Ο ξινόχοντρος δεν λείπει ποτέ από ένα Κρητικό σπίτι , τον αγαπούμε, είναι στο DNA μας για αυτό υπάρχουν και πληθώρα με συνταγές.
ΑΥΓΑ ΓΕΜΙΣΤΑ
3 Φεβρουαρίου 2020
Ένα νόστιμο ορεκτικό για κάθε περίσταση. Για τα αποκριάτικα πάρτι που πλησιάζουν, για ένα γιορτινό τραπέζι, για ένα απλό σνακ. Εύκολο, γρήγορο και πολύ, μα πολύ γευστικό.
ΟΜΕΛΕΤΑ ΜΕ ΑΠΑΚΙ
22 Δεκεμβρίου 2019
Ένα μεζεδάκι με το αγαπημένο αλλαντικό για εμάς τους Κρητικούς . Σφουγγάτο με απάκι, ομελέτα δηλαδή. Μπορεί να στηθεί επάξια και στο γιορτινό μας τραπέζι.
ΚΕΦΤΕΔΑΚΙΑ ΜΕ ΠΑΞΙΜΑΔΙ
Όσοι αγαπάμε τους κεφτέδες ψάχνουμε απεγνωσμένα να βρούμε την τέλεια συνταγή.
ΦΕΤΑ ΣΑΓΑΝΑΚΙ ΜΠΟΥΓΙΟΥΡΝΤΙ
Το πιο νόστιμο καλοκαιρινό μεζεδάκι για να απολαύσετε το κρασάκι, το ουζάκι ή τη παγωμένη ρακί σας.
ΤΑΡΤΑ ΑΛΜΥΡΗ ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΚΑΙ ΑΠΑΚΙ
Είμαστε στην αρχή της καλοκαιρινής περιόδου και στους κήπους έχουν αρχίσει να εμφανίζονται τα πρώτα δροσερά λαχανικά του καλοκαιριού. Η χρυσή εποχή των λαχανικών είναι αναμφίβολα το καλοκαίρι. Όπου υπάρχει νερό…υπάρχουν και οι κήποι. Μικροί παράδεισοι με αρώματα και φρεσκάδα, με γεύση και νοστιμιά, με χρώματα και σχήματα αλλά πάνω από όλα ποιότητα.
ΧΟΧΛΟΙ (ΣΑΛΙΓΚΑΡΙΑ) ΣΤΙΦΑΔΟ
Ίσως η πιο αγαπημένη τροφή για εμάς τους Κρητικούς , είναι ο μεζές που έχει την Κρητική σφραγίδα. Και δεν είναι άλλο από τους χοχλιούς. Μαθαίνουμε από παιδιά να τους τρώμε, να τους μαγειρεύουμε, να τους μαζεύουμε.
ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ ΟΜΕΛΕΤΑ
Πήγα το Πάσχα στο χωριό και βρήκα την ευκαιρία να γυρίσω τις γειτονιές. Για να σας περιγράψω τις όμορφες εικόνες με τις αυλές και τα λουλούδια, τους ασπρισμένους τοίχους, τα καθαρά σοκάκια και τις εικόνες από τους κήπους, μπορώ να σας μιλάω με τις ώρες.
ΤΑΡΑΜΑΣ ΜΕ ΕΦΤΑΖΥΜΟ ΠΑΞΙΜΑΔΙ
Η περίοδος του «Τριωδίου» είναι μια περίοδος δέκα εβδομάδων, που ξεκινά την Κυριακή του Τελώνου και Φαρισαίου και φτάνει μέχρι το Μεγάλο Σάββατο. Μέσα στην περίοδο αυτή περιλαμβάνεται και η Σαρακοστή και η Μεγάλη Εβδομάδα. Είναι μια περίοδος προετοιμασίας για την Ανάσταση.
ΣΦΑΡΑΓΓΙΑ Ή ΣΠΑΡΑΓΓΙΑ ΑΓΡΙΑ ΟΜΕΛΕΤΑ
Όταν βρίσκω ευκαιρία και πηγαίνω στο χωριό μου, ψάχνω να βρω φίλους να πάμε βόλτα στη φύση να περπατήσουμε, να πάμε παραλία ή βουνό, ανάλογα με τον καιρό και την εποχή. Δόξα το Θεό, όποια εποχή και να βρεθείς εκεί μπορείς να απολαύσεις τη φύση, είτε παραθαλάσσια είτε στα μετόχια πάνω στα βουνά.
ΓΑΡΔΟΥΜΑΚΙΑ ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΟ
Τα εντόσθια είναι αγαπημένος μεζές των Κρητικών για αυτό και έχουμε πολλούς τρόπους για να τα μαγειρέψουμε. Τα γαρδουμάκια είναι ένα μπελαλίδικο φαγητό που συνηθίζουμε την περίοδο του Πάσχα όπου τα σφάγια έχουν την τιμητική τους.
ΞΙΝΟΧΟΝΤΡΟΣ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΟΣ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ
Όταν λέμε στη Κρήτη τραχανά εννοούμε το ξινόχοντρο. Μου πήρε πολλά χρόνια να καταλάβω ότι στην υπόλοιπη Ελλάδα τραχανά δεν έννουν το ίδιο πράγμα με εμάς . Γάλα πρόβειο ή κατσικίσιο που το αφήνουμε να ξινίσει και να δώσει αυτή την ιδιαίτερη γεύση, βράζετε με χόντρο (σπασμένο σιτάρι) και αποξεραίνετε τους καλοκαιρινούς μήνες στον ήλιο.
ΤΗΓΑΝΙΤΕΣ ΜΕ ΞΙΝΟΜΥΖΗΘΡΑ ΚΑΙ ΜΥΡΩΔΙΚΑ
Μου αρέσουν πολύ οι τηγανίτες, με πετιμέζι , με μέλι, με ζάχαρη. Αλμυρές όμως με ξινόμυζηθρα είναι η μεγάλη μου αδυναμία.
ΣΥΚΩΤΙ ΣΤΙΦΑΔΟ
Μπορείς να το πεις ορεκτικό, μπορείς όμως να το πεις και κυρίως. Σε όλα τα καφενεία πάντως του χωριού μου θα το βρεις σε μικρά πιατάκια να συνοδεύει τη ρακί σου.
Ακόμα και αυτοί που δεν αγαπούν το συκώτι νομίζω θα λατρέψουν αυτή τη συνταγή.
ΚΟΛΟΚΥΘΟΑΝΘΟΙ ΓΕΜΙΣΤΟΙ ΜΕ ΜΥΖΗΘΡΑ
Δίπλα από το πατρικό μου στο χωριό, ο γείτονας μας ο κύριος Γιώργος διατηρεί χρόνια τώρα ένα από τους όμορφους καλοκαιρινούς κήπους με φασολάκια, κολοκυθάκια, μπάμιες, ξυλαγγουριές, καλαμπόκια, κρεμμύδια, βλίτα, γλιστρίδα, μαρούλια.
ΣΙΚΩΤΙ ΣΑΒΟΡΕ
Η λέξη savor σημαίνει νόστιμο και σαβόρε λέγονται οι σάλτσες από ξύδι, ελαιόλαδο, αλεύρι και δεντρολίβανο που περιχύνονται σε τηγανιτά φαγητά για να διατηρηθούν για κάποιο διάστημα σε εποχές που δεν υπήρχαν ψυγεία για τη φύλαξη τους.
ΤΗΓΑΝΙΑ ΜΕ ΚΡΗΤΙΚΑ ΑΛΛΑΝΤΙΚΑ ΚΑΙ ΞΕΡΑ ΣΥΚΑ
Η Τσικνοπέμπτη είναι ουσιαστικά η ημέρα που αρχίζει το πανηγύρι των αποκριών. Όπως δηλώνει και η ονομασία της είναι η Πέμπτη της γιορτής του τραπεζιού.
ΠΕΪΝΙΡΛΙ ΜΕ ΣΚΟΡΔΟΒΟΥΤΥΡΟ
Αγαπημένο σνακ μικρών και μεγάλων. Πεϊνιρλί, ένα ζυμάρι σε σχήμα βάρκας γεμισμένο παραδοσιακά με τυρί όπως σημαίνει και στα Τούρκικα η ονομασία του. Το συναντούμε σε διάφορες εκδοχές, με αλλαντικά, με κιμά, με λαχανικά. Ήρθε στην Ελλάδα από τους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας, έτσι οι περιοχές με τη μεγαλύτερη προσέλευση προσφύγων καθιερώθηκαν ως μέρη που συναντούμε τα καλύτερα πεινιρλί όπως η Θεσσαλονίκη.
ΤΣΙΛΑΔΙΑ Ή ΠΗΧΤΗ
Η τσιλαδιά ή πηχτή όπως την ξέρουν οι περισσότεροι στην Κρήτη, είναι καθαρό κρέας από το κεφάλι και ποδαράκια του χοίρου, μέσα σε ζωμό πηγμένο με τη φυσική του ζελατίνη από χυμό εσπεριδοειδών και προσθήκη μπαχαρικών. Είναι ένας πικάντικος μεζές με νοστιμιά που του δίνουν τα μπαχαρικά αλλά και οι φυσικοί χυμοί των εσπεριδοειδών.
ΧΟΧΛΟΙ ΜΠΟΥΜΠΟΥΡΙΣΤΟΙ
Όταν μιλάμε για μεζέδες που έχουν την σφραγίδα της Κρήτης μιλάμε για χοχλιούς μπουμπουριστούς. Δεν υπάρχει Κρητικός που δεν έχει δοκιμάσει αυτή την θεϊκή γεύση με παρέα σε σπίτι, σε ταβέρνα, σε καφενείο, σε εκδήλωση ως κρασομεζέ ή ρακομεζέ.