Μαστίχα ονομάζεται η αρωματική φυσική ρητίνη, που εξάγεται από το μαστιχόδεντρο (Pistacia lentiscus var. chia), το οποίο καλλιεργείται στη Χίο και συγκεκριμένα στο νότιο τμήμα του νησιού, ιδιαίτερα δε στα περίφημα Μαστιχοχώρια. Η μαστίχα χρησιμοποιείται στην παρασκευή τροφίμων και φαρμάκων, καθώς και στη βιομηχανία. Η μαστίχα ήδη από την αρχαιότητα είχε πολλές χρήσεις, καθώς στην αρχαία Ελλάδα ήταν γνωστή για τις ιατροφαρμακευτικές της ιδιότητες, ενώ οι Αιγύπτιοι την χρησιμοποιούσαν για την ταρίχευση των νεκρών.
ΠΑΓΩΜΕΝΗ ΛΕΜΟΝΟΠΙΤΑ ΜΕ ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ
Ο Δρόμος του Μεταξιού φαίνεται ότι, εκτός από μετάξι, μας έφερε και τα δημοφιλή και πανταχού παρόντα λεμόνια, καθώς μέσω αυτής της οδού μεταφέρθηκαν και εισήχθησαν στη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική και τελικά σε όλη τη Μεσόγειο από Άραβες εμπόρους. Αν και οι λεμονιές καλλιεργήθηκαν για πρώτη φορά στη βόρεια Ινδία, η λέξη λεμόνι πιστεύεται ότι προήλθε από το περσικό όνομά της, limu ή από την αραβική λέξη laymûn.
ΠΑΓΩΤΟ ΠΟΥΡΑΚΙ ΑΠΟ ΚΑΝΕΛΟΝΙΑ
Οι ρίζες του παγωτού ανάγονται στον 2ο αιώνα π.Χ., αν και καμία συγκεκριμένη ημερομηνία προέλευσης ή όνομα εφευρέτη δεν έχει επίσημα βεβαιωθεί για την ανακάλυψή του. Γνωρίζουμε ότι ο Μέγας Αλέξανδρος απολάμβανε το χιόνι ή τον πάγο αρωματισμένα με μέλι και νέκταρ, ενώ βιβλικές αναφορές μαρτυρούν επίσης ότι ο Βασιλιάς Σολομών λάτρευε τα παγωμένα ποτά. Κατά τη διάρκεια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, ο Νέρων Κλαύδιος Καίσαρας (54-86 μ.Χ.) έστελνε συχνά σκλάβους στα βουνά προκειμένου να συλλέξουν χιόνι, το οποίο στη συνέχεια αρωματιζόταν με φρούτα και χυμούς.
ΠΑΓΩΤΟ ΣΑΝΤΟΥΪΤΣ ΜΕ ΠΤΙ ΜΠΕΡ
Τι είναι πιο λαχταριστό από ένα παγωτό; Το παγωτό σάντουιτς! Ακαταμάχητος συνδυασμός μπισκότου και παγωτού που μπορείτε να φτιάξετε εύκολα στο σπίτι.
ΖΕΛΕ ΚΑΡΠΟΥΖΙ
Το ζελέ από καρπούζι αποτελεί την τέλεια συνταγή για το πιο δροσερό και ελαφρύ γλυκό, που μπορείτε να απολαύσετε χωρίς κανένα δισταγμό όλο το καλοκαίρι! Τα ζελέ είναι επιδόρπια που δεν έχουν χάσει τη δημοτικότητά τους εδώ και πολλά χρόνια, καθώς όχι μόνο σερβίρονται σε χώρους εστίασης ανά τον κόσμο, αλλά διαπρέπουν και στην οικιακή ζαχαροπλαστική με τις μαμάδες να απολαμβάνουν την παρασκευή τους, εμπλουτίζοντάς τα με κάθε είδους φρούτα που τους δίνουν εντυπωσιακή εμφάνιση, μοναδική γεύση και τα καθιστούν ένα από τα πιο υγιεινά γλυκίσματα για ολόκληρη την οικογένεια.
KEIK KEΡΑΣΙ
Ποιος από μας δεν έχει χρησιμοποιήσει έστω και μία φορά στη ζωή του την έκφραση «το κερασάκι στην τούρτα», θέλοντας με τον ιδιωματισμό αυτό να τονίσουμε την έλευση ενός απρόσμενου παράγοντα, που επιτείνει την ήδη θετική ή και αρνητική χροιά ενός γεγονότος ή μιας κατάστασης!
ΠΑΓΩΤΟ ΡΟΔΑΚΙΝΟ
Το παγωτό είναι μια γλυκιά απολαυστική λιχουδιά που έχουμε λατρέψει όλοι στον πλανήτη μας. Όποια γεύση και να δοκιμάσεις αποτελεί απολαυστικό επιδόρπιο του καλοκαιριού, με μικρούς και μεγάλους να παραδίδονται στη μοναδική γεύση του. Το απολαμβάνεις οποιαδήποτε ώρα της ημέρας και παντού. Το καλοκαίρι στην Ελλάδα έχει δεθεί με τη θάλασσα, τη παραλία, τα φρούτα, το παγωτό και τις διακοπές. Μες στο καυτό ήλιο θες ένα παγωτό να δροσιστείς. Έρχονται οι φίλοι στο σπίτι; Να σας βάλω ένα παγωτό να δροσερέψετε; Ρωτά πρόθυμα η νοικοκυρά του σπιτιού. Πάμε για παγωτό; Μια πρόταση που την ακούς όλο το καλοκαίρι. Ένα έδεσμα που δεν χορταίνουμε να το απολαμβάνουμε με όλες τις διαφορετικές γεύσεις του.
Σαραγλί Θεσσαλονίκης
Η Θεσσαλονίκη, με παράδοση στην πολίτικη κουζίνα, λόγω της εγκατάστασης των προσφύγων Κωνσταντινουπολιτών στην πόλη, υπήρξε ανέκαθεν συνδεδεμένη με το καλό φαγητό, τον εξαιρετικό μεζέ, το λαχταριστό γλυκό. Διόλου τυχαίο, άλλωστε, δεν είναι το γεγονός της ένταξής της στο Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων Γαστρονομίας της Unesco, που αποτελεί περίτρανη απόδειξη της γαστρονομικής υπεροχής της Νύμφης του Θερμαϊκού στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.
ΜΩΣΑΙΚΟ ΜΕ ΛΕΥΚΗ ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΚΑΙ ΦΥΣΤΙΚΙΑ ΑΙΓΙΝΗΣ
Στην ερώτηση για το αν θα θέλατε να φτιάξετε κορμό, σαλάμι ή μωσαϊκό, σίγουρα θα απαντούσατε απορημένοι "μα δεν είμαι ξυλουργός, ούτε αλλαντοποιός ή πατωματζής".
ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΚΑΛΙΤΣΟΥΝΙΑ ΜΕ ΔΥΟΣΜΟ
Στα Χανιά οι κλειστές πίτες τηγανιού σε σχήμα μεσοφέγγαρου, με γέμιση χόρτα υπαίθρου ή με τυριά, μυζήθρα ή τυρομάλαμα, αναφέρονται με το όνομα καλτσούνια ή καλιτσούνια. Δεν είναι τίποτα άλλο από τα χορτοπιτάκια ή μυζηθροπιτάκια της υπόλοιπης Κρήτης.
ΓΙΑΟΥΡΤΟΓΛΥΚΟ ΜΕ ΖΕΛΕ ΦΡΑΟΥΛΑΣ
Το καλοκαίρι είναι η εποχή της απόλαυσης, της χαλάρωσης, της παραλίας και του καυτού ήλιου. Η διατροφή μας είναι προσαρμοσμένη στις συνθήκες της περιόδου και για το λόγο αυτό προτιμούμε φαγητά ελαφριά, δροσερά, καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες παγωτού, δροσερών φρούτων και γλυκών ψυγείου.
ΡΑΒΑΝΙ
Ένα γλυκό ταψιού που συγκαταλέγεται στα πιο αγαπημένα γλυκά, πάμε να το φτιάξουμε και να το απολαύσουμε.
ΜΙΛΦΕΙΓ ΜΕ ΚΡΑΚΕΡ
Το mille-feuille, παρά την αβέβαιη γαλλική καταγωγή του, έχει δανειστεί την ονομασία του από την αντίστοιχη γαλλική λέξη, που σημαίνει χιλιάδες φύλλα, υποδηλώνοντας με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο όχι μόνο την ύπαρξη πολλών φύλλων σφολιάτας στη σύνθεση του γλυκού -συνήθως 3 ή και περισσότερων-, αλλά και τον αρχικό τρόπο παρασκευής της σφολιάτας, με πολλαπλά διπλώματα, προκειμένου να επιτευχθεί ο μεγάλος αριθμός στρώσεων.
CHEESECAKE ΣΟΛΟΛΑΤΕΝΙΟ ΜΕ ΦΡΑΟΥΛΕΣ
Έχετε ποτέ αναρωτηθεί αν έτρωγαν cheesecake οι αρχαίοι Έλληνες ή δεν σας περνάει καν από το μυαλό μία τέτοια πιθανότητα; Και όμως, η απάντηση είναι ναι και μάλιστα θεωρείται ότι ήταν και πολύ διαδεδομένο, γι' αυτό και το προσέφεραν τόσο στους αθλητές των Ολυμπιακών Αγώνων, προκειμένου να έχουν ενέργεια, όσο και στους γάμους, ως γλυκό κέρασμα από τη νύφη προς τους φίλους του συζύγου της, ως ένδειξη φιλοξενίας. Ακόμα μία αδιάψευστη απόδειξη αποτελεί η αναλυτική περιγραφή του αρχαίου Έλληνα γιατρού Αίγιμου -περίπου 6ος αιώνας π.Χ.-, ο οποίος έγραψε την πρώτη συνταγή για τέτοιου είδους γλυκίσματα στο βιβλίο του «Πλακουντοποιϊκόν Σύγγραμμα», αναφέροντας συγκεκριμένα, ότι έλιωναν αρχικά το τυρί σε ορειχάλκινο σκεύος και στη συνέχεια το ανακάτευαν με μέλι και βρεγμένο σιταρένιο αλεύρι, δημιουργώντας στην ουσία ένα χυλό, τον οποίο ζέσταιναν στη φωτιά και τον σέρβιραν όταν κρύωνε.
ΚΩΚ ΤΑΨΙΟΥ
Το ολίγον παλιομοδίτικο, αλλά τόσο αγαπημένο αυτό γλυκάκι, πάντα φέρνει στο μυαλό συνειρμούς των παιδικών μας χρόνων, δεδομένου ότι πωλούνταν και πωλείται κυριολεκτικά παντού, στα ζαχαροπλαστεία κάθε γειτονιάς των μεγαλουπόλεων, έως τους μικρούς φούρνους σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, σήμερα δεακόμα και σε περίπτερα ή supermarkets.
ΣΤΑΦΙΔΩΤΑ ΜΠΙΣΚΟΤΑ
Τα σταφιδωτά είναι ένα παραδοσιακό γλυκό της Ανατολικής Κρήτης που το έφτιαχναν οι νοικοκυρές κυρίως την περίοδο της Μεγάλης Σαρακοστής και σε περιόδους νηστείας.
ΤOYΡΤΑ RED VELVET
Η αλήθεια είναι ότι δεν έχουμε σαφή εικόνα του ποιος ακριβώς από τους 3 Καθολικούς Αγίους με το όνομα Βαλεντίνος (Valentine ή Valentinus) κρύβεται πίσω από τους περίφημους εορτασμούς της 14ης Φεβρουαρίου, ημέρα που φαίνεται να επιλέχθηκε από την Καθολική Εκκλησία, προκειμένου να ταυτίζεται με την ημερομηνία κατά την οποία οι Ρωμαίοι γιόρταζαν τα Λουπερκάλια -προς τιμήν του θεού της γονιμότητας Λούπερκους-, τα οποία καταργήθηκαν, ως ειδωλολατρικό έθιμο, τον 5ο αιώνα μ.Χ.
ΓΑΛΑΤΟΠΙΤΑ ΜΕ ΣΤΑΦΙΔΕΣ
Η πίτα είναι από τα κλασικά εμβληματικά έδεσμα της ελληνικής σπιτικής κουζίνας. Μια από τις απλές, εύκολες και αφράτες πίτες με λίγα υλικά είναι η γαλατόπιτα.
ΣΙΡΟΠΙΑΣΤΟ ΚΕΙΚ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ
Η σοκολάτα είναι δώρο Θεού! Για αυτό το σιροπιαστό κέικ σοκολάτας είναι θεϊκό γλυκό, φανταστικό, λαχταριστό και παρασκευάζεται εύκολα. Αφράτο και νόστιμο, μπορεί να το απολαύσεις με την οικογένεια σου και τους καλεσμένους σου. Είναι για την κάθε μέρα σου, για το πρωινό σου, για τον απογευματινό καφέ σου.