Η κολοκυθόπιτα είναι ένα παραδοσιακό συνοδευτικό φαγητό για καθημερινά και γιορτινά γεύματα. Είναι από τα σπεσιαλιτέ εδέσματα της παραδοσιακής ελληνίδας νοικοκυράς. Γενικά οι πίτες είναι χαρακτηριστικό έδεσμα της ελληνικής διατροφής και γαστρονομικής μας παράδοσης.
ΤΥΡΟΠΙΤΑ ΜΕ ΜΥΡΩΔΙΚΑ
Μία νόστιμη και διαφορετική τυρόπιτα, εμπλουτισμένη με μπόλικο τυρί και πράσο και αρωματισμένη με μυρωδικά. Σερβίρεται ως πρώτο πιάτο ή ως σνακ.
ΚΡΗΤΙΚΗ ΜΥΖΗΘΡΟΠΙΤΑ
Αγαπημένη παραδοσιακή και εύκολη συνταγή από την Κρήτη, μα ποιος μπορεί να αντισταθεί σε μια λαχταριστή μυζηθρόπιτα!
ΦΛΑΟΥΝΕΣ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ
Οι φλαούνες δεν αποτελούν απλά ένα παραδοσιακό κυπριακό έδεσμα, αλλά μία εκ των ων ουκ άνευ πασχαλινές συνταγές, που καταναλώνονται μετά την Ανάσταση, ενώ αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι παρασκευή και κατανάλωση φλαούνας καταγράφεται και στην τουρκοκυπριακή κοινότητα του νησιού, κατά την περίοδο του Ραμαζανιού.
Για μία συνταγή τόσο δημοφιλή και αγαπημένη, συνδεδεμένη τόσο άμεσα με τον σημαντικό εορτασμό της πασχαλιάς -αν και πλέον οι φλαούνες παρασκευάζονται και πωλούνται καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου-, δεν θα μπορούσε να μην υπάρχουν πάμπολλες παραλλαγές, που αφορούν τόσο στο σχήμα και τη γεύση, όσο και στα συστατικά της γέμισης ή της ζύμης τους. Οι φλαούνες, λοιπόν, μπορεί να είναι γλυκές ή αλμυρές -με την προσθήκη ή μη αντιστοίχως σταφίδων και ζάχαρης-, όπως μπορεί να είναι και στρογγυλές, τετράγωνες ή τριγωνικές, αλλά και να παρασκευασθούν με ποικίλους τρόπους και υλικά. Oμοιομορφία δεν υπάρχει καν ως προς την ονομασία τους, δεδομένου ότι ναι μεν γενικά λέγονται φλαούνες -σπανιότερα δε και βλαούνες-, όμως στις κατεχόμενες σήμερα περιοχές του Καραβά και της Καρπασίας, ονομαζόταν αντίστοιχα φεσούδκια και αφλαούνες.
Πολλές είναι και οι εκδοχές για τις ρίζες της λέξης, η οποία μπορεί να προέρχεται από την αρχαιοελληνική λέξη...
ΠΕΝΕΙΡΛΙ ΜΕ ΓΕΜΙΣΗ ΑΠΟ ΣΠΑΝΑΚΟΠΙΤΑ
Τόσο το ίδιο το πεϊνιρλί όσο και η ονομασία του έχουν ρίζες τουρκικές, καθώς peynir σημαίνει τυρί, ενώ η προσθήκη της κατάληξης -li, που χρησιμοποιείται και για άλλα υλικά, όπως kiymali ή pasturmali, μεταφράζεται αντίστοιχα ως έδεσμα με τυρί, με κιμά, με παστουρμά κ.λπ. Όντως, πέραν της βασικής πρώτης ύλης, που δεν είναι άλλη από το μαλακό ζυμάρι, τον πρωταγωνιστικό ρόλο στα συστατικά του πεϊνιρλί -ή πενιρλί αν προτιμάτε- παίζει το τυρί, συνήθως κίτρινο, το οποίο είτε καλύπτει όλη την επιφάνεια τής, σε σχήμα βαρκούλας, μακρόστενης ανοιχτής πίτας (peynirli pide), είτε μέρος της μόνο (karışık pide) -ως pide είναι γνωστό στην Τουρκία- και πάνω στο τυρένιο αυτό κρεβατάκι τοποθετούνται τα υπόλοιπα υλικά της συνταγής.
ΚΡΕΜΜΥΔΟΠΙΤΑ ΜΕ ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ ΦΥΛΛΟ
Εμβληματικές για την ελληνική γαστρονομία είναι οι πίτες της Ηπείρου, της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας, ενώ περιπτώσεις όπως η κρεατόπιτα της Κεφαλονιάς ή οι κρεατότουρτες και οι σαρικόπιτες της Κρήτης, επιβεβαιώνουν την αγάπη των Ελλήνων για τις πίτες, η οποία βέβαια δικαιολογείται από το γεγονός ότι μια τέτοια παρασκευή μπορεί να χορτάσει μια ολόκληρη, πολυμελή μάλιστα, οικογένεια, αξιοποιώντας ελάχιστα υλικά.
ΡΥΖΟΠΙΤΑ ΜΕ ΤΥΡΙΑ
Ανά την ελληνική επικράτεια συναντούμε μια τεράστια ποικιλία συνταγών για πίτες, μεταξύ των οποίων κάθε είδους τυρόπιτες, χορτόπιτες και σπανακόπιτες, κρεατόπιτες και πρασόπιτες, πίτες στριφτές ή τσαλακωτές, ακόμα και πίτες χωρίς φύλλο, όπως η θεσσαλική μπατζίνα, η ηπειρώτικη κουρκουτόπιτα ή η γιαννιώτικη μπατσαριά.
ΣΤΡΙΦΤΗ ΣΠΑΝΑΚΟΤΥΡΟΠΙΤΑ
Κάθε περιοχή της Ελλάδας έχει τη δική της συνταγή χορτόπιτας και κάθε μία είναι ιδιαίτερη και με διαφορετικό τρόπο παρασκευής. Όλες είναι πεντανόστιμες και ιδιαίτερα οι παραδοσιακές χειροποίητες με τραγανό φύλλο, με πλούσια γέμιση από σπανάκι, φέτα ή ανθότυρο και με πολλά μυρωδικά. Μια πίτα που αγάπησε η ελληνική οικογένεια και κάθε ένας ξεχωριστά γιατί είναι ένα θρεπτικό και υγιεινό σνακ, πρωινό ή κολατσιό.
ΠΡΑΣΟΠΙΤΑ
Εμβληματικές για την ελληνική γαστρονομία είναι οι πίτες της Ηπείρου, της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας, ενώ περιπτώσεις όπως η κρεατόπιτα της Κεφαλονιάς ή οι κρεατότουρτες και οι σαρικόπιτες της Κρήτης, επιβεβαιώνουν την αγάπη των Ελλήνων για τις πίτες, η οποία βέβαια δικαιολογείται από το γεγονός ότι μια πίτα μπορεί να χορτάσει μια ολόκληρη, πολυμελή μάλιστα, οικογένεια, αξιοποιώντας ελάχιστα υλικά.
ΡΟΛΑΚΙΑ ΜΕ ΦΥΣΤΙΚΟΒΟΥΤΥΡΟ ΑΛΜΥΡΗΣ ΚΑΡΑΜΕΛΑΣ
Πάμε να φτιάξουμε μια νόστιμη και εύκολη συνταγή, ότι πρέπει για κολατσιό στο σχολείο.
ΤΑΡΤΑ ΜΕ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ
Μια νόστιμη και χορταστική τάρτα, με το αγαπημένο κοτόπουλο και λαχανικά για την οικογένεια και τους καλεσμένους σας. Απολαυστικός τρόπος για να αξιοποιήσεις τη νοστιμιά λαχανικών εποχής δίνοντας την ευκαιρία στην νοικοκυρά να πειραματιστεί.
ΕΥΚΟΛΟ ΠΕΙΝΙΡΛΙ
Είναι αλήθεια ότι η λέξη πεϊνιρλί φέρνει συνειρμικά στο μυαλό μας -τουλάχιστον όσων κατοικούν στο λεκανοπέδιο- την περιοχή της Δροσιάς, η οποία θεωρείται για την Αττική η πηγή του εύγευστου αυτού εδέσματος.
ΜΑΝΙΤΑΡΟΠΙΤΑ ΧΩΡΙΣ ΦΥΛΛΟ
Ποιος από μας δεν έχει ζωγραφίσει έστω για μια φορά στη ζωή του, σ' εκείνες τις ατέλειωτες ώρες Καλλιτεχνικών στο Δημοτικό ή το Γυμνάσιο, ένα κατακόκκινο μανιτάρι με το ολοστρόγγυλο καπελάκι του γεμάτο λευκές βούλες;
ΤΥΡΟΠΙΤΑΚΙΑ Η ΜΥΖΗΘΡΟΠΙΤΑΚΙΑ ΓΛΥΚΑ
Τα μυζηθροπιτάκια είναι από τις λιχουδιές που απλώνεις το χέρι σου μόλις βρεθούν μπροστά σου. Είναι υγιεινά, θρεπτικά και παρασκευάζονται εύκολα, σε λίγο χρόνο, αρκεί να έχεις μυζήθρα.
ΜΕΛΙΤΖΑΝΟΠΙΤΑ ΧΩΡΙΣ ΦΥΛΛΟ
Το Στρύχνον η μελιτζάνα είναι ποώδες, πολυετές φυτό της οικογένειας των Στρυχνοειδών, που καλλιεργείται για τον ομώνυμο καρπό της, την αγαπημένη όλων μελιτζάνα, ονομασία που προέρχεται, όπως είναι ευνόητο, από το μελανό χρώμα της γυαλιστερή φλούδας του λαχανικού. Στην Κύπρο είναι γνωστή ως βαζάνι, όνομα με εμφανή καταγωγή από την αντίστοιχη αραβική bāḏinjān, ενώ η melanzana των Ιταλών κατάγεται από την λατινική -με ρίζες βυζαντινές- λέξη melongena.
ΚΡΕΑΤΟΠΙΤΑ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Η Κεφαλονιά είναι ένα νησί που κερδίζει τον επισκέπτη από την πρώτη κιόλας στιγμή με τις υπέροχες παραλίες και τις κρυστάλλινες θάλασσές της, με το ατελείωτο πράσινό της, τα πανέμορφα χωριά της και φυσικά με την μοναδική κουζίνα της.
ΧΟΡΤΟΠΙΤΑΚΙΑ ΜΕ ΒΛΙΤΑ
Τα χορτοπιτάκια είναι από τις λιχουδιές που απλώνεις το χέρι σου μόλις βρεθούν στο τραπέζι. Είναι υγιεινά, θρεπτικά και παρασκευάζονται εύκολα, σε λίγο χρόνο, αρκεί να έχεις το κατάλληλο χόρτο όπως τα βλίτα.
ΠΙΤΣΑ ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ
Όταν η τέχνη συναντά το φαγητό μόνο όμορφα πράγματα μπορούν να συμβούν. Και στην πίτσα η τέχνη, η ομορφιά, η νοστιμάδα, η γεύση, τα αρώματα που σκορπά, είναι από τα πιο όμορφα που βρίσκεις σ’ ένα φαγητό.
ΕΥΚΟΛΗ ΖΑΜΠΟΝΟΤΥΡΟΠΙΤΑ
Με τον όρο μπουρέκι -από το τουρκικό börek που αναφέρεται σε οποιοδήποτε φαγητό περιλαμβάνει φύλλο- περιγράφονται όλα τα αρτοσκευάσματα που παρασκευάζονται με φύλλο ζύμης, λεπτό συνήθως, είτε αυτά ψήνονται ως ατομικές μερίδες είτε ως πίτα ταψιού, η οποία μετά την ολοκλήρωση του ψησίματος κόβεται σε μικρότερα κομμάτια-μερίδες.
ΦΡΟΥΤΟΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΦΡΑΟΥΛΕΣ ΚΑΙ ΜΗΛΑ
Ανάμεικτη πεντανόστιμη φρουτοσαλάτα που κερδίζει τις εντυπώσεις σε όποιο τραπέζι και να τη βάλεις. Δροσερή, αρωματική, με ωραία χρώματα, ιδανική σ’ ένα μοναδικό γεύμα που θες να κερδίσεις τους καλεσμένους σου.