top image food
Σχέδιο χωρίς τίτλο-74 αντίγραφο 4.png

Το κανταΐφι είναι ένα από τα πιο αγαπημένα ελληνικά παραδοσιακά σιροπιαστά γλυκά ταψιού με πλούσια γεύση.

Το αγαπημένο γλυκό της παιδικής μας ηλικίας. Αγόραζε ο πατέρας μας ένα ταψάκι με κανταΐφι για το σπίτι και εμείς βουτούσαμε πρώτα το δάκτυλο στο σιρόπι και μετά περιμέναμε να μας το βάλει η μάνα μας στο πιατέλο για να το απολαύσουμε μ’ ένα ποτήρι δροσερό νερό. Ιδανικό γλυκό για να συνοδεύσει τον καφέ μαζί με φίλες και φίλους. Θεωρείται παραδοσιακά το επίσημο κέρασμα που προσφέρεται σε μεγάλες γιορτές. Η καλοκαιρινή του απόλαυση είναι με παγωτό αλλά μπορείς να το απολαύσεις και με κρέμα.

Σχέδιο χωρίς τίτλο 74 αντίγραφο

Στις γιορτές, είναι από τα αγαπημένα γλυκά που φτιάχνει μια νοικοκυρά. Το κανταΐφι έχει πολύ λίγα υλικά. Έχει αυτή την ινώδους ζύμη, η οποία παράγεται από σιτάρι και νερό, ωραίο βούτυρο, μέλι, ξηρούς καρπούς κυρίως αμύγδαλο, φουντούκι, φιστίκι Αιγίνης ή καρύδι που του προσδίδουν τραγανή και ιδιαίτερα γλυκιά γεύση. Αυτά τα υλικά είναι πολύ βασικά για να κάνουν την διαφορά σ’ ένα γλυκό ταψιού. Εκτός όμως από τα ποιοτικά υλικά χρειάζεται μεράκι και αγάπη για να μάθεις ποια είναι η πιο σιροπιαστή βάση, η πιο βελούδινη κρέμα από πάνω και η πιο νόστιμη και αφράτη σαντιγί στην κορυφή.

Πολλές χώρες διεκδικούν την πατρότητα του γλυκού. Το συναντούμε σε αρκετές κουζίνες των χωρών της Μέσης Ανατολής με την ακριβή καταγωγή του να χάνεται μεταξύ των χωρών της νοτιοανατολικής Μεσογείου. Η επικρατέστερη θεωρία είναι πως το γλυκό δημιουργήθηκε στο Αφιόν Καραχισάρ της Μικράς Ασίας. Γλυκό ιδιαίτερα δημοφιλές στις Αραβικές χώρες όπως είναι ο Λίβανος, η Αίγυπτος και στον πρώην οθωμανικό κόσμο. Οι δημοφιλέστερες εκδοχές του γλυκού είναι το κιουνεφέ κανταΐφι (konafah κατά την πρωτότυπη ονομασία του), το σαράι εκμέκ κανταΐφ, το μπούρμα κανταΐφι, το εκμέκ καταΐφι με ντοντουρμά, εκμέκ καταΐφι με καϊμάκι και το κιουνεφέ καταΐφι με τυρί. Ωστόσο η επικρατέστερη είναι η πιο απλή εκδοχή στην οποία προστίθεται αμύγδαλο, κανέλλα και μέλι.

Υλικά

Για τη βάση
300 Γραμμάρια κανταΐφι
120 Γραμμάρια βούτυρο
1/2 Κουταλάκι κανέλα

Για σιρόπι
400ml νερό
400 Γραμμάρια ζάχαρη
Φλούδα από ένα λεμόνι
1 ξύλο κανέλας

Για κρέμα
1,200 Λίτρα γάλα
200 Γραμμάρια ζάχαρη
120 Γραμμάρια κορν φλάουρ
2 Αυγά
2 βανίλιες
Ελάχιστη μαστίχα
100 Γραμμάρια βούτυρο

 

Για τη σαντιγί
700 Γραμμάρια κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
50 Γραμμάρια άχνη ζάχαρη

Για σερβίρισμα
Φυστίκια Αιγίνης θρυμματισμένα
Κανέλα σκόνη

 

Εκτέλεση
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι και βράζουμε σε μέτρια θερμοκρασία για 4 λεπτά μέχρι να λιώσει ζάχαρη και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.

Ανοίγουμε το κανταΐφι με τα δάχτυλα μας πολύ καλά μέχρι να μην έχει καθόλου κόμπους.

Λιώνουμε το βούτυρο και αλείφουμε ένα ταψί 27Χ30 εκ. Τοποθετούμε το μισό κανταΐφι Και ραντίζουμε με το μισό βούτυρο όλη την επιφάνεια επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με το υπόλοιπο.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς αέρα για περίπου 1 ώρα. Όταν είναι έτοιμο, αφαιρούμε το ταψί από το φούρνο, περιχύνουμε το ζεστό σιρόπι και πασπαλίζουμε όλη την επιφάνεια με την κανέλα. Κρατάμε στην άκρη μέχρι να κρυώσει.

Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το 1 l γάλα και ζεσταίνουμε σε μέτρια θερμοκρασία. Σε ένα Μπολ βάζουμε τα υπόλοιπα 200ml γάλα, την ζάχαρη, τα αυγά, το κορν φλάουερ και ανακατεύουμε.

Αφού έχει βράσει το γάλα παίρνουμε με κουτάλα και ρίχνουμε μέσα στο μπολ ανακατεύοντας συνεχώς.

Όταν θα έχουμε ρίξει όλο το γάλα, ξανά επιστρέφουμε με το μείγμα στην κατσαρόλα και βράζουμε σε μέτρια θερμοκρασία ανακατεύοντας μέχρι να πήξει κρέμα.

Τέλος αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τις βανίλιες, την μαστίχα κοπανισμένη με μισό κουταλάκι ζάχαρη, το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.

Ρίχνουμε την κρέμα πάνω από το κανταΐφι και απλώνουμε ομοιόμορφα, σκεπάζουμε με μεμβράνη και κρατάμε στην άκρη μέχρι να κρυώσει εντελώς.

Ρίχνουμε όλα τα υλικά για την σαντιγύ και χτυπάμε στο μίξερ μέχρι να πήξει. Απλώνουμε την σαντιγύ ομοιόμορφα πάνω στην κρέμα και περνάμε όλη την επιφάνεια με ένα πιρούνι ώστε να δημιουργήσουμε σχήματα.

Πασπαλίζουμε με αρκετό θρυμματισμένο φυστίκι Αιγίνης και λίγη κανέλα.

Αφήνουμε στο ψυγείο για 3 ώρες μέχρι να παγώσει εντελώς και σερβίρουμε.

Καλή επιτυχία

Σχέδιο χωρίς τίτλο 75

Συνταγές μας θα βρείτε στο site των SUPER MARKET ΚΡΗΤΙΚΟΣ καθώς και στα φυλλάδια προσφορών.

Δείτε και άλλες νόστιμες συνταγές μας

ΚΟΛΟΚΥΘΟΜΠΟΥΡΕΚΟ

Σχέδιο χωρίς τίτλο 74 αντίγραφο