Οι νοικοκυρές, λοιπόν, της Κρήτης μαγειρεύουν σοφαγάδα ή συμπεθεριό -ανάλογα με την περιοχή προέλευσης-, οι Ικαριώτισσες ετοιμάζουν το σουφικό τους, ενώ σε ολόκληρη την Ελλάδα προετοιμάζουν το αγαπημένο όλων τουρλού, ονομασία που παραπέμπει στην τουρκική λέξη türlü, που σημαίνει όλα τα είδη.
ΡΟΛΑ ΜΕΛΙΤΖΑΝΑΣ ΜΕ ΜΟΣΧΑΡΙ
Το φαγητό αυτό, το τελικό αποτέλεσμα του οποίου θα σας ενθουσιάσει, απαιτεί χρόνο, φροντίδα και μεράκι για την παρασκευή του, με αποτέλεσμα να μην συνιστά έκπληξη το γεγονός ότι ονομάζεται επίσης ισλί μοσχάρι, δηλαδή "δουλεμένο" μοσχάρι, γιατί αυτό ακριβώς σημαίνει στα τουρκικά το πρώτο συνθετικό της ονομασίας του.
ΛΟΥΚΑΝΙΚΑ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ
Η παρασκευή λουκάνικων αποτελεί έναν από τους αρχαιότερους τρόπους διατήρησης του κρέατος και θεωρείται ότι ακόμα και οι προϊστορικοί άνθρωποι έφτιαχναν τα δικά τους λουκάνικα γεμίζοντας στομάχια ή έντερα ζώων με ψητό κρέας, ενώ η εφεύρεσή τους αποδίδεται στους Σουμέριους γύρω στο 3.000-2.500 π.Χ.
ΠΛΙΓΟΥΡΙ ΜΕ ΑΠΑΚΙ
Το απάκι είναι από τα πιο εκλεκτά, νόστιμα, αρωματικά, απολαυστικά αλλαντικά. Έχει βαθιές παραδοσιακές ρίζες για την επιβίωση των ανθρώπων και την ανάγκη για συντήρηση και κατανάλωση κρέατος. Οφείλει την ξεχωριστή του γεύση στην καλή πρώτη ύλη και στον τρόπο παρασκευής του.
ΠΙΛΑΦΙ ΜΕ ΚΙΜΑ
Το πιλάφι είναι επίσης γνωστό με αμέτρητες ονομασίες ανά τον κόσμο -ως πιλάφ (pilav), πιλάου (pilau), πελάου (pelau), πουλάου (pulao), παλάου (palaw), παλάφου (palavu), πλοφ (plov), πολόφ (polov), πολό (polo), πολού (polu) κ.λπ.)-, γεγονός που πιστοποιεί την ευρεία διάδοσή του, με τις όποιες παραλλαγές του, στις κουζίνες των Βαλκανίων, της Μέσης Ανατολής, του Καυκάσου, της Κεντρικής και Νότιας Ασίας, της Ανατολικής Αφρικής, της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής.
ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ
Η κότα είναι ένα από τα πλέον διαδεδομένα οικόσιτα ζώα, δεδομένου ότι σύμφωνα με αξιόπιστες καταμετρήσεις υπολογίζεται ότι διαβιούν στον πλανήτη μας περισσότερα από 24 δισεκατομμύρια άτομα αυτού του είδους, αριθμός μεγαλύτερος όχι μόνο από τον αντίστοιχο των ανθρώπων, αλλά και από οποιουδήποτε άλλου είδους πτηνού.
ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΜΠΑΜΙΕΣ
Αγαπημένο καλοκαιρινό λαδερό φαγητό με ξεχωριστή γεύση και ένας τέλειος συνδυασμός με κοτόπουλο στο φούρνο. Με την ιδιαίτερη γεύση κερδίζει αυτούς που τη δοκιμάζουν και ανατρέπει τις όποιες αντιρρήσεις δημιουργούνται λόγω της ιδιαίτερης υφής που αποκτά μετά το μαγείρεμα.
ΜΑΓΕΙΡΙΤΣΑ ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΟ
Μαγειρίτσα αυγολέμονο, ένα πασχαλινό παραδοσιακό και αγαπημένο πιάτο.
ΑΡΝΙ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ ΚΑΙ ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ
Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της παράδοσής μας το να καταναλώνουμε σχεδόν αποκλειστικά αρνάκι και κατσικάκι στο πασχαλινό τραπέζι;
ΧΟΙΡΙΝΟ ΣΤΗ ΛΑΔΟΚΟΛΛΑ
Ποιος είπε ότι το πασχαλινό τραπέζι πρέπει να περιλαμβάνει μόνο πιάτα με αρνάκι ή κατσικάκι; Ποιος είπε πως όσοι δεν αγαπούν τα συγκεκριμένα κρέατα και το πατροπαράδοτο σουβλιστό αρνί, δεν μπορούν να απολαύσουν εξίσου το μοσχαράκι, το χοιρινό ή ακόμα και το κοτόπουλό τους, μαγειρεμένα σε παραραδοσιακές ή πιο μοντέρνες εκδοχές;
ΜΑΣΤΕΛΟ ΣΙΦΝΟΥ - ΑΡΝΑΚΙ ΨΗΜΕΝΟ ΠΑΝΩ ΣΕ ΑΜΠΕΛΟΚΛΑΔΑ
Η Σίφνος, η ιδιαίτερη πατρίδα του διάσημου αρχιμάγειρα Νικολάου Τσελεμεντέ, δεν θα μπορούσε παρά να φημίζεται για την τοπική της κουζίνα, στον γαλαξία της οποίας ως φωτεινό αστέρι λάμπει το παραδοσιακό πασχαλινό μαστέλο, δηλαδή το ψημένο πάνω σε αμπελόκλαδα αρνάκι, που μαγειρεύεται μέσα στο μαστέλο, στο ειδικό πήλινο δοχείο με σχήμα φαρδιάς γλάστρας, από το οποίο και ονοματοδοτείται το πεντανόστιμο αυτό φαγητό.
ΠΑΤΟΥΔΟ Η ΜΠΑΤΟΥΔΟ ΝΑΞΟΥ
Η Νάξος, το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων με τα πάμπολλα γραφικά χωριουδάκια της, προσφέρει μια απέραντη ποικιλία υψηλής ποιότητας ντόπιων προϊόντων και εξαιρετικών τοπικών συνταγών, ικανών να ικανοποιήσουν τον πλέον απαιτητικό επισκέπτη.
ΜΑΡΟΥΛΟΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ ΚΑΙ ΑΝΗΘΟ
Κατεξοχήν ελληνική σαλάτα που συνοδεύει γεύματα κυρίως από την άνοιξη και μετά. Υγιεινή και δροσερή, νόστιμη, ολοπράσινη σαλάτα, λουσμένη με αγνό ελληνικό παρθένο ελαιόλαδο, που απογειώνεται με φρέσκια ωμή αγκινάρα κομμένη σε φέτες και ψιλοκομμένο άνηθο.
ΑΡΝΙ ΠΑΤΑΤΑΛΙΔΙΚΟ
Απλό και φανταστικό φαγητό για κυριακάτικο και γιορτινό τραπέζι. Το αρνί στην Ελλάδα είναι από τα αγαπημένα κρεατικά με πληθώρα απολαυστικών συνταγών.
ΓΛΥΚΟ ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ
Γλυκό με ολόκληρη κρέμα πορτοκαλιού, τόσο νόστιμο που θα σας ενθουσιάσει όλους στο σπίτι!
ΕΞΟΧΙΚΟ ΣΤΗΝ ΛΑΔΟΚΟΛΛΑ ΜΕ ΧΟΙΡΙΝΟ
Το σφάξιμο του χοίρου,σε πολλές περιπτώσεις εξακολουθεί να αποτελεί αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα για κάθε αγροτικό σπίτι στην ελληνική περιφέρεια, το οποίο εξασφάλιζε έτσι το απαραίτητο κρέας, όχι μόνο για άμεση κατανάλωση, αλλά κυρίως για μακροπρόθεσμη, μέσω των ποικιλότροπων διαδικασιών συντήρησης του κρέατος και του λίπους του, αλλά και της αξιοποίησης και του τελευταίου μέρους του ζώου, με χαρακτηριστικά παραδείγματα το λιάσιμο των εντέρων, το τηγάνισμα του αίματός του -το οποίο μετατρέπεται σε έδεσμα που προσομοιάζει στο τηγανητό συκώτι- και βέβαια τα παιχνίδια των παιδιών με την ουροδόχο κύστη του χοίρου σε ρόλο μπάλας.
ΚΕΜΠΑΠ
Σίγουρα γνωρίζετε ότι ως κεμπάπ, εδώ στην Ελλάδα, χαρακτηρίζουμε το κρέας σε μορφή κιμά, καρυκευμένο με διάφορα μείγματα μπαχαρικών και μυρωδικών, που ψήνεται στα κάρβουνα.
ΧΟΙΡΙΝΟ ΚΟΤΟΣΟΥΒΛΙ
Οι Απόκριες βρίσκονται πλέον προ των πυλών και το παραδοσιακό χοιρινό κοντοσούβλι είναι μία από τις γεύσεις τις συνυφασμένες με την εορταστική και χαρούμενη αυτή περίοδο.
ΛΟΥΚΑΝΙΚΑ ΜΕ ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΑ ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ
Θέλετε να δοκιμάσετε ένα πασίγνωστο λουκάνικο Φρανκφούρτης, θα προτιμήσετε ένα δημοφιλές ισπανικό κατακόκκινο τσορίθο και πεντανόστιμο μικρασιάτικο σουτζούκι ή μήπως θα επιλέξετε τελικά ό,τι πιο αγαπημένο και οικείο από την μαγική χώρα των ελληνικών αλλαντικών, δηλαδή ένα χωριάτικο λουκάνικο;
ΑΡΝΙ ΜΕ ΣΤΑΜΝΑΓΚΑΘΙ
Αρνί με σταμναγκάθι, μια παραδοσιακή νόστιμη και αγαπημένη συνταγή.