Τα λουκάνικα αποτελούν ένα από τα δημοφιλέστερα είδη αλλαντικών, κύριο συστατικό των οποίων αποτελεί το χοιρινό κρέας, κομμένο σε κιμά ή μικρά κομματάκια, που μπορεί όμως να είναι και βοδινό ή μοσχαρίσιο, ακόμα δε και από κοτόπουλο ή γαλοπούλα -στην Ευρώπη παρασκευάζονται και από ελάφι ή αγριόχοιρο-, με το μείγμα να τοποθετείται μέσα σε φυσικά ή τεχνητά βρώσιμα περιβλήματα.
ΤΟΡΤΥΓΙΑ ΜΕ ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ ΚΑΙ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ
Σπιτικές τορτίγες, λεπτές, μαλακές γίνονται εύκολα και είναι πολύ γευστικές. Με πυξίδα την φαντασία σας μπορείτε να τις γεμίσετε με φρέσκα και μαγειρεμένα υλικά σε συνδυασμούς που σας εμπνέουν,ακόμα και με φαγητά της προηγούμενης ημέρας.
ΠΑΤΑΤΟΚΕΦΤΕΔΕΣ ΓΕΜΙΣΤΟΙ ΜΕ ΚΙΜΑ
Η κροκέτα είναι ένα σφαιρικό φαγητό σαν τηγανητός κεφτές που φτιάχνεται με διάφορα υλικά και συνήθως πανάρετε με φρυγανιά. Ένα είδος φαγητού με πολτοποιημένο το βασικό υλικό της κροκέτας, για να μπορεί στη συνέχεια να πλαθεί στο σχήμα και στο μέγεθος που θέλουμε.
ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΒΕΡIΚΟΚΑ ΚΑΙ ΓΡΑΒΙΕΡΑ
Κεντρική θέση στο καθημερινό ή γιορτινό τραπέζι έχουν οι σαλάτες, για να συνοδεύσουν τα πιάτα που θα σερβιριστούν αλλά κυρίως για να «δροσίσει» τον ουρανίσκο μας.
ΤΖΑΤΖΙΚΗ ΑΒΟΚΑΝΤΟ
Το γιαούρτι αποτελεί μια αγαπημένη κρεμώδη τροφή, υψηλής θρεπτικής αξίας, η οποία παράγεται από γάλα που έχει υποστεί ζύμωση.
ΦΑΒΑ ΜΕ ΤΑΧΙΝΙ
Η φάβα ενώ είναι ένα όσπριο με πλούσιες θρεπτικές ιδιότητες. Συνηθίσαμε την απολαμβάνουμε ως ορεκτικό στο τραπέζι του σπιτιού ή ως μεζέ σε ταβέρνες, εστιατόρια, ρακάδικα και ουζερί ή σε περιόδους νηστείας όπως τη Μεγάλη Σαρακοστή και τη Καθαρά Δευτέρα.
ΓΑΡΙΔΕΣ ΣΦΟΥΓΓΑΤΟ
Η λέξη σφουγγάτο προφανώς συνειρμικά φέρνει στο νου σας κάτι από σφουγγάρι (σπόγγος - σφόγγος), καθόλου τυχαία θα έλεγα, καθώς το σφουγγάτο δεν είναι παρά μια ομελέτα φούρνου, που θα μπορούσε κάλλιστα να περιγραφεί και ως ένα είδος πίτας που μοιάζει με σφουγγάρι, δεδομένου ότι όταν μαγειρευτούν τα χτυπημένα αυγά -στο φούρνο συνήθως ή και στο τηγάνι- δημιουργούνται πόροι, που κάνουν το τελικό οπτικό αποτέλεσμα, αλλά και την υφή του εδέσματος, να προσομοιάζει σε σφουγγάρι.
ΑΒΟΚΑΝΤΟ ΚΑΙ ΑΥΓΟ ΓΕΜΙΣΤΟ ΜΕ ΤΟΝΟ
Δύο συνταγές, δύο λαχταριστές γευστικές προτάσεις με τόνο έχουμε σήμερα. Καλοκαιρινό και υγιεινό πιάτο με γεμιστό αβοκάντο με τόνο και αυγά γεμιστά με τόνο!
ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ ΣΦΟΥΓΓΑΤΟ
Η ομελέτα είναι ένα φαγητό, που στην απλούστερη μορφή του παρασκευάζεται με αυγά κτυπημένα και τηγανισμένα συνήθως με λάδι ή βούτυρο. Το αυγό είναι από τα ελάχιστα τρόφιμα παγκοσμίως που χρησιμοποιείται στη μαγειρική και την ζαχαροπλαστική με τεράστια γκάμα συνταγών διότι συνδυάζεται με πλήθος άλλων τροφίμων. Θεωρείτε από τα πολύτιμα τρόφιμα ακόμα από τα προϊστορικά χρόνια, για το λόγο αυτό είχε γίνει το σύμβολο της ζωής, της δημιουργίας, της αναγέννησης.
ΣΦΟΥΓΓΑΤΟ ΚΥΘΝΟΥ
Η Κύθνος, γνωστή και ως Θερμιά χάρη στα μοναδικά για τις Κυκλάδες θερμά ιαματικά λουτρά της, διαθέτει και γεύσεις ικανές να "θεραπεύσουν" τις όποιες γαστριμαργικές ανησυχίες των επισκεπτών της.
ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ ΜΕ ΜΑΙΝΤΑΝΟ
Η σκορδαλιά αποτελεί ένα απο τα πιο γνωστά και αγαπημένα συνοδευτικά πιάτα, που παρασκευάζεται με την καλή ανάμειξη πολτοποιημένου σκόρδου και ενός ακόμα υλικού, που λειτουργεί ως βάση της αλοιφής και που μπορεί να είναι από πατάτα ή βρεγμένο μπαγιάτικο ψωμί, έως καρύδια, αμύγδαλα και κουκουνάρι, ενώ η προσθήκη του ελαιολάδου θα προσδώσει στο μείγμα τη γνωστή απαλή και κρεμώδη υφή του και το ξύδι θα προσθέσει την αψάδα του, αν και μπορεί να αντικατασταθεί από χυμό λεμονιού, όπως στα Επτάνησα.
Σαγανάκι Κρασοτύρι με φύλλο κρούστας και Πατσαβουρόπιτα με τυροβολάκι
Σαγανάκι με παραδοσιακό κρασοτύρι και λαχταριστή πατσαβουρόπιτα με τυροβολάκι από την εταιρία Γιάννου Τυροκομικά.
ΨΗΤΕΣ ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΜΕ ΣΩΣ ΑΠΟ ΤΑΧΙΝΙ
Η μελιτζάνα αποτελεί ένα εντυπωσιακό λαχανικό με πολλοστά οφέλη και έχει αρχίσει να κερδίσει την ελληνική και ευρύτερα την μεσογειακή κουζίνα με αμέτρητα πιάτα, λιγότερο ή περισσότερο γνωστά όπως είναι ο μουσακάς, το ιμάμ, τα παπουτσάκια, τηγανιτή σε ελαιόλαδο, γίνεται υπέροχη σαλάτα κλπ. Εμείς οι Έλληνες γνωρίσαμε τη μελιτζάνα το 12Ο – 13Ο αιώνα. Στην Ευρώπη ήρθε μέσω του βυζαντίου από τους Άραβες. Στην αρχαιότητα, ήταν ιθαγενές φυτό της Ινδίας, αλλά καλλιεργούνταν προϊστορικά και στην Κίνα και την Κεντρική Ασία.
ΤΥΡΟΚΑΥΤΕΡΗ ΚΑΠΝΙΣΤΗ
Τυροκαυτερή, ένα δημοφιλές πικάντικο και ταυτόχρονα δροσερό ορεκτικό, με βάση τη φέτα, που παρασκευάζεται σε αρκετές διαφορετικές παραλλαγές, προκειμένου να ικανοποιήσει τόσο όσους αγαπούν τις πολύ καυτερές γεύσεις, όσο και αυτούς που επιλέγουν πιο ήπιες γευστικές νότες.
ΣΟΥΦΛΕ ΜΕ ΜΠΡΟΚΟΛΟ
Το σουφλέ με τυριά είναι ένα ιδιαίτερο έδεσμα που το λάτρεψαν όλοι. Φουσκωτό, φουσκωτό, όταν είναι ζεστό, σερβιρισμένο στο τραπέζι κερδίζει τα βλέμματα και ιδιαίτερα των μικρών που ζητούν να σερβιριστούν πρώτοι από την αγωνία τους να το απολαύσουν. Το σουφλέ πρέπει να βγει από το φούρνο τη στιγμή που όλοι είναι καθισμένοι στο τραπέζι.
ΣΟΥΠΑ ΚΑΡΟΤΟΥ
Οι σούπες είναι πιάτο του χειμώνα. Είναι η νοστιμότερη λύση για ένα ελαφρύ γεύμα. Είναι η εποχή που θέλουμε κάτι ζεστό να μαλακώσει το λαιμό μας και να ζεστάνει το στομάχι μας.
ΨΑΡΟΣΟΥΠΑ ΒΕΛΟΥΤΕ ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ
Ψαρόσουπα βελουτέ, μια υπέροχη μυρωδάτη & θρεπτική σούπα που θα ενθουσιάσει όλη την οικογένεια!
ΡEΒΥΘΟΚΕΦΤΕΔΕΣ
Τα ρεβύθια, το αγαπημένο αυτό όσπριο, που αποτελεί μία από τις καλύτερες φυσικές πηγές πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας -ισοδύναμης αυτής του κρέατος και των γαλακτοκομικών προϊόντων-, είναι πλούσιο σε μέταλλα, φυτικές ίνες, φολικό οξύ και άλλες βιταμίνες, επομένως μόνο τυχαίο δεν μπορεί να θεωρηθεί το γεγονός ότι, ενώ ως πατρίδα τους θεωρείται η Μέση Ανατολή, στο πέρασμα των αιώνων έχουν φθάσει σε κάθε γωνιά του πλανήτη, από τη Μεσόγειο και την Ασία, ως την Αμερική και την Αυστραλία.
TORTILLA ΜΕ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ & ΣΩΣ ΜΕ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΤΑΧΙΝΙ ΜΕ ΛΕΜΟΝΙ
Είναι νόστιμες, μπορούν να γεμιστούν με άπειρα υλικά και να αποτελέσουν το ωραιότερο σνακ ή κυρίως γεύμα. Βασικό τους πλεονέκτημα ότι μαγειρεύονται πανεύκολα, σε λίγα μόλις λεπτά και μπορείς να τις πάρεις παντού μαζί σου: στο γραφείο, στην βόλτα ή όπου αλλού επιθυμείς. Πάμε να φτιάξουμε λαχταριστές τορτίγες!