Η φανουρόπιτα είναι ίσως η μοναδική πίτα που έχει πολλά στοιχεία της λαϊκής μας παράδοσης. Την παραμονή και ανήμερα της γιορτής του Αγίου Φανουρίου οι ναοί γεμίζουν με μυρωδιές από τις φανουρόπιτες που φτιάχνουν οι νοικοκυρές και προσφέρουν στον Άγιο για κάτι που έχασαν ή ακόμα για να βρουν άντρα οι ανύπαντρες!
ΣΥΚΟ ΜΕ ΜΕΛΙ ΦΟΥΡΝΙΣΤΑ
Το καλοκαίρι είναι μια περίοδος με οργιώδη καρποφορία. Υπάρχει αφθονία σε σταφύλια, σύκα, ροδάκινα, καρπούζια, πεπόνια, αχλάδια που μας δροσίζουν όσο τίποτε άλλο τις ζεστές ημέρες και νύχτες.
ΠΟΥΤΙΓΚΑ ΜΕ ΕΦΤΑΖΥΜΟ ΠΑΞΙΜΑΔΙ
Το πώς ένα γλυκό όπως η πουτίγκα, με πιθανή γαλλική προέλευση του ονόματος, κατάφερε στο μεσαίωνα να γίνει γλυκό σύμβολο των Χριστουγέννων για τους Αγγλοσάξονες και από την άλλη να το συναντάμε στο αυστηρό διατροφικών κανόνων Άγιο Όρος, δεν μπορώ να ...
ΜΠΟΥΡΕΚΙΑ ΜΕ ΜΥΖΗΘΡΑ ΚΑΙ ΔΥΟΣΜΟ
Η μυζήθρα από πρόβειο ή και κατσικίσιο γάλα είναι ένα σημαντικό στοιχείο της κρητικής διατροφής που έθρεψε γενιές και γενιές από την αρχαιότητα. Εμείς οι νοικοκυρές βρήκαμε άπειρους τρόπους να την αξιοποιήσουμε γαστρονομικά.
Τα μπουρέκια είναι ένα
...
ΑΝΕΒΑΤΟΙ ΛΟΥΚΟΥΜΑΔΕΣ
Ανεβατοί λουκουμάδες, προζυμένοι λουκουμάδες, Κρητικά λουκούμια, κουμπάνια, κουμπανάκια, όπως και να το πεις μιλάμε για ακριβώς το ίδιο πράγμα. Υπέροχοι λουκουμάδες. Διαφέρουν λίγο από περιοχή σε περιοχή. Στις παραδοσιακές συνταγές χρησιμοποίησαν προζύμη που είχαν «νεπιάσει» οι νοικοκυρές μέρες πριν. Όμως με την εξέλιξη άρχισαν να χρησιμοποιούν και μαγιά σε ξηρή ή σε νωπή μορφή.