Άλλη συνταγή είχα προγραμματίσει να αναρτήσω σήμερα, όμως μετά το όμορφο και απρόσμενο ξύπνημα των παιδιών μου άλλαξα γνώμη. Τα δυο μου αστεράκια, ο Αριστομένης και ο Ανέστης . Είναι η αιτία να γιορτάζω σήμερα, είναι η αιτία να ξυπνώ κάθε πρωί, η αίτια να ονειρεύομαι κάθε βράδυ, η αιτία να γελώ και να κλαίω, η αιτία να υπάρχω.
ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΟ CHEESECAKE ΜΕ ΦΡΑΟΥΛΕΣ
Όπως είπε και ο Τσαρλς Σουλτς δημιουργός καρτούν. <<Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι η αγάπη. Αλλά και λίγη σοκολάτα κατά καιρούς, δεν βλάπτει.>>
ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΤΣΟΥΡΕΚΙ
Το τσουρέκι μαζί με τα καλιτσούνια και τα κόκκινα αυγά πρωταγωνιστούν στο πασχαλινό τραπέζι. Γιορταστικό είδος ψωμιού με πλούσια γεύση, εξαιρετικά αρωματικό με το μαχλέπι και τη μαστίχα, είναι το γιορταστικό είδος ψωμιού που γεμίζει τη ψυχή όλο το χρόνο. Σε διάφορα σχήματα, στρογγυλό ή πλεξούδα, με ένα κόκκινο αυγό ή χωρίς αυτό, αρέσει σε μικρούς και μεγάλους.
ΣΙΡΟΠΙΑΣΤΗ ΠΙΤΑ ΜΕ ΓΛΥΚΙΑ ΚΟΛΟΚΥΘΑ
Οι κίτρινες γλυκιές κολοκύθες είναι έτοιμες και βρίσκονται στην αγορά από τα τέλη του Αυγούστου. Αν την φυλάξεις σε σκιερό μέρος μπορεί να κρατήσει μέχρι και ένα χρόνο. Μπορούμε να την απολαύσουμε τηγανητή, γίνεται πίτα, τάρτα, ομελέτα, σουφλέ, πουρές, με πατάτες στο φούρνο, ταιριάζει με το ρύζι και με το κρέας.
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ
Γιορτές των Χριστουγέννων χωρίς κουραμπιέδες, μελομακάρονα, χριστόψωμο και βασιλόπιτα δεν γίνεται.
ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΟ ΚΕΙΚ ΜΕ ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΚΑΙ ΚΑΡΥΔΙΑ
Όταν βάζουμε τα παιδιά στη κουζίνα το μόνο σίγουρο είναι ότι θα γίνει άνω κάτω, όμως το αποτέλεσμα σας διαβεβαιώνω θα είναι μαγικό. Οι ιδέες που έχουν καμιά φορά στη μαγειρική ή στη ζαχαροπλαστική θα σας εκπλήξουν, αφήστε τα υπόλοιπα οφέλη για εμάς και τα παιδιά μας. Ερχόμαστε πιο κοντά, περνάμε ουσιαστικό χρόνο με τα παιδιά μας, μαθαίνουν να δημιουργούν, να συνεισφέρουν, να συμμετέχουν, μαθαίνουν να τρώνε υγιεινά, μαθαίνουν τα υλικά.
ΜΠΟΥΡΕΚΙΑ ΜΕ ΞΗΡΟΥΣ ΚΑΡΠΟΥΣ ΚΑΙ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ
Στο άκουσμα της λέξης μπουρέκι το μυαλό μας πηγαίνει σε φύλλο με γέμιση της αρεσκείας μας. Άπειρες συνταγές με πολλαπλούς συνδυασμούς υλικών που ψήνονται σε φούρνο ή τηγανίζονται με λάδι με πολύ εύκολο τρόπο ακόμα και για αρχάρια νοικοκυρά.
ΠΡΟΖΥΜΕΝΙΑ ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ
Το προζύμι για την Κρητικιά νοικοκυρά είναι δεν είναι απλά ένα ζυμάρι για την αναπαραγωγή του ζυμωτού αλλά είναι μια τελετουργία αναπαραγωγής μιας αόρατης σιωπηλής πράξης.
ΜΟΥΣΤΑΛΕΥΡΙΑ
Ο τρύγος κατέχει σημαντική θέση στην αγροτική ζωή της Κρητικής υπαίθρου. Είναι η γιορτή των αμπελουργών, είναι η ανταμοιβή μιας πολύ σκληρής δουλειάς που ξεκινά από τις αρχές του Φλεβάρη. Όλη η οικογένεια με τον παππού και τα εγγόνια, ακόμα και φίλοι επιστρατεύονται για το τρύγημα των σταφυλιών. Μέρες πριν πλένονται οι κόφες, το πατητήρι, τα βαρέλια για τα στράφυλα και το μούστο και η αποθήκη για να είναι καθαρά να δεχθούνε την καινούργια σοδιά.
ΦΑΝΟΥΡΟΠΙΤΑ ΜΕ ΜΟΥΣΤΟ
Η φανουρόπιτα είναι ίσως η μοναδική πίτα που έχει πολλά στοιχεία της λαϊκής μας παράδοσης. Την παραμονή και ανήμερα της γιορτής του Αγίου Φανουρίου οι ναοί γεμίζουν με μυρωδιές από τις φανουρόπιτες που φτιάχνουν οι νοικοκυρές και προσφέρουν στον Άγιο για κάτι που έχασαν ή ακόμα για να βρουν άντρα οι ανύπαντρες!
ΣΥΚΟ ΜΕ ΜΕΛΙ ΦΟΥΡΝΙΣΤΑ
Το καλοκαίρι είναι μια περίοδος με οργιώδη καρποφορία. Υπάρχει αφθονία σε σταφύλια, σύκα, ροδάκινα, καρπούζια, πεπόνια, αχλάδια που μας δροσίζουν όσο τίποτε άλλο τις ζεστές ημέρες και νύχτες.
ΠΟΥΤΙΓΚΑ ΜΕ ΕΦΤΑΖΥΜΟ ΠΑΞΙΜΑΔΙ
Το πώς ένα γλυκό όπως η πουτίγκα, με πιθανή γαλλική προέλευση του ονόματος, κατάφερε στο μεσαίωνα να γίνει γλυκό σύμβολο των Χριστουγέννων για τους Αγγλοσάξονες και από την άλλη να το συναντάμε στο αυστηρό διατροφικών κανόνων Άγιο Όρος, δεν μπορώ να ...
ΜΠΟΥΡΕΚΙΑ ΜΕ ΜΥΖΗΘΡΑ ΚΑΙ ΔΥΟΣΜΟ
Η μυζήθρα από πρόβειο ή και κατσικίσιο γάλα είναι ένα σημαντικό στοιχείο της κρητικής διατροφής που έθρεψε γενιές και γενιές από την αρχαιότητα. Εμείς οι νοικοκυρές βρήκαμε άπειρους τρόπους να την αξιοποιήσουμε γαστρονομικά.
Τα μπουρέκια είναι ένα
...
ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΤΣΟΥΡΕΚΑΚΙΑ
Στην Κρήτη η παρασκευή των ζυμωτών κουλουριών, τσουρεκιών, καλιτσουνιών, των κουκνίκων (πασχαλινά αρτίδια), ξεκινούσε κυρίως την Μεγάλη Πέμπτη, μετά που είχαν ολοκληρωθεί όλες οι άλλες δουλειές που είχαν να κάνουν με το καθάρισμα και ασβέστωμα του σπιτιού, και την περιποίηση του αυλόγυρου. Η κάθε νοικοκυρά έπρεπε να είχε τελειώσει με όλες αυτές τις δουλειές για να καταπιαστεί με την κουζίνα και την προετοιμασία των πασχαλινών εδεσμάτων τις υπόλοιπες ημέρες. Ένας άλλος λόγος ήταν ότι οι νοικοκυρές στα χωριά ετοίμαζαν τα ζυμωτά και τα γλυκίσματα σε μικρές ή μεγάλες συντροφιές, βοηθώντας η μία την άλλη, μιας και οι άγιες ημέρες το απαιτούσαν, πράγμα που δείχνει τον κοινωνικό χαρακτήρα των ημερών.
Στην Κρήτη τα κουλουράκια του Πάσχα λέγονται τσουρεκάκια (από την τουρκική λέξη cevrek που σημαίνει στρογγυλό) και εννοούμαι τα μικρά τραγανά απ’ έξω και αφράτα από μέσα μυρωδάτα γλυκίσματα.
Τα τσουρέκια βρίσκονται πάνω στο τραπέζι κάθε Κρητικού σπιτιού μαζί με τα κόκκινα αυγά και τα καλιτσούνια. Όλη την Μεγάλη Εβδομάδα οι ξυλόφουρνοι μύριζαν και από τις ανοιχτές πόρτες ξεχειλίζανε οι ευωδιές από τα ζεστά γλυκά.
Οι κανόνες τότε ήταν αυστηροί. Η κατανάλωση τους γινόταν αποκλειστικά μετά που θα ακουγόταν από τα χείλη του παπά το
...
ΑΝΕΒΑΤΟΙ ΛΟΥΚΟΥΜΑΔΕΣ
Ανεβατοί λουκουμάδες, προζυμένοι λουκουμάδες, Κρητικά λουκούμια, κουμπάνια, κουμπανάκια, όπως και να το πεις μιλάμε για ακριβώς το ίδιο πράγμα. Υπέροχοι λουκουμάδες. Διαφέρουν λίγο από περιοχή σε περιοχή. Στις παραδοσιακές συνταγές χρησιμοποίησαν προζύμη που είχαν «νεπιάσει» οι νοικοκυρές μέρες πριν. Όμως με την εξέλιξη άρχισαν να χρησιμοποιούν και μαγιά σε ξηρή ή σε νωπή μορφή.
Μηλοπιτακια με φυλλο κρασιου.
Παρότι η Κρήτη δεν θεωρείται τόπος παραγωγής μήλων, κάθε οικογένεια έχει πάντα μήλα τους χειμερινούς μήνες στο σπιτικό της και κυρίως τα φιρίκια μια ποικιλία που ευδοκιμεί στις ορεινές περιοχές με πολύ κρύο.
Η συγκεκριμένη είναι μια παλιά
...