Τα μαγειρευτά της κατσαρόλας αποτελούν την πλέον αγαπημένη και εμβληματική κατηγορία φαγητών της ελληνικής παραδοσιακής κουζίνας και είναι ίσως ακριβώς αυτή η δημοφιλία τους ο πιθανός λόγος που τονίζουμε το σκεύος παρασκευής, πράγμα που δεν συμβαίνει για παράδειγμα με το τηγάνι ή το ταψί, για τα τηγανητά και τα ψητά αντιστοίχως.
ΤΗΓΑΝΙΑ ΜΕ ΤΡΙΛΟΓΙΑ ΛΟΥΚΑΝΙΚΩΝ
Μια νόστιμη και λαχταριστή συνταγή που αξίζει να δοκιμάσετε.
ΡΟΛΟ ΚΙΜΑ ΓΕΜΙΣΤΟ ΜΕ ΑΥΓΑ
Από τα πλέον αγαπημένα εδέσματα με πρωταγωνιστή τον κιμά δεν μπορεί παρά να θεωρούνται οι κεφτέδες -με καταγωγή από το επίσης τουρκικό “kofte”-, τα μπιφτέκια -από το γαλλικό “bifteck”, που σημαίνει μπριζόλα-, αλλά και το ρολό κιμά, που συνήθως κρύβει στα έγκατά του σφιχτοβρασμένα αυγά.
ΣΟΥΒΛΑΚΙΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ
Το σουβλάκι είναι το δημοφιλέστερο «φαγητό του δρόμου» στην Ελλάδα. Είναι αγαπητό γιατί είναι νόστιμο και φτηνό. Το λατρέψαμε από μικρά παιδιά.
ΣΕΦΤΑΛΙΕΣ
"Χαρακτηριστικός κρεατομεζές της νεώτερης κυπριακής κουζίνας, οι σεφταλιές σερβίρονται συχνά μέσα σε πίτα και συνοδεύονται με πατάτες, σαλάτα και γιαούρτι", αναφέρει το σχετικό λήμμα στον ιστότοπο του Εικονικού Μουσείου Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής.
ΕΥΚΟΛΕΣ ΧΟΙΡΙΝΕΣ ΜΠΡΙΖΟΛΕΣ ΚΡΑΣΑΤΕΣ
Η μπριζόλα είναι ένας δημοφιλής μεζές που λάτρεψε το ελληνικό νοικοκυριό. Μια καλοψημένη χοιρινή μπριζόλα την αγαπάμε όλοι και φροντίζουμε να μην πάει χαμένη.
ΑΡΝΙΣΙΑ ΣΟΥΒΛΑΚΙΑ
Έδεσμα περισσότερο συνώνυμο με την ελληνική γαστρονομία από το σουβλάκι, είναι βέβαιο ότι δεν υπάρχει, εξαιρουμένων ίσως της χωριάτικης σαλάτας και του μουσακά.
ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ
Το κρέας του κοτόπουλου, το οποίο ανήκει στην κατηγορία του «λευκού κρέατος», θεωρείται ως μία από τις καλύτερες πηγές ζωικής πρωτεΐνης, ενώ ταυτόχρονα προσφέρει στον ανθρώπινο οργανισμό και άλλα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, όπως σίδηρο, μαγνήσιο, σελήνιο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Προκειμένου να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη από την κατανάλωση του κοτόπουλου, πρέπει να επιλέγουμε τα πιο άπαχα τμήματά του, όπως το στήθος και μάλιστα αφαιρώντας την πέτσα, ενώ καλό είναι να καταναλώνουμε μόνο ελευθέρας βοσκής πουλερικά.
ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΕ ΜΗΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ
Για αυτούς που έχουν πάθος στη μαγειρική, το χοιρινό με μήλα είναι μια ενδιαφέρουσα και εξαιρετική συνταγή για ένα νόστιμο πιάτο που θα εντυπωσιάσει όσους βρεθούν στο τραπέζι. Απόλυτα χειμωνιάτικο, ζεστό και υπέροχο φαγητό που ταιριάζει η ήπια γεύση του χοιρινού με τη γλυκόξινη γεύση των μήλων.
MOΣΧΑΡΑΚΙ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ ΣΤΟ ΦΟΥΝΡΟ
Κλασσικό ψητό με πατατούλες στο φούρνο, το φαγητό που υπήρξε για δεκαετίες συνώνυμο της απόλυτης επιλογής για το οικογενειακό κυριακάτικο τραπέζι, με ελάχιστους ανταγωνιστές, μεταξύ των οποίων το γιουβέτσι και το παστίτσιο!
ΜΟΣΧΑΡΑΚΙ ΣΤΙΦΑΔΟ
Ένα αγαπημένο πιάτο για γιορτινό, κυριακάτικο και ιδιαίτερο τραπέζι. Χορταστικό φαγητό με πλούσιο συνδυασμό γεύσεων που έχει λατρέψει η ελληνική κουζίνα.
ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΓΙΑΟΥΡΤΙΟΥ ΚΑΙ ΡΥΖΙ
Ο συνδυασμός του κοτόπουλου με την σάλτσα γιαουρτιού που σας προτείνουμε, συνιστούν ένα άκρως υγιεινό, θρεπτικό και νόστιμο πιάτο, δεδομένου ότι και το γιαούρτι, δεν αποτελεί απλά μια αγαπημένη κρεμώδη τροφή, αλλά παράλληλα και ένα υψηλής θρεπτικής αξίας προϊόν, το οποίο παράγεται από γάλα που έχει υποστεί ζύμωση.
ΠΛΙΓΟΥΡΙ ΜΕ ΑΠΑΚΙ
Το απάκι είναι από τα πιο εκλεκτά, νόστιμα, αρωματικά, απολαυστικά αλλαντικά. Έχει βαθιές παραδοσιακές ρίζες για την επιβίωση των ανθρώπων και την ανάγκη για συντήρηση και κατανάλωση κρέατος.
ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΡΟΛΟ
Για ένα τραπέζι γιορτινό, για ένα επίσημο τραπέζι που θέλουμε να εντυπωσιάσουμε τους καλεσμένους το ρολό θα κερδίσει τις εντυπώσεις. Τα ρολά είναι πλέον ενδιαφέρουσες και δημιουργικές λύσεις καθώς μπορούμε να τα φτιάξουμε από οποιαδήποτε κρέας επιθυμούμε. Ιδανικά κρέατα για αυτό είναι το μοσχάρι, το χοιρινό και το κοτόπουλο.
ΧΟΙΡΙΝΟ ΛΕΜΟΝΑΤΟ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ ΣΤΗ ΧΥΤΡΑ
Είναι ένα νοστιμότατο φαγητό που παρασκευάζεται εύκολα με λίγα υλικά. Φαγητό για όλες τις εποχές και όλες τις μέρες της εβδομάδας αρκεί να έχεις χοιρινό κρέας και πατάτες.
BURGER
Τα κάθε είδους burgers αποτελούν σήμερα ένα από τα εμβληματικότερα ανά τον κόσμο φαγητά του δρόμου, ένα fast food που πραγματικά έχει καταστεί το σύμβολο της γαστρονομικής -και όχι μόνο βέβαια- επιρροής των Ηνωμένων Πολιτειών σε ολόκληρο τον υπόλοιπο πλανήτη, δεδομένου ότι το συγκεκριμένο είδος γρήγορου φαγητού έχει αποκτήσει φανατικούς οπαδούς και σε χώρες που δεν ήταν αναμενόμενο, όπως η Ρωσία και η Κίνα.
ΑΡΝΙ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΜΕ ΚΡΙΘΑΡΑΚΙ
Ποιος άραγε, από εμάς τους μεγαλύτερους τουλάχιστον, δεν θυμάται το κλασσικό μεγάλο ταψί του νοικοκυριού, που κάθε Κυριακή πρωί μεταφερόταν με ευλαβική προσοχή στον φούρνο της γειτονιάς, προκειμένου να μην χυθεί η πεντανόστιμη σαλτσούλα του φαγητού και όταν πια το κρέας κρινόταν ως καλά ψημένο από τον έμπειρο φούρναρη, ο ίδιος θα προσέθετε στην μελωμένη σάλτσα το κριθαράκι -που είχε αφιχθεί από το πρωί μαζί με το ταψί-, καθώς και το ανάλογο νεράκι;
ΜΟΣΧΑΡΑΚΙ ΣΟΦΡΙΤΟ
Το σοφρίτο αποτελεί το δεύτερο εμβληματικότερο πιάτο της κερκυραϊκής κουζίνας, μετά την παστιτσάδα - η τριάδα συμπληρώνεται με το μπουρδέτο- και παρασκευάζεται από λεπτές φέτες τρυφερού μοσχαρίσιου κρέατος, οι οποίες αφού αλευρωθούν και περαστούν για λίγο από το τηγάνι -χωρίς να τηγανιστούν πολύ-, σιγομαγειρεύονται στη συνέχεια μέσα σε άσπρη σάλτσα, όπου πρωταγωνιστούν ψιλοκομμένο σκόρδο, μαϊντανός, πιπέρι, ξύδι, και λευκό κρασί.
ΚΕΦΤΕΔΕΣ ΜΕ ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ
Παραδοσιακό φαγητό της Κοζάνης και της Δυτικής Μακεδονίας. Συνηθίζεται την εποχή του τρύγου που τα κρεμμύδια είναι τρυφερά αλλά και τον χειμώνα γιατί είναι φαγητό που ζεσταίνει και χορταίνει.
ΑΡΝΙ ΤΣΙΓΑΡΙΑΣΤΟ
Απλό και φανταστικό φαγητό για το κυριακάτικο και γιορτινό τραπέζι που παρασκευάζεται με τρία μόλις υλικά, κρέας, αλατοπίπερο και πάνω από όλα ελαιόλαδο. Ένα πιάτο της γνήσιας Κρητικής κουζίνας από ζώα ελευθέρας βοσκής που τρέφονται στα όρη του νησιού με βουνίσια φυτά.