Ως εξημερωμένο είδος η κότα ήταν γνωστή στην Αίγυπτο ήδη από την περίοδο της 18ης Δυναστείας Φαραώ (1550-1295 π.Χ.), όπου μάλιστα χαρακτηριζόταν "το πουλί που γεννάει ένα αυγό κάθε μέρα".
ΒΛΙΤΑ ΤΣΙΓΑΡΙΑΣΤΑ ΜΕ ΚΑΠΝΙΣΤΟ ΤΥΡΙ
Τα βλίτα είναι ο βασιλιάς των καλοκαιρινών χόρτων. Το ταπεινό βλίτο, παρά την χαμηλή τιμή και την αφθονία στην οποία το βρίσκουμε, είναι ένας αληθινός θησαυρός. Η επιστημονική ονομασία του βλίτου είναι Amaranthus blitum (Αμάραντος το βλίτον). Κυριαρχεί στην περιοχή της Μεσογείου και είναι από τα κλασσικά διατροφικά υλικά της Μεσογειακής διατροφής που σήμερα έχει εισαχθεί σε πολλά μέρη του κόσμου.
ΑΡΝΙ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΚΑΣΙΩΤΙΚΟ
Εκεί που συναντιούνται τέσσερα πελάγη, το Κρητικό, το Καρπάθιο, το Λιβυκό και το Αιγυπτιακό -η Θάλασσα του Λεβάντε-, σ’ εκείνο ακριβώς το σημείο της θάλασσας, αναδύεται το πέτρινο, γκρίζο και απότομο τοπίο της Κάσου, της καπετάνισσας του Αιγαίου. Όπως κι αν την προσεγγίσει κανείς, από αέρος ή δια θαλάσσης, φαντάζει άγρια και αφιλόξενη.
ΧΟΥΝΚΙΑΡ ΜΠΕΓΕΝΤΙ
Δεν ξέρω ποια είναι η γνώμη σας για τη μελιτζάνα, ένα όμως είναι βέβαιο, ότι το αγαπημένο αυτό λαχανικό δεν γεννήθηκε -όπως και πολλά ακόμα προϊόντα άλλωστε-, εκεί που σήμερα διαπρέπει, στη Μεσόγειο.
ΧΟΙΡΙΝΟ ΛΕΜΟΝΑΤΟΜΕ ΧΥΛΟΠΙΤΕΣ
Οι χυλοπίτες είναι ένα είδος παραδοσιακού ζυμαρικού που χρησιμοποιείται πολύ στην ελληνική κουζίνα. Ζούμε σε μια εποχή που όλα αλλάζουν με ταχύτητα και με νέες διατροφικές μόδες, με φόντο το παρελθόν και την τοπική παράδοση.
ΜΟΥΣΑΚΑΣ
Έδεσμα περισσότερο συνώνυμο με την ελληνική γαστρονομία από τον μουσακά, είναι βέβαιο ότι δεν υπάρχει, εξαιρουμένων μόνο της χωριάτικης σαλάτας και του σουβλακιού.
ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΕ ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΑΡΙ
Ο συνδυασμός λαχανικών με κρέας δίνει πάντα πετυχημένα πιάτα. Στην παραδοσιακή ελληνική γαστρονομία, σε εποχές που δεν κυριαρχούσε το κρέας στα καθημερινά γεύματα, συνήθιζαν να νοστιμεύουν πιάτα με λαχανικά, με λίγο χοιρινό κρέας που να έχει λίπος.
ΚΑΤΣΙΚΑΚΙ ΜΕ ΜΠΑΜΙΕΣ
Το κατσικίσιο κρέας στην ελληνική κουζίνα έχει δημιουργήσει μια πληθώρα αμέτρητων συνταγών για καθημερινό, κυριακάτικο και γιορτινό τραπέζι.
ΜΠΟΥΡΔΕΤΟ
To μπουρδέτο, το φαγητό των ψαράδων, είναι μία χαρακτηριστική κερκυραϊκή συνταγή μαγειρέματος ψαριών, με το τσιγαρισμένο κρεμμύδι, την κόκκινη σάλτσα και τη δυνατή γεύση κόκκινου καυτερού πιπεριού να αποτελούν τα κύρια χαρακτηριστικά της.
ΡΟΣΤΟ ΝΑΞΟΥ
Η Νάξος υπήρξε η έδρα του Δουκάτου του Αιγαίου ή του Αρχιπελάγους, που ιδρύθηκε το 1207 από τον Βενετό στρατιωτικό και σταυροφόρο Μάρκο Σανούδο.
ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΛΕΜΟΝΑΤΟ ΓΙΟΥΒΕΤΣΙ
Το γιουβέτσι παλιότερα συνηθιζόταν ως οικογενειακό φαγητό στα κυριακάτικα και γιορτινά τραπέζια γιατί είναι πλούσιο και νοστιμότατο πιάτο.
ΚΕΦΤΕΔΕΣ ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΟ
Ο κεφτές είναι παραδοσιακό ελληνικό έδεσμα από κιμά και θεωρείται ο αυτοκράτορας της γεύσης. Σε όποια κουζίνα ψήνονται κεφτεδάκια, το άρωμα τους σκορπά παντού. Μυρίζει ο δυόσμος, ο βασιλικός, ο ψιλοκομμένος μαϊντανός, το κρεμμύδι, το ξύδι, το πιπέρι και το αλάτι, που μαζί με τον κιμά και το αγνό παρθένο ελαιόλαδο συνθέτουν ένα σφαιρικό έδεσμα, σκέτο μπουκιά και συχώριο!
ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΕ ΚΑΡΟΤΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ
Τα μαγειρευτά της κατσαρόλας αποτελούν την πλέον αγαπημένη και εμβληματική κατηγορία φαγητών της ελληνικής παραδοσιακής κουζίνας και είναι ίσως ακριβώς αυτή η δημοφιλία τους ο πιθανός λόγος που τονίζουμε το σκεύος παρασκευής, πράγμα που δεν συμβαίνει για παράδειγμα με το τηγάνι ή το ταψί, για τα τηγανητά και τα ψητά αντιστοίχως.
ΤΗΓΑΝΙΑ ΜΕ ΤΡΙΛΟΓΙΑ ΛΟΥΚΑΝΙΚΩΝ
Μια νόστιμη και λαχταριστή συνταγή που αξίζει να δοκιμάσετε.
ΡΟΛΟ ΚΙΜΑ ΓΕΜΙΣΤΟ ΜΕ ΑΥΓΑ
Από τα πλέον αγαπημένα εδέσματα με πρωταγωνιστή τον κιμά δεν μπορεί παρά να θεωρούνται οι κεφτέδες -με καταγωγή από το επίσης τουρκικό “kofte”-, τα μπιφτέκια -από το γαλλικό “bifteck”, που σημαίνει μπριζόλα-, αλλά και το ρολό κιμά, που συνήθως κρύβει στα έγκατά του σφιχτοβρασμένα αυγά.
ΣΟΥΒΛΑΚΙΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ
Το σουβλάκι είναι το δημοφιλέστερο «φαγητό του δρόμου» στην Ελλάδα. Είναι αγαπητό γιατί είναι νόστιμο και φτηνό. Το λατρέψαμε από μικρά παιδιά.
ΣΕΦΤΑΛΙΕΣ
"Χαρακτηριστικός κρεατομεζές της νεώτερης κυπριακής κουζίνας, οι σεφταλιές σερβίρονται συχνά μέσα σε πίτα και συνοδεύονται με πατάτες, σαλάτα και γιαούρτι", αναφέρει το σχετικό λήμμα στον ιστότοπο του Εικονικού Μουσείου Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής.
ΕΥΚΟΛΕΣ ΧΟΙΡΙΝΕΣ ΜΠΡΙΖΟΛΕΣ ΚΡΑΣΑΤΕΣ
Η μπριζόλα είναι ένας δημοφιλής μεζές που λάτρεψε το ελληνικό νοικοκυριό. Μια καλοψημένη χοιρινή μπριζόλα την αγαπάμε όλοι και φροντίζουμε να μην πάει χαμένη.
ΑΡΝΙΣΙΑ ΣΟΥΒΛΑΚΙΑ
Έδεσμα περισσότερο συνώνυμο με την ελληνική γαστρονομία από το σουβλάκι, είναι βέβαιο ότι δεν υπάρχει, εξαιρουμένων ίσως της χωριάτικης σαλάτας και του μουσακά.
ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ
Το κρέας του κοτόπουλου, το οποίο ανήκει στην κατηγορία του «λευκού κρέατος», θεωρείται ως μία από τις καλύτερες πηγές ζωικής πρωτεΐνης, ενώ ταυτόχρονα προσφέρει στον ανθρώπινο οργανισμό και άλλα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, όπως σίδηρο, μαγνήσιο, σελήνιο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Προκειμένου να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη από την κατανάλωση του κοτόπουλου, πρέπει να επιλέγουμε τα πιο άπαχα τμήματά του, όπως το στήθος και μάλιστα αφαιρώντας την πέτσα, ενώ καλό είναι να καταναλώνουμε μόνο ελευθέρας βοσκής πουλερικά.