Ετοιμαζόμαστε σιγά σιγά για το γιορτινό τραπέζι με μια συνταγή που θα σας ξετρελάνει. Ένα κότσι λουκούμι που θα κάνει το σπίτι σας να μυρίσει κήπος γεμάτος μανταρινιές και πορτοκαλιές.
Έλατε να το απολαύουμε παρέα..
ΚΟΤΣΙ ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΕ ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΗ (ΜΑΝΤΑΡΙΝΟΠΟΡΤΑΚΑΛΑ)
ΚΛΑΣΙΚΗ ΓΙΑΓΙΑΔΙΣΤΙΚΗ ΚΟΤΟΣΟΥΠΑ
Βροχή, κρύο. Μας έλειψε να ανάψουμε το τζάκι και τα καλοριφέρ, να χουχουλιάσουμε στο καναπέ με κουβερτάκια, να δούμε παλιές ελληνικές ταινίες και να απολαύουμε ένα πιάτο ζεστή κοτόσουπα. Εσείς σκέπτεστε κάτι άλλο;
ΚΟΥΝΕΛΙ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΟ ΜΕ ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ
Το κουνέλι στην Κρήτη είναι από τα αγαπημένα σπιτικά κρέατα. Ως οικόσιτο ζώο μαζί με τα πουλερικά κάλυπταν το μεγαλύτερο μέρος της Κρητικής διατροφής σε κρέας.
ΑΡΝΙ ΜΕ ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΙΚΟ
Ο φίλος μου ο Μανώλης Κασσάκης, κάποτε μου είπε << Εσύ είσαι μαγείρισσα του τσικαλιού>> και τελικά είχε δίκιο. Μετά από καιρό συνειδητοποίησα αυτή τη κουβέντα. Μου αρέσει το τσικάλι, μου αρέσει να ακούω το τσιτσίρισμα από το κρεμμύδι, μου αρέσει να κάθομαι από πάνω του με υπομονή και να ανακατεύω, μου αρέσει να ασχολούμαι μαζί του όλη την ώρα και να προσθέτω σταδιακά τα υλικά. Είναι ο χρόνος που αφιερώνεις στο κάθε τι για να γίνει ξεχωριστό.
ΜΠΑΡΜΠΟΥΝΟΦΑΣΟΥΛΕΣ ΜΕ ΚΡΕΑΣ (ΦΑΣΟΛΙΑ ΧΑΝΤΡΕΣ ΜΕ ΚΡΕΑΣ)
Μια αγαπημένη συνήθεια των Κρητικών είναι να συνδυάζουν όσπρια και λαχανικά με κρέας.
ΠΑΪΔΑΚΙΑ ΑΡΝΙΣΙΑ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ
Ποιος μπορεί να αντισταθεί σε ένα μαλακό και ζουμερό παϊδάκι; Είναι το κρεατικό της ταβέρνας και της παρέας, είναι το κρεατικό που το σαβουάρ βιβρ πάει περίπατο. Μπροστά σε ένα πιάτο από λαχταριστά και μυρωδάτα παϊδάκια θέλεις να βάλεις όχι μόνο χέρι αλλά και πόδι.
ΚΡΑΣΑΤΟ ΧΟΙΡΙΝΟ
Ένα από τα πιο αγαπημένα φαγητά των παιδικών μου χρονών. Απλό, γρήγορο, γευστικότατο.
Όποτε λέγαμε σαν παιδιά στης γιαγιάς Ελισάβετ το σπίτι <<πεινάμε>> και θέλαμε κάτι γρήγορο και να είναι στις γευστικές μας προτιμήσεις , η απάντηση της γιαγιάς ήταν <<θέλετε αυγά τηγανητά ή κρεατάκι τηγανιτό;>>
ΚΟΥΝΕΛΙ ΚΡΑΣΑΤΟ
Το κουνέλι στην Κρήτη είναι από τα αγαπημένα σπιτικά κρέατα που μαγειρεύεται με πάρα πολλούς τρόπους. Το κρέας του κουνελιού είναι λευκό και άπαχο, με λιγότερο λίπος και έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα σε σχέση με το κόκκινο κρέας. Το λευκό κρέας μας παρέχει πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας και όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται να συμπεριλαμβάνονται στη διατροφή μας. Το άπαχο λευκό κρέας είναι μια μαγειρική απόλαυση αφού μπορεί να γίνει ψητό, τηγανιτό, στιφάδο, κοκκινιστό, βραστό, λεμονάτο, γεμιστό και φρικασέ. Τα κρέατα αυτά χρειάζονται χαμηλή φωτιά για να μην στεγνώσει και σκληρύνει αφού δεν έχουν λίπος.
ΤΡΑΧΑΝΑΣ ΜΕ ΧΟΙΡΙΝΑ ΠΟΔΑΡΑΚΙΑ
Ο τραχανάς ή ξινόχοντρος που λέμε στην Κρήτη, λόγω της ξινής γεύσης του, είναι η ιδανική σούπα των Κρητικών για τις κρύες μέρες του χειμώνα. Ο ξινόχοντρος είναι ζυμαρικό φτιαγμένο από χοντροσπασμένο σιτάρι και προβατίσιο ή κατσικίσιο γάλα.
ΑΡΝΙ Ή ΚΑΤΣΙΚΙ ΜΕ ΑΝΘΟΓΑΛΟ
Ο κύκλος του δωδεκαήμερου με τις γιορτές των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων, κλείνει με την γιορτή του Αγίου Ιωάννη στις 7 Ιανουαρίου. Ημέρα που είναι η πρώτη εορτή των Γιάννηδων στον κύκλο του χρόνου. Γιορτάζουν αρκετές φορές το χρόνο διότι το όνομα Γιάννης φέρουν οι μεγάλες μορφές του Χριστιανισμού με πρώτο τον Βαπτιστή Ιωάννη, Ιωάννης ο Θεολόγος, Χρυσόστομος, ο Ελεήμων, ο Ρώσος, ο Σιναΐτης και πολλές άλλες μορφές της Ορθοδοξίας.
ΑΠΑΚΙ ΚΡΗΤΙΚΟ
Το απάκι είναι από τα πιο εκλεκτά, νόστιμα, αρωματικά, απολαυστικά αλλαντικά. Έχει βαθιές παραδοσιακές ρίζες για την επιβίωση των ανθρώπων και την ανάγκη για συντήρηση και κατανάλωση κρέατος. Οφείλει την ξεχωριστή του γεύση στην καλή πρώτη ύλη και στον τρόπο παρασκευής του. Παρασκευάζεται κυρίως από ψαρονέφρι που δεν έχει λίπος και είναι πολύ τρυφερό κρέας και από μπούτι.
ΛΑΓΟΣ ΣΤΙΦΑΔΟ
Από την αρχαιότητα έως την σημερινή εποχή το κυνήγι του λαγού αποτελούσε αγαπημένη ενασχόληση των κατοίκων της Κρήτης. Κάποτε οι άνθρωποι κυνηγούσαν για λόγους επιβίωσης και για το λόγο ότι πολλές από τις τροφές τις αντλούσαν από την φύση.
ΚΑΤΣΙΚΑ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΗ ΜΕ ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ
Ημέρα της γιορτής μου η σημερινή του Αγίου Νεκταρίου και από χθες το βράδυ έχω αρχίσει τις προετοιμασίες για την σημερινή ημέρα. Από το πρωί δεν ξέρω τι να προετοιμάσω για τους φίλους και τις φίλες που περιμένω από το απόγευμα. Πρέπει να απαντώ και στο κινητό, στους φίλους στο facebook και δεν ξέρω αν τελικά τα προλάβω όλα αυτά.
ΑΡΝΙ ΜΕ ΣΤΑΜΝΑΓΚΑΘΙ ΚΑΙ ΑΛΕΥΡΟΛΕΜΟΝΟ
Το σταμναγκάθι είναι ένα από τα στοιχεία της Κρητικής ταυτότητας και ιδιαίτερα της Κρητικής διατροφής. Είναι από τα κορυφαία άγρια χόρτα μιας και φυτρώνει ή καλλιεργείται παντού με αξιοσημείωτη θρεπτικότητα, πλούσιο σε μέταλλα, ιχνοστοιχεία και βιταμίνες. Χόρτο του χειμώνα στη φύση αλλά σήμερα το βρίσκεις όλες τις εποχές από τις συστηματικές υπαίθριες και υδροπονικές καλλιέργειες.
ΣΥΓΛΙΝΟ ΜΕ ΚΕΝΤΑΝΕ (ΠΡΑΣΑ)
Κρήτη, ένας τόπος ευλογημένος, γεμάτος αξίες που μόνο παραδόσεις κουβαλάει στη ράχη του. Φημισμένη για τη φιλοξενία της, μα και τα ξεχωριστά γεμάτα γεύσεις προϊόντα της, με πρώτο στη θύμησή μας το καλό κρητικό κρέας. «Βασιλιά εδώ έχουμε τ’ αρνί και το κατσίκι, μα δεν πάει πίσω και το νόστιμο κρέας του χοίρου.
ΒΟΔΙΝΟ Ή ΜΟΣΧΑΡΙ ΜΕ ΚΡΙΘΑΡΑΚΙ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ
Βοδινό ή μοσχάρι με κριθαράκι γιουβέτσι στο φούρνο είναι ένα κυριακάτικο παραδοσιακό φαγητό για όλη την οικογένεια. Λατρεμένο φαγητό του Έλληνα που έμαθε να το απολαμβάνει με τους οικείους του ζεστό, αχνιστό στο μεσημεριανό τραπέζι.
ΑΡΝΙ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΟ ΤΗΣ ΑΠΛΟΤΗΤΑΣ
Πολλά έχουν γραφεί τα τελευταία χρόνια για την Κρητική διατροφή, για τον πλούτο της, για την απλότητα της και την ευρηματικότητα της, για το ότι είναι βασισμένη σε απλά υλικά της κάθε εποχής και στην περίσσια τέχνη που αναβλύζει από την αγάπη για τον τόπο και την προσήλωση στους παραδοσιακούς τρόπους μαγειρέματος.
ΑΡΝΙ ΟΦΤΟ
.Ο Αύγουστος για τον Ελληνισμό είναι ο μήνας της Παναγίας, καθώς θυμάται και τιμά την Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου. Χιλιάδες πιστοί, με την ψυχή γεμάτη ελπίδα και κατάνυξη, προστρέχουν στα αμέτρητα προσκυνήματα, όπου λιτανεύονται οι θαυματουργές εικόνες της Μεγαλόχαρης για να αποθέσουν τη δική τους ικεσία στη χάρη της.
ΚΑΠΡΙΚΟ ΜΕ ΛΕΜΟΝΟΦΥΛΛΑ
Καπρικό είναι το κρέας από αρσενικό γουρούνι (κάπρο) που ψήνουμε στο φούρνο με μια συγκεκριμένη διαδικασία με μικρές παραλλαγές από τόπο σε τόπο και από σπίτι σε σπίτι. Μια συνταγή που βρίσκουμε στην Κρήτη, κυρίως στην περιοχή του Ηρακλείου, από τις ...
ΓΛΙΣΤΡΙΔΑ ΜΕ ΧΟΙΡΙΝΟ
Συνηθίζω όταν βρίσκομαι στο χωριό μου να βολτάρω στους δρόμους και να παίρνω τις μυρωδιές από τους ανθισμένους κήπους με τις πορτοκαλιές, τις λεμονιές και τις νεραντζιές, από τις αλιτάνες στις αυλές με τα τριαντάφυλλα, τις γαρδένιες, τους ...