30 Δεκεμβρίου 2019
Σας έχω για το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι ένα φαγητό μούρλια. Αρνάκι τυλιγμένο σε αμπελόφυλλα, γεμιστό με γραβιέρα, αρωματισμένο με θυμάρι και ρίγανη και φυσικά λουκούμι, λιώνει στο στόμα. Σκέφτεστε κάτι καλύτερο;
ΑΡΝΙ ΡΟΛΟ ΜΕ ΑΜΠΕΛΟΦΥΛΛΑ
ΚΟΥΝΕΛΙ ΜΕ ΧΥΛΟΠΙΤΕΣ
11 Νοεμβρίου 2019
Το κουνέλι είναι ένα κρέας κομμένο και ραμμένο στις σύγχρονες απαιτήσεις . Πλούσιο σε πρωτεΐνες και βιταμίνες, φτωχό σε θερμίδες και χοληστερίνη. Σήμερα θα το συνδυάσουμε με υπεροχές χυλοπίτες που δώσουν έξτρα γεύση και έχουν τη θαλπωρή του χωριού.
ΓΑΜΟΠΙΛΑΦΟ
8 Νοεμβρίου 2019
Γαμοπίλαφο, το αγαπημένο φαγητό όλων, ίσως το πιο γνωστό φαγητό της Κρητικής Κουζίνας.
ΑΡΝΙ ΟΦΤΟ ΣΕ ΚΛΗΜΑΤΟΒΕΡΓΕΣ
13 Οκτωβρίου 2019
Αγόρασα αρνί για να το κάνω οφτό με κληματόβεργες στο φούρνο. Θα μου πείτε πως σου ήρθε η ιδέα; Δεν είναι η πρώτη φορά που το φτιάχνω.
ΣΥΖΟΥΜΑ (ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ ΣΤΟ ΖΩΜΟ ΚΡΕΑΤΟΣ)
Ένα από τα πιο παραδοσιακά πιάτα της Κρητικής κουζίνας. Ένα φαγητό της χαράς. Σύζουμα ή μακαρόνια στο ζωμό κρέατος.
ΜΕΙΓΜΑ ΜΠΑΧΑΡΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΚΡΕΑΤΑ ΤΗΣ ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗΣ
Την Τσικνοπέμπτη αρχίζουν οι αποκριές. Είναι η Πέμπτη της «κρέτινης» εβδομάδας που είναι ευκαιρία για να βρεθούμε «όλοι μαζί». Να βρεθούμε οικογενειακά στο σπίτι μας μαζί με συγγενικά πρόσωπα, να βρεθούμε με τους φίλους μας ή μαζί με τους συνεργάτες στην δουλειά μας, να ανταμώσουμε σε μια ταβέρνα όπως συνηθίζουμε να βγαίνουμε σε μια γιορτινή μέρα.
ΣΥΚΩΤΙ ΜΕ ΧΟΡΤΑΡΙΚΑ ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΟ
Τα εντόσθια είναι ο αγαπημένος μεζές όλων των κρητικών και για το λόγο αυτό έχουμε βρει πολλούς τρόπους να τα μαγειρεύουμε. Σε εποχές μάλιστα που το κάθε νοικοκυριό έκτρεφε τα δικά του ζώα και από αυτά κάλυπτε τις διατροφικές του ανάγκες, και το τελευταίο κομμάτι κρέατος από τα σφάγια είχε την θέση του στο πιάτο.
ΓΙΟΥΒΑΡΛΑΚΙΑ ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΟ
Ο χειμώνας ξανά μπήκε πιο δυναμικά. Τι καλύτερο από ένα ζεστό πιάτο γιουβαρλάκια. Αγαπημένο φαγητό των παιδικών μας χρόνων.
ΑΡΝΙ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ
Το κρητικό κυριακάτικο τραπέζι απαιτεί να υπάρχει αρνί. Αρνί με οποιοδήποτε τρόπο μαγειρεμένο. Τσιγαριαστό, με σταμναγκάθι, με άγριες αγκινάρες, οφτό. Στο φούρνο όμως με πατάτες είναι μια αγαπημένη συνήθεια που δεν θα αφήσει κανένα παραπονεμένο και θα βγάλει εμάς τις νοικοκυρές ασπροπρόσωπες.
ΓΟΥΡΟΥΝΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΛΕΜΟΝΟΦΥΛΛΑ
Μέρες τώρα σχεδιάζουμε τι θα μαγειρέψουμε, τι γλυκά θα φτιάξουμε, τι ποτά θα αγοράσουμε για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Ευτυχώς που το στόλισμα του σπιτιού το έχουμε φροντίσει να γίνει από τις αρχές του Δεκέμβρη και μας άλλαξε την διάθεση. Με τη μια δουλειά και την άλλη, ο χρόνος φεύγει και λίγο αρχίσαμε να έχουμε άγχος, αν όλα αυτά που έχουμε στο μυαλό μας τούτες τις άγιες μέρες προλάβουμε να τα ετοιμάσουμε. Θέλουμε οι φίλοι μας και οι δικοί μας άνθρωποι που θα έλθουν στο σπίτι μας να τους εντυπωσιάσουμε, να τους ευχαριστήσουμε, να έχουμε μια ευχάριστη μέρα.
ΚΟΤΣΙ ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΕ ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΗ (ΜΑΝΤΑΡΙΝΟΠΟΡΤΑΚΑΛΑ)
Ετοιμαζόμαστε σιγά σιγά για το γιορτινό τραπέζι με μια συνταγή που θα σας ξετρελάνει. Ένα κότσι λουκούμι που θα κάνει το σπίτι σας να μυρίσει κήπος γεμάτος μανταρινιές και πορτοκαλιές.
Έλατε να το απολαύουμε παρέα..
ΚΛΑΣΙΚΗ ΓΙΑΓΙΑΔΙΣΤΙΚΗ ΚΟΤΟΣΟΥΠΑ
Βροχή, κρύο. Μας έλειψε να ανάψουμε το τζάκι και τα καλοριφέρ, να χουχουλιάσουμε στο καναπέ με κουβερτάκια, να δούμε παλιές ελληνικές ταινίες και να απολαύουμε ένα πιάτο ζεστή κοτόσουπα. Εσείς σκέπτεστε κάτι άλλο;
ΚΟΥΝΕΛΙ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΟ ΜΕ ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ
Το κουνέλι στην Κρήτη είναι από τα αγαπημένα σπιτικά κρέατα. Ως οικόσιτο ζώο μαζί με τα πουλερικά κάλυπταν το μεγαλύτερο μέρος της Κρητικής διατροφής σε κρέας.
ΑΡΝΙ ΜΕ ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΙΚΟ
Ο φίλος μου ο Μανώλης Κασσάκης, κάποτε μου είπε << Εσύ είσαι μαγείρισσα του τσικαλιού>> και τελικά είχε δίκιο. Μετά από καιρό συνειδητοποίησα αυτή τη κουβέντα. Μου αρέσει το τσικάλι, μου αρέσει να ακούω το τσιτσίρισμα από το κρεμμύδι, μου αρέσει να κάθομαι από πάνω του με υπομονή και να ανακατεύω, μου αρέσει να ασχολούμαι μαζί του όλη την ώρα και να προσθέτω σταδιακά τα υλικά. Είναι ο χρόνος που αφιερώνεις στο κάθε τι για να γίνει ξεχωριστό.
ΜΠΑΡΜΠΟΥΝΟΦΑΣΟΥΛΕΣ ΜΕ ΚΡΕΑΣ (ΦΑΣΟΛΙΑ ΧΑΝΤΡΕΣ ΜΕ ΚΡΕΑΣ)
Μια αγαπημένη συνήθεια των Κρητικών είναι να συνδυάζουν όσπρια και λαχανικά με κρέας.
ΠΑΪΔΑΚΙΑ ΑΡΝΙΣΙΑ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ
Ποιος μπορεί να αντισταθεί σε ένα μαλακό και ζουμερό παϊδάκι; Είναι το κρεατικό της ταβέρνας και της παρέας, είναι το κρεατικό που το σαβουάρ βιβρ πάει περίπατο. Μπροστά σε ένα πιάτο από λαχταριστά και μυρωδάτα παϊδάκια θέλεις να βάλεις όχι μόνο χέρι αλλά και πόδι.
ΚΡΑΣΑΤΟ ΧΟΙΡΙΝΟ
Ένα από τα πιο αγαπημένα φαγητά των παιδικών μου χρονών. Απλό, γρήγορο, γευστικότατο.
Όποτε λέγαμε σαν παιδιά στης γιαγιάς Ελισάβετ το σπίτι <<πεινάμε>> και θέλαμε κάτι γρήγορο και να είναι στις γευστικές μας προτιμήσεις , η απάντηση της γιαγιάς ήταν <<θέλετε αυγά τηγανητά ή κρεατάκι τηγανιτό;>>
ΚΟΥΝΕΛΙ ΚΡΑΣΑΤΟ
Το κουνέλι στην Κρήτη είναι από τα αγαπημένα σπιτικά κρέατα που μαγειρεύεται με πάρα πολλούς τρόπους. Το κρέας του κουνελιού είναι λευκό και άπαχο, με λιγότερο λίπος και έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα σε σχέση με το κόκκινο κρέας. Το λευκό κρέας μας παρέχει πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας και όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται να συμπεριλαμβάνονται στη διατροφή μας. Το άπαχο λευκό κρέας είναι μια μαγειρική απόλαυση αφού μπορεί να γίνει ψητό, τηγανιτό, στιφάδο, κοκκινιστό, βραστό, λεμονάτο, γεμιστό και φρικασέ. Τα κρέατα αυτά χρειάζονται χαμηλή φωτιά για να μην στεγνώσει και σκληρύνει αφού δεν έχουν λίπος.
ΤΡΑΧΑΝΑΣ ΜΕ ΧΟΙΡΙΝΑ ΠΟΔΑΡΑΚΙΑ
Ο τραχανάς ή ξινόχοντρος που λέμε στην Κρήτη, λόγω της ξινής γεύσης του, είναι η ιδανική σούπα των Κρητικών για τις κρύες μέρες του χειμώνα. Ο ξινόχοντρος είναι ζυμαρικό φτιαγμένο από χοντροσπασμένο σιτάρι και προβατίσιο ή κατσικίσιο γάλα.