Από τα τέλη Αυγούστου έχει ξεκινήσει ο τρύγος των αμπελοσταφύλων, πρώτα στα χαμηλά και στη συνέχεια στα πιο ορεινά αμπέλια. Για τους Κρητικούς ο τρύγος είναι ένα μικρό πανηγύρι, μια μικρή οικογενειακή γιορτή, που ξεκινά με καλή προετοιμασία.
ΣΠΙΤΙΚΟ ΠΑΓΩΤΟ ΜΕ ΑΜΥΓΔΑΛΑ
Εύκολο, νόστιμο, δροσερό και κυρίως φτιαγμένο από τα χεράκια μας. Παγωτό με απλά υλικά και κυρίως χωρίς παγωτομηχανή.
ΦΑΝΟΥΡΟΠΙΤΑ
Έχουμε πει πολλές φορές ότι η διατροφή μας και ιδιαίτερα η Κρητική διατροφή είναι συνδεδεμένη με τις θρησκευτικές παραδόσεις και τα τοπικά έθιμα. Είμαστε στα τέλη του Αυγούστου και μια από τις μεγάλες γιορτές με παράδοση στην Κρήτη είναι του Αγίου Φανουρίου.
ΓΑΛΑΚΤΟΜΠΟΥΡΕΚΟ
Γαλακτομπούρεκο, το πιο αγαπημένο μου γλυκό. Πραγματικά δεν μπορώ να αντισταθώ σε ένα κομμάτι με υπέροχη βελούδινη κρέμα αρωματισμένη με βανίλια και λεμόνι, τραγανό και τέλεια σιροπιασμένο φύλλο που μοσχομυρίζει φρέσκο βούτυρο και μια μικρή ιδέα κανέλας. Με ψακώνεις (με δηλητηριάζεις, έτσι λέμε στη Κρήτη όταν κάτι μας αρέσει πολύ).
ΤΑΡΤΑ ΜΕ ΓΛΥΚΙΑ ΜΥΖΗΘΡΑ
Τώρα τάρτα να τo πω; Ναι νομίζω μπορώ, έχει το ζυμάρι. Τώρα cheesecake να το πω; Και πάλι μπορώ, έχει μαλακό τυρί και μαρμελάδα φράουλα. Δεν θα βασανίσω άλλο το μυαλό μου, γιατί όπως και να το ονομάσω σημασία έχει η ευχαρίστηση που βλέπω στα πρόσωπα των αγαπημένων μου όταν το απολαμβάνουν.
ΣΤΑΦΙΔΟΨΩΜΑ ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ
Τα πιο νόστιμα σταφιδόψωμα. Νηστεία και μου ζητάτε ένα νόστιμο γλυκάκι για τον απογευματινό σας καφέ. Δείτε μόνο τα υλικά μέλι, κανέλα, γαρίφαλο, κρασί, πορτοκάλι. Σας άνοιξε η όρεξη; Έλατε να δούμε μαζί τη συνταγή μας.
ΧΑΛΒΑΣ ΣΙΜΙΓΔΑΛΕΝΙΟΣ ΜΕ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ
Ο χαλβάς είναι ένα έδεσμα παραδοσιακό, θρεπτικό, γευστικό και ωφέλιμο για τον οργανισμό που έχει συνδεθεί με την νηστεία της Σαρακοστής. Έχει αραβική ρίζα hulw, που σημαίνει γλυκό, αλλά εμείς στην Ελλάδα μάθαμε να φτιάχνουμε πολλά διαφορετικά είδη γλυκισμάτων, τα οποία συναντούμε με διάφορες παραλλαγές σε όλες τις βαλκανικές χώρες.
ΣΟΚΟΛΑΤΑΚΙΑ ΜΕ ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΑ
Τι είναι αγάπη; Δεν είναι συμπόνια μήτε καλοσύνη. Στη συμπόνια είναι δύο, αυτός που πονάει κι αυτός που συμπονάει. Στην καλοσύνη είναι δύο, αυτός που δίνει κι αυτός που δέχεται. Μα στην αγάπη είναι ένας. Σμίγουν οι δύο και γίνοναι ένα. Δεν ξεχωρίζουν... Το εγώ κι εσύ αφανίζονται. Αγαπώ θα πει χάνομαι…
Χρόνια πολλά σε όλους τους ερωτευμένους , η αγάπη πάντα να νικά και να προσπερνά όλες τις δυσκολίες.
ΣΙΡΟΠΙΑΣΜΕΝΟ ΚΕΙΚ ΜΑΝΤΑΡΙΝΙΟΥ
Όσο έχουμε ακόμα μανταρίνια ας τα απολαύουμε σε μια υπέροχη συνταγή . Ένα σιροπιασμένο κέικ σκέτο πειρασμό. Ποιος θα πει όχι σε ένα τέτοιο λαχταριστό κομμάτι;
ΚΑΤΙΜΕΡΙΑ
Τα κατιμέρια, γλυκά ή αλμυρά, είναι τηγανητή ζύμη γεμιστή με φρέσκια μυζήθρα σε σχήμα κουλουριού ή σε φάκελο. Μια απλή λιχουδιά που την συναντάμε με κάποιες παραλλαγές σε όλο τον ελλαδικό χώρο. Τα γεμίζουν με ντόπιο τυρί, μέλι, κανέλα, με ξηρούς καρπούς, αρωματικά ή και αποξηραμένα σύκα, όσοι διαθέτουν τα λούζουν με πετιμέζι.
ΚΕΙΚ ΜΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΚΑΙ ΙΝΔΟΚΑΡΥΔΟ
Ένα αγαπημενο γλυκισμα των παιδικων μου χρόνων. Δεν ξέρω ειλικρινά πως καθιερώθηκε για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα όταν ήμουν παιδί ,όλες οι νοικοκυρές του χωριού να φτιάχνουν σε γιορτές ή τραπέζια το συγκεκριμένο γλυκό. Ακόμα και σε γλέντια που κάναμε στη πλατεία ή στη αυλή του σχολείου, θυμάμαι να φτιάχνουν ολόκληρες λαμαρίνες για να κεράσουν το κόσμο.
ΑΧΛΑΔΟΠΙΤΑ ΜΕ ΚΡΕΜΑ
Και ναι, ναι αυτό το γλυκό είναι μια έμπνευση του γιου μου Ανέστη. Η αρχική του ιδέα ήταν ένα κέικ με κρέμα και αχλάδια που αγαπά πολύ. Ύστερα από αρκετές δοκιμές νομίζω ότι επιτύχαμε το τέλειο αποτέλεσμα. Περήφανη μάνα!!!!!
ΜΗΛΟΠΙΤΑ ΑΝΑΠΟΔΗ ΜΕ ΓΛΥΚΟ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ
Σήμερα γιορτάζω και σας κερνώ το αγαπημένο μου γλυκό εποχής. Το όνομα μου δεν το πήρα από καμιά μου γιαγιά όπως συνηθίζετε. Ο πατέρας μου με είχε τάξει στη χάρη του και να με βαφτίσει και στο εκκλησάκι που είναι έξω από το χωριό μου.
ΠΟΡΤΟΚΑΛΟΠΙΤΑ ΜΕ ΦΥΛΛΟ, ΚΑΡΥΔΙΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ
Αγαπώ τη πορτοκαλόπιτα, αγαπώ τα καρύδια και το μέλι. Έτσι έκανα έναν δικό μου συνδυασμό που νομίζω είναι σκέτο όνειρο….
ΠΙΤΑ ΜΕ ΣΤΑΦΙΔΕΣ ΚΑΙ ΑΜΥΓΔΑΛΑ
Πίτες, κέικ. Σε ταψί όπως τις έκαναν οι γιαγιάδες μας, σε μακρόστενες μεταλλικές φόρμες όπως τις έκαναν οι μαμάδες μας, σε στρογγυλές σιλικόνης φόρμες όπως τις φτιάχνουμε σήμερα. Δεν έχει σημασία, όπως κι αν τις πεις, όπως κι αν τις φτιάξεις. Είναι το πιο κλασικό μαμαδίστικο γλυκό.
ΚΕΙΚ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ ΜΕ ΠΟΥΔΡΑ ΑΜΥΓΔΑΛΟΥ
Τώρα που χειμωνιάζει μου αρέσει να ξυπνώ τις Κυριακές το πρωί πριν από τα παιδιά. Να βάλω να σιγοψήνετε έναν ελληνικό καφέ, να ανοίγω τις κουρτίνες του σπιτιού και να χαζεύω λίγο τη θέα. Να πιω ρουφηχτά τις πρώτες γουλιές του ζεστού καφέ και να νιώσω την ενέργεια του μέχρι τα δαχτυλάκια των ποδιών μου. Κι όταν θα έχω ξυπνήσει για τα καλά, να μπω στη κουζίνα μου, στο βασίλειο μου.
ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΜΕ ΑΜΥΓΔΑΛΑ ΚΑΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑ
Και ποιος δεν αγαπήσει τα μπισκότα; Σε όλες τους τις εκδοχές με φρούτα, με ξηρούς καρπούς, με μπαχαρικά, με σοκολάτα. Μας αρέσει να τα απολαμβάνουμε από το πρωί μέχρι το βράδυ, για πρωινό, για κολατσιό των παιδιών στο σχολειό, για απογευματινό με τον καφέ ή για βραδινό βλέποντας μια ταινία τώρα που χειμωνιάζει.
ΓΛΥΚΟ ΨΗΓΕΙΟΥ ΜΕ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ
Όταν λέμε “γλυκό ψυγείου” στο μυαλό μας έρχονται πάντα τα διάφορα νόστιμα και δροσερά γλυκά με τα χαρακτηριστικά μπισκότα και τη κρέμα από άνθος αραβοσίτου.