Η Τσικνοπέμπτη είναι ουσιαστικά η ημέρα που αρχίζει το πανηγύρι των αποκριών. Όπως δηλώνει και η ονομασία της είναι η Πέμπτη της γιορτής του τραπεζιού.
ΠΕΪΝΙΡΛΙ ΜΕ ΣΚΟΡΔΟΒΟΥΤΥΡΟ
Αγαπημένο σνακ μικρών και μεγάλων. Πεϊνιρλί, ένα ζυμάρι σε σχήμα βάρκας γεμισμένο παραδοσιακά με τυρί όπως σημαίνει και στα Τούρκικα η ονομασία του. Το συναντούμε σε διάφορες εκδοχές, με αλλαντικά, με κιμά, με λαχανικά. Ήρθε στην Ελλάδα από τους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας, έτσι οι περιοχές με τη μεγαλύτερη προσέλευση προσφύγων καθιερώθηκαν ως μέρη που συναντούμε τα καλύτερα πεινιρλί όπως η Θεσσαλονίκη.
ΤΣΙΛΑΔΙΑ Ή ΠΗΧΤΗ
Η τσιλαδιά ή πηχτή όπως την ξέρουν οι περισσότεροι στην Κρήτη, είναι καθαρό κρέας από το κεφάλι και ποδαράκια του χοίρου, μέσα σε ζωμό πηγμένο με τη φυσική του ζελατίνη από χυμό εσπεριδοειδών και προσθήκη μπαχαρικών. Είναι ένας πικάντικος μεζές με νοστιμιά που του δίνουν τα μπαχαρικά αλλά και οι φυσικοί χυμοί των εσπεριδοειδών.
ΧΟΧΛΟΙ ΜΠΟΥΜΠΟΥΡΙΣΤΟΙ
Όταν μιλάμε για μεζέδες που έχουν την σφραγίδα της Κρήτης μιλάμε για χοχλιούς μπουμπουριστούς. Δεν υπάρχει Κρητικός που δεν έχει δοκιμάσει αυτή την θεϊκή γεύση με παρέα σε σπίτι, σε ταβέρνα, σε καφενείο, σε εκδήλωση ως κρασομεζέ ή ρακομεζέ.
ΣΟΥΠΑ ΜΕ ΤΡΑΧΑΝΑ ΚΑΙ ΜΟΣΧΑΡΙΣΙΟ ΛΟΥΚΑΝΙΚΟ
Μια υπέροχη σούπα των παιδικών μας χρόνων για τις κρύες χειμωνιάτικες νύχτες.
ΚΟΙΛΙΑ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΗ ΜΕ ΚΟΛΟΚΥΘΙΑ
Τα εντόσθια είναι ο αγαπημένος μεζές όλων των κρητικών και για το λόγο αυτό έχουμε βρει πολλούς τρόπους να τα μαγειρεύουμε. Σε εποχές μάλιστα που το κάθε νοικοκυριό έκτρεφε τα δικά του ζώα και από αυτά κάλυπτε τις διατροφικές του ανάγκες, και το τελευταίο κομμάτι κρέατος από τα σφάγια είχε την θέση του στο πιάτο.
ΠΑΤΑΤΕΣ ΤΗΓΑΝΙΤΕΣ ΣΑΒΟΡΕ
Η τηγανιτή πατάτα είναι ο απόλυτος διατροφικός πειρασμός, είναι η μεγάλη αγάπη μικρών και μεγάλων, είναι κρυφός πειρασμός, που όμως για να πετύχουν χρειάζεται τέχνη και μπόλικο λάδι.
Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην του αρέσουν οι τηγανιτές πατάτες, σκέτες ή με ότι και αν τις συνδυάσεις, με ότι σχήμα και αν δώσεις στο κόψιμο τους. Είναι η μεγάλη αγάπη των μικρών παιδιών και αν την παντρέψεις με μια χωριάτικη σαλάτα είναι ένα θεϊκό καλοκαιρινό μεσημεριανό.
ΣΤΑΜΝΑΓΚΑΘΙ ΟΜΕΛΕΤΑ
Η ευλογημένη Κρητική γη γεννά ένα μεγάλο πλούτο βρώσιμων χόρτων μοναδικό στον Μεσογειακό χώρο και ιδιαίτερα την περίοδο από τον Φεβρουάριο έως και τον Μάιο, που η γη αναδεικνύει το μεγαλείο της με χρώματα, ευωδίες και δυνατές γεύσεις.
Για τον
...
ΝΤΟΛΜΑΔΕΣ ΜΕ ΑΜΠΕΛΟΦΥΛΛΑ
Δεν ξέρω ποιοι είναι οι λόγοι που έχουν καθιερώσει την Μεγάλη Πέμπτη οι νοικοκυρές να φτιάχνουν ντολμαδάκια με φρέσκα αμπελόφυλλα. Μία μόνο μπορεί να είναι η εξήγηση, το ότι αυτή την περίοδο τα αμπέλια, οι κρεβατίνες βγάζουν τα πρώτα τους τρυφερά φύλλα, ...
ΧΟΧΛΙΟΙ ΜΕ ΓΙΑΧΝΕΡΑ ΧΟΡΤΑ
Οι χοχλιοί ή σαλιγκάρια είναι ένας από τους περιζήτητους, εκλεκτούς μεζέδες. Από την αρχαιότητα λατρεύτηκαν ως έδεσμα από τους μερακλήδες σε όλο τον κόσμο. Για μας τους Κρητικούς είναι ο καλύτερος μεζές του κρασιού και της ρακής, και ...