχνουμε αρκετό ζεστό νερό. Ψήνουμε σε μέτρια θερμοκρασία για περίπου 40 λεπτά.

Αφού ψηθούν. προσθέτουμε το ρύζι συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 5 ακόμα λεπτά περίπου. Όταν είναι έτοιμο αφαιρούμε τη κατσαρόλα από τη φωτιά και φτιάχνουμε το αυγολέμονο.

Χωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους. Σε ένα μπολ χτυπάμε πολύ καλά τα ασπράδια. Ρίχνουμε τους κρόκους και συνεχίζουμε να χτυπάμε, προσθέτουμε σιγά σιγά το χυμό λεμόνι. Συνεχίζουμε να χτυπάμε και ρίχνουμε σταδιακά ζωμό από το φαγητό. Περιχύνουμε το φαγητό και ανακινούμε την κατσαρόλα κυκλικά.

Τρίβουμε αρκετό φρέσκο πιπέρι και σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία!!!

 

Συνταγές μας θα βρείτε στο site των SUPER MARKET ΚΡΗΤΙΚΟΣ καθώς και στα φυλλάδια προσφορών.

Δείτε και άλλες νόστιμες συνταγές μας

ΑΥΓΟΣΑΛΑΤΑ 

Σχέδιο χωρίς τίτλο 16