Το σοφρίτο αποτελεί το δεύτερο εμβληματικότερο πιάτο της κερκυραϊκής κουζίνας, μετά την παστιτσάδα - η τριάδα συμπληρώνεται με το μπουρδέτο- και παρασκευάζεται από λεπτές φέτες τρυφερού μοσχαρίσιου κρέατος, οι οποίες αφού αλευρωθούν και περαστούν για λίγο από το τηγάνι -χωρίς να τηγανιστούν πολύ-, σιγομαγειρεύονται στη συνέχεια μέσα σε άσπρη σάλτσα, όπου πρωταγωνιστούν ψιλοκομμένο σκόρδο, μαϊντανός, πιπέρι, ξύδι, και λευκό κρασί.
ΚΕΦΤΕΔΕΣ ΜΕ ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ
Παραδοσιακό φαγητό της Κοζάνης και της Δυτικής Μακεδονίας. Συνηθίζεται την εποχή του τρύγου που τα κρεμμύδια είναι τρυφερά αλλά και τον χειμώνα γιατί είναι φαγητό που ζεσταίνει και χορταίνει.
ΑΡΝΙ ΤΣΙΓΑΡΙΑΣΤΟ
Απλό και φανταστικό φαγητό για το κυριακάτικο και γιορτινό τραπέζι που παρασκευάζεται με τρία μόλις υλικά, κρέας, αλατοπίπερο και πάνω από όλα ελαιόλαδο. Ένα πιάτο της γνήσιας Κρητικής κουζίνας από ζώα ελευθέρας βοσκής που τρέφονται στα όρη του νησιού με βουνίσια φυτά.
ΜΟΣΧΑΡΙ ΓΙΟΥΒΕΤΣΙ
Το γιουβέτσι ή και γκιουβέτσι, παρά την βεβαιότητά σας περί του αντιθέτου, δεν αποτελεί ονομασία φαγητού, αλλά κυρίως του τρόπου μαγειρέματός του, που προέρχεται από την Οθωμανική κουζίνα και περιλαμβάνει αργό ψήσιμο εντός πήλινου σκεύους, το οποίο είναι γνωστό με το ίδιο αυτό όνομα, güveç.
ΧΟΙΡΙΝΗ ΤΗΓΑΝΙΑ ΜΕ ΦΕΤΑ ΚΑΙ ΛΙΑΣΤΗ ΝΤΟΜΑΤΑ
Το χοιρινό είναι το δημοφιλέστερο κρέας σε όλο τον κόσμο εκτός από τα μουσουλμανικά κράτη. Στη σύγχρονη ελληνική κουζίνα έχει σημαντική θέση μαζί με όλα τα κρέατα.
ΚΟΥΝΕΛΙ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΟ ΜΕ ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ
Το κουνέλι, αυτό το άπαχο λευκό και τρυφερό κρέας, είναι μια μαγειρική απόλαυση. Μας αρέσει να το απολαμβάνουμε ζεστό είτε ψητό, τηγανιτό, στιφάδο, λεμονάτο, ριγανάτο, γεμιστό ή φρικασέ. Θεωρείτε από τις πιο υγιεινές και θρεπτικές επιλογές με μεγάλη διατροφική αξία και ευεργετική δράση.
ΜΟΣΧΑΡΙ ΜΕ ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ
Το μοσχάρι με κολοκυθάκια στη κατσαρόλα είναι ένα από τα πιο νόστιμα καλοκαιρινά πιάτα. Είναι φαγητό με αληθινή σπιτική γεύση, με κόκκινη σάλτσα που θες να απολαύσεις και την τελευταία σταγόνα της.
ΧΟΙΡΙΝΟ ΛΕΜΟΝΑΤΟ ΣΤΗ ΓΑΣΤΡΑ
Αποδεδειγμένα, το χοιρινό είναι το αγαπημένο κρέας των ελληνικών νοικοκυριών. Είναι το κρέας με τη μεγαλύτερη κατανάλωση στον κόσμο αν και είναι παρεξηγημένο από πολλούς λαούς και θρησκείες.
ΚΕΦΤΕΔΑΚΙΑ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΑ ΜΕ ΚΟΦΤΟ ΜΑΚΑΡΟΝΑΚΙ
Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν και άλλες εκδοχές, η επικρατέστερη σε ό,τι αφορά στην προέλευση του ονόματος του αγαπημένου σε όλους κεφτέ, είναι ότι έχει τις ρίζες του στην τουρκική λέξη köfte, η οποία με την σειρά της κατάγεται από την περσική λέξη kufteh, παράγωγο του ρήματος kuftan, που σημαίνει κοπανάω ή αλέθω και που προφανώς παραπέμπει στο πρωταρχικό στάδιο προετοιμασίας των κεφτέδων, το άλεσμα του κρέατος.
ΤΟΥΡΛΟΥ ΜΕ ΚΡΕΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ
Οι νοικοκυρές, λοιπόν, της Κρήτης μαγειρεύουν σοφαγάδα ή συμπεθεριό -ανάλογα με την περιοχή προέλευσης-, οι Ικαριώτισσες ετοιμάζουν το σουφικό τους, ενώ σε ολόκληρη την Ελλάδα προετοιμάζουν το αγαπημένο όλων τουρλού, ονομασία που παραπέμπει στην τουρκική λέξη türlü, που σημαίνει όλα τα είδη.
ΡΟΛΑ ΜΕΛΙΤΖΑΝΑΣ ΜΕ ΜΟΣΧΑΡΙ
Το φαγητό αυτό, το τελικό αποτέλεσμα του οποίου θα σας ενθουσιάσει, απαιτεί χρόνο, φροντίδα και μεράκι για την παρασκευή του, με αποτέλεσμα να μην συνιστά έκπληξη το γεγονός ότι ονομάζεται επίσης ισλί μοσχάρι, δηλαδή "δουλεμένο" μοσχάρι, γιατί αυτό ακριβώς σημαίνει στα τουρκικά το πρώτο συνθετικό της ονομασίας του.
ΛΟΥΚΑΝΙΚΑ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ
Η παρασκευή λουκάνικων αποτελεί έναν από τους αρχαιότερους τρόπους διατήρησης του κρέατος και θεωρείται ότι ακόμα και οι προϊστορικοί άνθρωποι έφτιαχναν τα δικά τους λουκάνικα γεμίζοντας στομάχια ή έντερα ζώων με ψητό κρέας, ενώ η εφεύρεσή τους αποδίδεται στους Σουμέριους γύρω στο 3.000-2.500 π.Χ.
ΠΛΙΓΟΥΡΙ ΜΕ ΑΠΑΚΙ
Το απάκι είναι από τα πιο εκλεκτά, νόστιμα, αρωματικά, απολαυστικά αλλαντικά. Έχει βαθιές παραδοσιακές ρίζες για την επιβίωση των ανθρώπων και την ανάγκη για συντήρηση και κατανάλωση κρέατος. Οφείλει την ξεχωριστή του γεύση στην καλή πρώτη ύλη και στον τρόπο παρασκευής του.
ΠΙΛΑΦΙ ΜΕ ΚΙΜΑ
Το πιλάφι είναι επίσης γνωστό με αμέτρητες ονομασίες ανά τον κόσμο -ως πιλάφ (pilav), πιλάου (pilau), πελάου (pelau), πουλάου (pulao), παλάου (palaw), παλάφου (palavu), πλοφ (plov), πολόφ (polov), πολό (polo), πολού (polu) κ.λπ.)-, γεγονός που πιστοποιεί την ευρεία διάδοσή του, με τις όποιες παραλλαγές του, στις κουζίνες των Βαλκανίων, της Μέσης Ανατολής, του Καυκάσου, της Κεντρικής και Νότιας Ασίας, της Ανατολικής Αφρικής, της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής.
ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ
Η κότα είναι ένα από τα πλέον διαδεδομένα οικόσιτα ζώα, δεδομένου ότι σύμφωνα με αξιόπιστες καταμετρήσεις υπολογίζεται ότι διαβιούν στον πλανήτη μας περισσότερα από 24 δισεκατομμύρια άτομα αυτού του είδους, αριθμός μεγαλύτερος όχι μόνο από τον αντίστοιχο των ανθρώπων, αλλά και από οποιουδήποτε άλλου είδους πτηνού.
ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΜΠΑΜΙΕΣ
Αγαπημένο καλοκαιρινό λαδερό φαγητό με ξεχωριστή γεύση και ένας τέλειος συνδυασμός με κοτόπουλο στο φούρνο. Με την ιδιαίτερη γεύση κερδίζει αυτούς που τη δοκιμάζουν και ανατρέπει τις όποιες αντιρρήσεις δημιουργούνται λόγω της ιδιαίτερης υφής που αποκτά μετά το μαγείρεμα.
ΑΡΝΙ ΠΑΤΑΤΑΛΙΔΙΚΟ
Απλό και φανταστικό φαγητό για κυριακάτικο και γιορτινό τραπέζι. Το αρνί στην Ελλάδα είναι από τα αγαπημένα κρεατικά με πληθώρα απολαυστικών συνταγών.
ΕΞΟΧΙΚΟ ΣΤΗΝ ΛΑΔΟΚΟΛΛΑ ΜΕ ΧΟΙΡΙΝΟ
Το σφάξιμο του χοίρου,σε πολλές περιπτώσεις εξακολουθεί να αποτελεί αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα για κάθε αγροτικό σπίτι στην ελληνική περιφέρεια, το οποίο εξασφάλιζε έτσι το απαραίτητο κρέας, όχι μόνο για άμεση κατανάλωση, αλλά κυρίως για μακροπρόθεσμη, μέσω των ποικιλότροπων διαδικασιών συντήρησης του κρέατος και του λίπους του, αλλά και της αξιοποίησης και του τελευταίου μέρους του ζώου, με χαρακτηριστικά παραδείγματα το λιάσιμο των εντέρων, το τηγάνισμα του αίματός του -το οποίο μετατρέπεται σε έδεσμα που προσομοιάζει στο τηγανητό συκώτι- και βέβαια τα παιχνίδια των παιδιών με την ουροδόχο κύστη του χοίρου σε ρόλο μπάλας.
ΚΕΜΠΑΠ
Σίγουρα γνωρίζετε ότι ως κεμπάπ, εδώ στην Ελλάδα, χαρακτηρίζουμε το κρέας σε μορφή κιμά, καρυκευμένο με διάφορα μείγματα μπαχαρικών και μυρωδικών, που ψήνεται στα κάρβουνα.
ΧΟΙΡΙΝΟ ΚΟΤΟΣΟΥΒΛΙ
Οι Απόκριες βρίσκονται πλέον προ των πυλών και το παραδοσιακό χοιρινό κοντοσούβλι είναι μία από τις γεύσεις τις συνυφασμένες με την εορταστική και χαρούμενη αυτή περίοδο.