Ένα γλυκό ταψιού που συγκαταλέγεται στα πιο αγαπημένα γλυκά, πάμε να το φτιάξουμε και να το απολαύσουμε.
ΜΙΛΦΕΙΓ ΜΕ ΚΡΑΚΕΡ
Το mille-feuille, παρά την αβέβαιη γαλλική καταγωγή του, έχει δανειστεί την ονομασία του από την αντίστοιχη γαλλική λέξη, που σημαίνει χιλιάδες φύλλα, υποδηλώνοντας με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο όχι μόνο την ύπαρξη πολλών φύλλων σφολιάτας στη σύνθεση του γλυκού -συνήθως 3 ή και περισσότερων-, αλλά και τον αρχικό τρόπο παρασκευής της σφολιάτας, με πολλαπλά διπλώματα, προκειμένου να επιτευχθεί ο μεγάλος αριθμός στρώσεων.
ΚΩΚ ΤΑΨΙΟΥ
Το ολίγον παλιομοδίτικο, αλλά τόσο αγαπημένο αυτό γλυκάκι, πάντα φέρνει στο μυαλό συνειρμούς των παιδικών μας χρόνων, δεδομένου ότι πωλούνταν και πωλείται κυριολεκτικά παντού, στα ζαχαροπλαστεία κάθε γειτονιάς των μεγαλουπόλεων, έως τους μικρούς φούρνους σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, σήμερα δεακόμα και σε περίπτερα ή supermarkets.
ΣΤΑΦΙΔΩΤΑ ΜΠΙΣΚΟΤΑ
Τα σταφιδωτά είναι ένα παραδοσιακό γλυκό της Ανατολικής Κρήτης που το έφτιαχναν οι νοικοκυρές κυρίως την περίοδο της Μεγάλης Σαρακοστής και σε περιόδους νηστείας.
ΤOYΡΤΑ RED VELVET
Η αλήθεια είναι ότι δεν έχουμε σαφή εικόνα του ποιος ακριβώς από τους 3 Καθολικούς Αγίους με το όνομα Βαλεντίνος (Valentine ή Valentinus) κρύβεται πίσω από τους περίφημους εορτασμούς της 14ης Φεβρουαρίου, ημέρα που φαίνεται να επιλέχθηκε από την Καθολική Εκκλησία, προκειμένου να ταυτίζεται με την ημερομηνία κατά την οποία οι Ρωμαίοι γιόρταζαν τα Λουπερκάλια -προς τιμήν του θεού της γονιμότητας Λούπερκους-, τα οποία καταργήθηκαν, ως ειδωλολατρικό έθιμο, τον 5ο αιώνα μ.Χ.
ΓΑΛΑΤΟΠΙΤΑ ΜΕ ΣΤΑΦΙΔΕΣ
Η πίτα είναι από τα κλασικά εμβληματικά έδεσμα της ελληνικής σπιτικής κουζίνας. Μια από τις απλές, εύκολες και αφράτες πίτες με λίγα υλικά είναι η γαλατόπιτα.
ΣΙΡΟΠΙΑΣΤΟ ΚΕΙΚ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ
Η σοκολάτα είναι δώρο Θεού! Για αυτό το σιροπιαστό κέικ σοκολάτας είναι θεϊκό γλυκό, φανταστικό, λαχταριστό και παρασκευάζεται εύκολα. Αφράτο και νόστιμο, μπορεί να το απολαύσεις με την οικογένεια σου και τους καλεσμένους σου. Είναι για την κάθε μέρα σου, για το πρωινό σου, για τον απογευματινό καφέ σου.
ΓΛΥΚΟ ΑΠΟ ΨΩΜΙ ΜΕ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ
Πόσες φορές δεν μας έχει περισσέψει ψωμί στην ψωμιέρα μας και βρισκόμαστε σε δίλλημα τι να το κάνουμε; Δεν είναι μια ούτε δύο. Είναι πολλές φορές, απλά γιατί ποτέ δεν μπορούμε να υπολογίσουμε με ακρίβεια πόσο ψωμί θα χρειαστούμε σε κάθε γεύμα.
ΛAΛΑΓΓΙΑ ΜΑΝΗΣ
Η παραδοσιακή μανιάτικη μαγειρική ήταν ανέκαθεν λιτή, γήινη και απλή, εξαρτημένη από τα ελάχιστα προϊόντα που έβγαζε τούτος ο τόπος. Με λίγο νεράκι και αλευράκι, για παράδειγμα, παρασκεύαζαν ποικιλία από γλυκές ή αλμυρές λιχουδιές, τηγανισμένες σε μπόλικο ελαιόλαδο, όπως οι τραβηχτές πίτες, οι δίπλες και βέβαια τα περίφημα λαλάγγια, οι τηγανίδες της Μάνης.
ΚΕΙΚ ΜΠΑΝΑΝΑ ΜΕ ΓΚΑΝΑΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑ
Η γκανάς παρασκευάζεται από κουβερτούρα σοκολάτα -λευκή, γάλακτος ή μαύρη- και κρέμα γάλακτος σε αναλογία ένα προς ένα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο ως βάση για σοκολατάκια, τρουφάκια ή τάρτες, αλλά και σε κάποιες mousse, όσο και ως επικάλυψη ή γέμιση σε μπισκότα και φυσικά κέικ, όπως αυτό με μπανάνα που σας προτείνουμε και θα γίνει ένα από τα αγαπημένα σας.
ΦΛΟΓΕΡΕΣ ΓΕΜΙΣΤΕΣ ΜΕ ΜΗΛΟ
Οι φλογέρες γεμιστές με μήλο είναι ένα νόστιμο γλυκό που μπορείς να φτιάξεις όλο το χρόνο. Ιδανικό για καφέ και για τις περιόδους νηστείας που δεν μας αφήνει να στερηθούμε το γλυκάκι μας.
ΣΕΚΕΡ ΠAΡΕ
Τα μικρά αυτά και συνάμα τόσο λαχταριστά μπισκοτάκια, που οι Μικρασιάτες παρασκεύαζαν σε γιορτινές περιόδους, μπορούν να χρησιμοποιηθούν όχι μόνο ως γλυκό γιορτινό κέρασμα, αλλά και ως ένα ιδανικό συνοδευτικό για το καφεδάκι μας, ιδιαίτερα το απογευματινό.
SMOOTHIE ΜΠΑΝΑΝΑ
Βρισκόμαστε σχεδόν 100 χρόνια πίσω, κάπου στην δεκαετία του 1930, όταν, ως παράπλευρο αποτέλεσμα της εφεύρεσης του ηλεκτρικού blender, τα καταστήματα υγιεινής διατροφής στη δυτική ακτή των Η.Π.Α., ξεκίνησαν να προσφέρουν στους πελάτες τους smoothies.
ΣΟΚΟΛΑΤΑΚΙΑ ΑΡΩΜΑΤΙΣΜΕΝΑ ΜΕ ΚΑΦΕ
Στην συγκεκριμένη συνταγή τα αγαπημένα σοκολατάκια -ένας από τους ιδανικούς τρόπους, λόγω του μεγέθους τους, για να απολαύσουμε την λατρεμένη όλων σοκολάτα χωρίς τύψεις- συνδυάζεται ανέλπιστα, αλλά απόλυτα ταιριαστά, με ένα ακόμα αγαπημένο άρωμα, αυτό του καφέ, του προϊόντος που, άκουσον - άκουσον, επιτυγχάνει ημερησίως και ανά τον κόσμο την παραγωγή και πώληση 7 εκατομμυρίων τόνων!
ΜΑΦΙΝΣ ΜΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΚΑΙ ΜΠΑΝΑΝΑ
Αγαπημένα για πρωινό ή ως συνοδευτικά για τον καφέ, τα μικρά σε μέγεθος και εύκολα στην εκτέλεσή τους muffins, είναι μεν παρόμοια με τα cupcakes, ως προς το μέγεθος και την μέθοδο παρασκευής, έχουν όμως μία βασική διαφορά, που έγκειται στο γεγονός ότι τα cupcakes αποτελούν αποκλειστικά γλυκά επιδόρπια, ενώ τα muffins μπορούν να παρασκευασθούν και ως αλμυρά snacks, με αλεύρι βρώμης, τυρί, ζαμπόν, πιπεριές, ακόμα δε και ελιές, κρεμμυδάκια, ρίγανη και ό,τι άλλο αποφασίσει το προσωπικό ή οικογενειακό γούστο και η φαντασία σας.
CHEESECAKE ΜΕ ΓΛΥΚΟ ΣΤΑΦΥΛΙ
Θέλετε ένα κέικ τυριού -γιατί αυτό ακριβώς σημαίνει η αγγλική ονομασία του γλυκού-, προτιμάτε μήπως μία ελληνικότατη μυζηθρόπιτα στην ίδια λογική της ξεσκέπαστης πίτας με ανάλατη μυζηθρούλα και θυμαρίσιο μέλι ή μήπως θα επιλέξετε τελικά κάτι περισσότερο αρχαιοπρεπές, ακολουθώντας την σχετική καταγραφή του Αθηναίου (230 μ.Χ.), αλλά και την αναλυτική περιγραφή του αρχαίου Έλληνα γιατρού Αίγιμου (περίπου 6ος αιώνας π.Χ.), ο οποίος έγραψε την πρώτη συνταγή για τέτοιου είδους γλυκίσματα στο βιβλίο του «Πλακουντοποιϊκόν Σύγγραμμα»;
ΤΙΡΑΜΙΣΟΥ
Friuli και Veneto, οι δύο Περιφέρειες στις βορειοανατολικές εσχατιές της ιταλικής χερσονήσου, διεκδικούν σθεναρά, καθεμία για τον εαυτό της, την πατρότητα του περίφημου tiramisu, ενός γλυκίσματος αγαπημένου και διαδεδομένου σε ολόκληρη την Ιταλία, που φαίνεται ότι γεννήθηκε σ' αυτήν την περιοχή.
ΜΠΟΥΡΕΚΑΚΙΑ ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΡΟΔΑΚΙΝΟ
Τα μπουρεκάκια δεν είναι τίποτε άλλο από ένα μπουρέκι σε μέγεθος μινιατούρας ή με άλλα λόγια ένα αρτοσκεύασμα με φύλλο του εμπορίου ή ακόμα καλύτερα χειροποίητο, μέσα στο οποίο μπορεί να περικλείονται μια πλειάδα υλικών, δίνοντας ως τελικό αποτέλεσμα μια αλμυρή ή γλυκιά εκδοχή της συνταγής.
ΕΥΚΟΛΗ ΚΡΕΜΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ ΜΕ ΓΙΑΟΥΡΤΙ
Το γιαούρτι είναι μια αγαπημένη κρεμώδης τροφή, υψηλής θρεπτικής αξίας, που παράγεται από γάλα που έχει υποστεί ζύμωση. Έχει απαλή υφή με ελαφρώς όξινο άρωμα, που οφείλεται στο γαλακτικό οξύ που περιέχει, μπορεί δε να παραχθεί από γάλα αγελάδας, προβάτου ή και βούβαλου.