top image food

You have 0 articles to compare. Do you want to see compare view now?


Compare

ΟΙ ΑΥΓΟΦΕΤΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΟΥ

Κυριακή, Μαϊος 13, 2018

 Άλλη συνταγή είχα προγραμματίσει να αναρτήσω σήμερα, όμως μετά το όμορφο και απρόσμενο ξύπνημα των παιδιών μου άλλαξα γνώμη. Τα δυο μου αστεράκια, ο Αριστομένης και ο Ανέστης . Είναι η αιτία να γιορτάζω σήμερα, είναι η αιτία να ξυπνώ κάθε πρωί, η αίτια να ονειρεύομαι κάθε βράδυ, η αιτία να γελώ και να κλαίω, η αιτία να υπάρχω. 

Περισσότερα...

Tags:

ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΟ CHEESECAKE ΜΕ ΦΡΑΟΥΛΕΣ

Τετάρτη, Μαϊος 02, 2018

Όπως είπε και ο Τσαρλς Σουλτς δημιουργός καρτούν. <<Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι η αγάπη. Αλλά και λίγη σοκολάτα κατά καιρούς, δεν βλάπτει.>>

Περισσότερα...

Tags:

ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΤΣΟΥΡΕΚΙ

Πέμπτη, Απριλίου 05, 2018

Το τσουρέκι μαζί με τα καλιτσούνια και τα κόκκινα αυγά πρωταγωνιστούν στο πασχαλινό τραπέζι. Γιορταστικό είδος ψωμιού με πλούσια γεύση, εξαιρετικά αρωματικό με το μαχλέπι και τη μαστίχα, είναι το γιορταστικό είδος ψωμιού που γεμίζει τη ψυχή όλο το χρόνο.  Σε διάφορα σχήματα, στρογγυλό ή πλεξούδα,  με ένα κόκκινο αυγό ή χωρίς αυτό, αρέσει σε μικρούς και μεγάλους. 

Περισσότερα...

Tags:

ΣΙΡΟΠΙΑΣΤΗ ΠΙΤΑ ΜΕ ΓΛΥΚΙΑ ΚΟΛΟΚΥΘΑ

Τρίτη, Μαρτίου 27, 2018

Οι κίτρινες γλυκιές κολοκύθες είναι έτοιμες και βρίσκονται στην αγορά από τα τέλη του Αυγούστου. Αν την φυλάξεις σε σκιερό μέρος μπορεί να κρατήσει μέχρι και ένα χρόνο. Μπορούμε να την απολαύσουμε τηγανητή, γίνεται πίτα, τάρτα, ομελέτα, σουφλέ, πουρές, με πατάτες στο φούρνο, ταιριάζει με το ρύζι και με το κρέας.

Περισσότερα...

Tags:

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ

Σάββατο, Δεκεμβρίου 23, 2017

Γιορτές των Χριστουγέννων χωρίς κουραμπιέδες, μελομακάρονα, χριστόψωμο και βασιλόπιτα δεν γίνεται.

Περισσότερα...

Tags:

ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΟ ΚΕΙΚ ΜΕ ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΚΑΙ ΚΑΡΥΔΙΑ

Τετάρτη, Νοεμβρίου 29, 2017

Όταν βάζουμε τα παιδιά στη κουζίνα το μόνο σίγουρο είναι ότι θα γίνει άνω κάτω, όμως το αποτέλεσμα σας διαβεβαιώνω θα είναι μαγικό. Οι ιδέες που έχουν καμιά φορά στη μαγειρική ή στη ζαχαροπλαστική θα σας εκπλήξουν, αφήστε τα υπόλοιπα οφέλη για εμάς και τα παιδιά μας. Ερχόμαστε πιο κοντά, περνάμε ουσιαστικό χρόνο με τα παιδιά μας, μαθαίνουν να δημιουργούν, να συνεισφέρουν, να συμμετέχουν, μαθαίνουν να τρώνε υγιεινά, μαθαίνουν τα υλικά.

Περισσότερα...

Tags:

ΜΠΟΥΡΕΚΙΑ ΜΕ ΞΗΡΟΥΣ ΚΑΡΠΟΥΣ ΚΑΙ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ

Κυριακή, Νοεμβρίου 05, 2017

Στο άκουσμα της λέξης μπουρέκι το μυαλό μας πηγαίνει σε φύλλο με γέμιση της αρεσκείας μας. Άπειρες συνταγές με πολλαπλούς συνδυασμούς υλικών που ψήνονται σε φούρνο ή τηγανίζονται με λάδι με πολύ εύκολο τρόπο ακόμα και για αρχάρια νοικοκυρά.

Περισσότερα...

Tags:

ΠΡΟΖΥΜΕΝΙΑ ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ

Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 13, 2017

Το προζύμι για την Κρητικιά νοικοκυρά είναι δεν είναι απλά ένα ζυμάρι για την αναπαραγωγή του ζυμωτού αλλά είναι μια τελετουργία αναπαραγωγής μιας αόρατης σιωπηλής πράξης.

Περισσότερα...

Tags:

ΜΟΥΣΤΑΛΕΥΡΙΑ

Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 13, 2017

Ο τρύγος κατέχει σημαντική θέση στην αγροτική ζωή της Κρητικής υπαίθρου. Είναι η γιορτή των αμπελουργών, είναι η ανταμοιβή μιας πολύ σκληρής δουλειάς που ξεκινά από τις αρχές του Φλεβάρη. Όλη η οικογένεια με τον παππού και τα εγγόνια, ακόμα και φίλοι επιστρατεύονται για το τρύγημα των σταφυλιών. Μέρες πριν πλένονται οι κόφες, το πατητήρι, τα βαρέλια για τα στράφυλα και το μούστο και η αποθήκη για να είναι καθαρά να δεχθούνε την καινούργια σοδιά.

Περισσότερα...

Tags:

ΦΑΝΟΥΡΟΠΙΤΑ ΜΕ ΜΟΥΣΤΟ

Σάββατο, Αυγούστου 26, 2017

Η φανουρόπιτα είναι ίσως η μοναδική πίτα που έχει πολλά στοιχεία της λαϊκής μας παράδοσης. Την παραμονή και ανήμερα της γιορτής του Αγίου Φανουρίου οι ναοί γεμίζουν με μυρωδιές από τις φανουρόπιτες που φτιάχνουν οι νοικοκυρές και προσφέρουν στον Άγιο για κάτι που έχασαν ή ακόμα για να βρουν άντρα οι ανύπαντρες!

Περισσότερα...

Tags:

ΣΥΚΟ ΜΕ ΜΕΛΙ ΦΟΥΡΝΙΣΤΑ

Τρίτη, Αυγούστου 08, 2017

Το καλοκαίρι είναι μια περίοδος με οργιώδη καρποφορία. Υπάρχει αφθονία σε σταφύλια, σύκα, ροδάκινα, καρπούζια, πεπόνια, αχλάδια που μας δροσίζουν όσο τίποτε άλλο τις ζεστές ημέρες και νύχτες. 

Περισσότερα...

Tags:

ΠΟΥΤΙΓΚΑ ΜΕ ΕΦΤΑΖΥΜΟ ΠΑΞΙΜΑΔΙ

Κυριακή, Ιουνίου 18, 2017

Το πώς ένα γλυκό όπως η πουτίγκα, με πιθανή γαλλική προέλευση του ονόματος, κατάφερε στο μεσαίωνα να γίνει γλυκό σύμβολο των Χριστουγέννων για τους Αγγλοσάξονες και από την άλλη να το συναντάμε στο αυστηρό διατροφικών κανόνων Άγιο Όρος, δεν μπορώ να ...

Περισσότερα...

Tags:

ΜΠΟΥΡΕΚΙΑ ΜΕ ΜΥΖΗΘΡΑ ΚΑΙ ΔΥΟΣΜΟ

Παρασκευή, Απριλίου 21, 2017

Η μυζήθρα από πρόβειο ή και κατσικίσιο γάλα είναι ένα σημαντικό στοιχείο της κρητικής διατροφής που έθρεψε γενιές και γενιές από την αρχαιότητα. Εμείς οι νοικοκυρές βρήκαμε άπειρους τρόπους να την αξιοποιήσουμε γαστρονομικά.
Τα μπουρέκια είναι ένα ...

Περισσότερα...

Tags:

ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΤΣΟΥΡΕΚΑΚΙΑ

Παρασκευή, Απριλίου 14, 2017

Στην Κρήτη η παρασκευή των ζυμωτών κουλουριών, τσουρεκιών, καλιτσουνιών, των κουκνίκων (πασχαλινά αρτίδια), ξεκινούσε κυρίως την Μεγάλη Πέμπτη, μετά που είχαν ολοκληρωθεί όλες οι άλλες δουλειές που είχαν να κάνουν με το καθάρισμα και ασβέστωμα του σπιτιού, και την περιποίηση του αυλόγυρου. Η κάθε νοικοκυρά έπρεπε να είχε τελειώσει με όλες αυτές τις δουλειές για να καταπιαστεί με την κουζίνα και την προετοιμασία των πασχαλινών εδεσμάτων τις υπόλοιπες ημέρες. Ένας άλλος λόγος ήταν ότι οι νοικοκυρές στα χωριά ετοίμαζαν τα ζυμωτά και τα γλυκίσματα σε μικρές ή μεγάλες συντροφιές, βοηθώντας η μία την άλλη, μιας και οι άγιες ημέρες το απαιτούσαν, πράγμα που δείχνει τον κοινωνικό χαρακτήρα των ημερών. 

Στην Κρήτη τα κουλουράκια του Πάσχα λέγονται τσουρεκάκια (από την τουρκική λέξη cevrek που σημαίνει στρογγυλό) και εννοούμαι τα μικρά τραγανά απ’ έξω και αφράτα από μέσα μυρωδάτα γλυκίσματα.
Τα τσουρέκια βρίσκονται πάνω στο τραπέζι κάθε Κρητικού σπιτιού μαζί με τα κόκκινα αυγά και τα καλιτσούνια. Όλη την Μεγάλη Εβδομάδα οι ξυλόφουρνοι μύριζαν και από τις ανοιχτές πόρτες ξεχειλίζανε οι ευωδιές από τα ζεστά γλυκά.
Οι κανόνες τότε ήταν αυστηροί. Η κατανάλωση τους γινόταν αποκλειστικά μετά που θα ακουγόταν από τα χείλη του παπά το ...

Περισσότερα...

Tags:

ΑΝΕΒΑΤΟΙ ΛΟΥΚΟΥΜΑΔΕΣ

Σάββατο, Απριλίου 08, 2017

Ανεβατοί λουκουμάδες, προζυμένοι λουκουμάδες, Κρητικά λουκούμια, κουμπάνια, κουμπανάκια, όπως και να το πεις μιλάμε για ακριβώς το ίδιο πράγμα. Υπέροχοι λουκουμάδες. Διαφέρουν λίγο από περιοχή σε περιοχή. Στις παραδοσιακές συνταγές χρησιμοποίησαν προζύμη που είχαν «νεπιάσει» οι νοικοκυρές μέρες πριν. Όμως με την εξέλιξη άρχισαν να χρησιμοποιούν και μαγιά σε ξηρή ή σε νωπή μορφή.

Περισσότερα...

Tags:

Μηλοπιτακια με φυλλο κρασιου.

Παρασκευή, Ιανουαρίου 06, 2017

Παρότι η Κρήτη δεν θεωρείται τόπος παραγωγής μήλων, κάθε οικογένεια έχει πάντα μήλα τους χειμερινούς μήνες στο σπιτικό της και κυρίως τα φιρίκια μια ποικιλία που ευδοκιμεί στις ορεινές περιοχές με πολύ κρύο.
Η συγκεκριμένη είναι μια παλιά ...

Περισσότερα...

Tags:
Σελίδα 8 από 8 Αποτελέσματα 141 - 156 από 156