Τι είναι αγάπη; Δεν είναι συμπόνια μήτε καλοσύνη. Στη συμπόνια είναι δύο, αυτός που πονάει κι αυτός που συμπονάει. Στην καλοσύνη είναι δύο, αυτός που δίνει κι αυτός που δέχεται. Μα στην αγάπη είναι ένας. Σμίγουν οι δύο και γίνοναι ένα. Δεν ξεχωρίζουν... Το εγώ κι εσύ αφανίζονται. Αγαπώ θα πει χάνομαι…
Χρόνια πολλά σε όλους τους ερωτευμένους , η αγάπη πάντα να νικά και να προσπερνά όλες τις δυσκολίες.
ΣΟΚΟΛΑΤΑΚΙΑ ΜΕ ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΑ
ΣΙΡΟΠΙΑΣΜΕΝΟ ΚΕΙΚ ΜΑΝΤΑΡΙΝΙΟΥ
Όσο έχουμε ακόμα μανταρίνια ας τα απολαύουμε σε μια υπέροχη συνταγή . Ένα σιροπιασμένο κέικ σκέτο πειρασμό. Ποιος θα πει όχι σε ένα τέτοιο λαχταριστό κομμάτι;
ΚΑΤΙΜΕΡΙΑ
Τα κατιμέρια, γλυκά ή αλμυρά, είναι τηγανητή ζύμη γεμιστή με φρέσκια μυζήθρα σε σχήμα κουλουριού ή σε φάκελο. Μια απλή λιχουδιά που την συναντάμε με κάποιες παραλλαγές σε όλο τον ελλαδικό χώρο. Τα γεμίζουν με ντόπιο τυρί, μέλι, κανέλα, με ξηρούς καρπούς, αρωματικά ή και αποξηραμένα σύκα, όσοι διαθέτουν τα λούζουν με πετιμέζι.
ΚΕΙΚ ΜΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΚΑΙ ΙΝΔΟΚΑΡΥΔΟ
Ένα αγαπημενο γλυκισμα των παιδικων μου χρόνων. Δεν ξέρω ειλικρινά πως καθιερώθηκε για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα όταν ήμουν παιδί ,όλες οι νοικοκυρές του χωριού να φτιάχνουν σε γιορτές ή τραπέζια το συγκεκριμένο γλυκό. Ακόμα και σε γλέντια που κάναμε στη πλατεία ή στη αυλή του σχολείου, θυμάμαι να φτιάχνουν ολόκληρες λαμαρίνες για να κεράσουν το κόσμο.
ΑΧΛΑΔΟΠΙΤΑ ΜΕ ΚΡΕΜΑ
Και ναι, ναι αυτό το γλυκό είναι μια έμπνευση του γιου μου Ανέστη. Η αρχική του ιδέα ήταν ένα κέικ με κρέμα και αχλάδια που αγαπά πολύ. Ύστερα από αρκετές δοκιμές νομίζω ότι επιτύχαμε το τέλειο αποτέλεσμα. Περήφανη μάνα!!!!!
ΜΗΛΟΠΙΤΑ ΑΝΑΠΟΔΗ ΜΕ ΓΛΥΚΟ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ
Σήμερα γιορτάζω και σας κερνώ το αγαπημένο μου γλυκό εποχής. Το όνομα μου δεν το πήρα από καμιά μου γιαγιά όπως συνηθίζετε. Ο πατέρας μου με είχε τάξει στη χάρη του και να με βαφτίσει και στο εκκλησάκι που είναι έξω από το χωριό μου.
ΠΟΡΤΟΚΑΛΟΠΙΤΑ ΜΕ ΦΥΛΛΟ, ΚΑΡΥΔΙΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ
Αγαπώ τη πορτοκαλόπιτα, αγαπώ τα καρύδια και το μέλι. Έτσι έκανα έναν δικό μου συνδυασμό που νομίζω είναι σκέτο όνειρο….
ΠΙΤΑ ΜΕ ΣΤΑΦΙΔΕΣ ΚΑΙ ΑΜΥΓΔΑΛΑ
Πίτες, κέικ. Σε ταψί όπως τις έκαναν οι γιαγιάδες μας, σε μακρόστενες μεταλλικές φόρμες όπως τις έκαναν οι μαμάδες μας, σε στρογγυλές σιλικόνης φόρμες όπως τις φτιάχνουμε σήμερα. Δεν έχει σημασία, όπως κι αν τις πεις, όπως κι αν τις φτιάξεις. Είναι το πιο κλασικό μαμαδίστικο γλυκό.
ΚΕΙΚ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ ΜΕ ΠΟΥΔΡΑ ΑΜΥΓΔΑΛΟΥ
Τώρα που χειμωνιάζει μου αρέσει να ξυπνώ τις Κυριακές το πρωί πριν από τα παιδιά. Να βάλω να σιγοψήνετε έναν ελληνικό καφέ, να ανοίγω τις κουρτίνες του σπιτιού και να χαζεύω λίγο τη θέα. Να πιω ρουφηχτά τις πρώτες γουλιές του ζεστού καφέ και να νιώσω την ενέργεια του μέχρι τα δαχτυλάκια των ποδιών μου. Κι όταν θα έχω ξυπνήσει για τα καλά, να μπω στη κουζίνα μου, στο βασίλειο μου.
ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΜΕ ΑΜΥΓΔΑΛΑ ΚΑΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑ
Και ποιος δεν αγαπήσει τα μπισκότα; Σε όλες τους τις εκδοχές με φρούτα, με ξηρούς καρπούς, με μπαχαρικά, με σοκολάτα. Μας αρέσει να τα απολαμβάνουμε από το πρωί μέχρι το βράδυ, για πρωινό, για κολατσιό των παιδιών στο σχολειό, για απογευματινό με τον καφέ ή για βραδινό βλέποντας μια ταινία τώρα που χειμωνιάζει.
ΓΛΥΚΟ ΨΗΓΕΙΟΥ ΜΕ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ
Όταν λέμε “γλυκό ψυγείου” στο μυαλό μας έρχονται πάντα τα διάφορα νόστιμα και δροσερά γλυκά με τα χαρακτηριστικά μπισκότα και τη κρέμα από άνθος αραβοσίτου.
ΟΙ ΑΥΓΟΦΕΤΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΟΥ
Άλλη συνταγή είχα προγραμματίσει να αναρτήσω σήμερα, όμως μετά το όμορφο και απρόσμενο ξύπνημα των παιδιών μου άλλαξα γνώμη. Τα δυο μου αστεράκια, ο Αριστομένης και ο Ανέστης . Είναι η αιτία να γιορτάζω σήμερα, είναι η αιτία να ξυπνώ κάθε πρωί, η αίτια να ονειρεύομαι κάθε βράδυ, η αιτία να γελώ και να κλαίω, η αιτία να υπάρχω.
ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΟ CHEESECAKE ΜΕ ΦΡΑΟΥΛΕΣ
Όπως είπε και ο Τσαρλς Σουλτς δημιουργός καρτούν. <<Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι η αγάπη. Αλλά και λίγη σοκολάτα κατά καιρούς, δεν βλάπτει.>>
ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΤΣΟΥΡΕΚΙ
Το τσουρέκι μαζί με τα καλιτσούνια και τα κόκκινα αυγά πρωταγωνιστούν στο πασχαλινό τραπέζι. Γιορταστικό είδος ψωμιού με πλούσια γεύση, εξαιρετικά αρωματικό με το μαχλέπι και τη μαστίχα, είναι το γιορταστικό είδος ψωμιού που γεμίζει τη ψυχή όλο το χρόνο. Σε διάφορα σχήματα, στρογγυλό ή πλεξούδα, με ένα κόκκινο αυγό ή χωρίς αυτό, αρέσει σε μικρούς και μεγάλους.
ΣΙΡΟΠΙΑΣΤΗ ΠΙΤΑ ΜΕ ΓΛΥΚΙΑ ΚΟΛΟΚΥΘΑ
Οι κίτρινες γλυκιές κολοκύθες είναι έτοιμες και βρίσκονται στην αγορά από τα τέλη του Αυγούστου. Αν την φυλάξεις σε σκιερό μέρος μπορεί να κρατήσει μέχρι και ένα χρόνο. Μπορούμε να την απολαύσουμε τηγανητή, γίνεται πίτα, τάρτα, ομελέτα, σουφλέ, πουρές, με πατάτες στο φούρνο, ταιριάζει με το ρύζι και με το κρέας.
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ
Γιορτές των Χριστουγέννων χωρίς κουραμπιέδες, μελομακάρονα, χριστόψωμο και βασιλόπιτα δεν γίνεται.
ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΟ ΚΕΙΚ ΜΕ ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΚΑΙ ΚΑΡΥΔΙΑ
Όταν βάζουμε τα παιδιά στη κουζίνα το μόνο σίγουρο είναι ότι θα γίνει άνω κάτω, όμως το αποτέλεσμα σας διαβεβαιώνω θα είναι μαγικό. Οι ιδέες που έχουν καμιά φορά στη μαγειρική ή στη ζαχαροπλαστική θα σας εκπλήξουν, αφήστε τα υπόλοιπα οφέλη για εμάς και τα παιδιά μας. Ερχόμαστε πιο κοντά, περνάμε ουσιαστικό χρόνο με τα παιδιά μας, μαθαίνουν να δημιουργούν, να συνεισφέρουν, να συμμετέχουν, μαθαίνουν να τρώνε υγιεινά, μαθαίνουν τα υλικά.
ΜΠΟΥΡΕΚΙΑ ΜΕ ΞΗΡΟΥΣ ΚΑΡΠΟΥΣ ΚΑΙ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ
Στο άκουσμα της λέξης μπουρέκι το μυαλό μας πηγαίνει σε φύλλο με γέμιση της αρεσκείας μας. Άπειρες συνταγές με πολλαπλούς συνδυασμούς υλικών που ψήνονται σε φούρνο ή τηγανίζονται με λάδι με πολύ εύκολο τρόπο ακόμα και για αρχάρια νοικοκυρά.
ΠΡΟΖΥΜΕΝΙΑ ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ
Το προζύμι για την Κρητικιά νοικοκυρά είναι δεν είναι απλά ένα ζυμάρι για την αναπαραγωγή του ζυμωτού αλλά είναι μια τελετουργία αναπαραγωγής μιας αόρατης σιωπηλής πράξης.
ΜΟΥΣΤΑΛΕΥΡΙΑ
Ο τρύγος κατέχει σημαντική θέση στην αγροτική ζωή της Κρητικής υπαίθρου. Είναι η γιορτή των αμπελουργών, είναι η ανταμοιβή μιας πολύ σκληρής δουλειάς που ξεκινά από τις αρχές του Φλεβάρη. Όλη η οικογένεια με τον παππού και τα εγγόνια, ακόμα και φίλοι επιστρατεύονται για το τρύγημα των σταφυλιών. Μέρες πριν πλένονται οι κόφες, το πατητήρι, τα βαρέλια για τα στράφυλα και το μούστο και η αποθήκη για να είναι καθαρά να δεχθούνε την καινούργια σοδιά.