Αγαπημένη παραδοσιακή και εύκολη συνταγή από την Κρήτη, μα ποιος μπορεί να αντισταθεί σε μια λαχταριστή μυζηθρόπιτα!
ΠΕΝΕΙΡΛΙ ΜΕ ΓΕΜΙΣΗ ΑΠΟ ΣΠΑΝΑΚΟΠΙΤΑ
Τόσο το ίδιο το πεϊνιρλί όσο και η ονομασία του έχουν ρίζες τουρκικές, καθώς peynir σημαίνει τυρί, ενώ η προσθήκη της κατάληξης -li, που χρησιμοποιείται και για άλλα υλικά, όπως kiymali ή pasturmali, μεταφράζεται αντίστοιχα ως έδεσμα με τυρί, με κιμά, με παστουρμά κ.λπ. Όντως, πέραν της βασικής πρώτης ύλης, που δεν είναι άλλη από το μαλακό ζυμάρι, τον πρωταγωνιστικό ρόλο στα συστατικά του πεϊνιρλί -ή πενιρλί αν προτιμάτε- παίζει το τυρί, συνήθως κίτρινο, το οποίο είτε καλύπτει όλη την επιφάνεια τής, σε σχήμα βαρκούλας, μακρόστενης ανοιχτής πίτας (peynirli pide), είτε μέρος της μόνο (karışık pide) -ως pide είναι γνωστό στην Τουρκία- και πάνω στο τυρένιο αυτό κρεβατάκι τοποθετούνται τα υπόλοιπα υλικά της συνταγής.
ΚΡΕΜΜΥΔΟΠΙΤΑ ΜΕ ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ ΦΥΛΛΟ
Εμβληματικές για την ελληνική γαστρονομία είναι οι πίτες της Ηπείρου, της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας, ενώ περιπτώσεις όπως η κρεατόπιτα της Κεφαλονιάς ή οι κρεατότουρτες και οι σαρικόπιτες της Κρήτης, επιβεβαιώνουν την αγάπη των Ελλήνων για τις πίτες, η οποία βέβαια δικαιολογείται από το γεγονός ότι μια τέτοια παρασκευή μπορεί να χορτάσει μια ολόκληρη, πολυμελή μάλιστα, οικογένεια, αξιοποιώντας ελάχιστα υλικά.
ΡΥΖΟΠΙΤΑ ΜΕ ΤΥΡΙΑ
Ανά την ελληνική επικράτεια συναντούμε μια τεράστια ποικιλία συνταγών για πίτες, μεταξύ των οποίων κάθε είδους τυρόπιτες, χορτόπιτες και σπανακόπιτες, κρεατόπιτες και πρασόπιτες, πίτες στριφτές ή τσαλακωτές, ακόμα και πίτες χωρίς φύλλο, όπως η θεσσαλική μπατζίνα, η ηπειρώτικη κουρκουτόπιτα ή η γιαννιώτικη μπατσαριά.
ΣΤΡΙΦΤΗ ΣΠΑΝΑΚΟΤΥΡΟΠΙΤΑ
Κάθε περιοχή της Ελλάδας έχει τη δική της συνταγή χορτόπιτας και κάθε μία είναι ιδιαίτερη και με διαφορετικό τρόπο παρασκευής. Όλες είναι πεντανόστιμες και ιδιαίτερα οι παραδοσιακές χειροποίητες με τραγανό φύλλο, με πλούσια γέμιση από σπανάκι, φέτα ή ανθότυρο και με πολλά μυρωδικά. Μια πίτα που αγάπησε η ελληνική οικογένεια και κάθε ένας ξεχωριστά γιατί είναι ένα θρεπτικό και υγιεινό σνακ, πρωινό ή κολατσιό.
ΠΡΑΣΟΠΙΤΑ
Εμβληματικές για την ελληνική γαστρονομία είναι οι πίτες της Ηπείρου, της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας, ενώ περιπτώσεις όπως η κρεατόπιτα της Κεφαλονιάς ή οι κρεατότουρτες και οι σαρικόπιτες της Κρήτης, επιβεβαιώνουν την αγάπη των Ελλήνων για τις πίτες, η οποία βέβαια δικαιολογείται από το γεγονός ότι μια πίτα μπορεί να χορτάσει μια ολόκληρη, πολυμελή μάλιστα, οικογένεια, αξιοποιώντας ελάχιστα υλικά.
ΡΟΛΑΚΙΑ ΜΕ ΦΥΣΤΙΚΟΒΟΥΤΥΡΟ ΑΛΜΥΡΗΣ ΚΑΡΑΜΕΛΑΣ
Πάμε να φτιάξουμε μια νόστιμη και εύκολη συνταγή, ότι πρέπει για κολατσιό στο σχολείο.
ΤΑΡΤΑ ΜΕ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ
Μια νόστιμη και χορταστική τάρτα, με το αγαπημένο κοτόπουλο και λαχανικά για την οικογένεια και τους καλεσμένους σας. Απολαυστικός τρόπος για να αξιοποιήσεις τη νοστιμιά λαχανικών εποχής δίνοντας την ευκαιρία στην νοικοκυρά να πειραματιστεί.
ΕΥΚΟΛΟ ΠΕΙΝΙΡΛΙ
Είναι αλήθεια ότι η λέξη πεϊνιρλί φέρνει συνειρμικά στο μυαλό μας -τουλάχιστον όσων κατοικούν στο λεκανοπέδιο- την περιοχή της Δροσιάς, η οποία θεωρείται για την Αττική η πηγή του εύγευστου αυτού εδέσματος.
ΜΑΝΙΤΑΡΟΠΙΤΑ ΧΩΡΙΣ ΦΥΛΛΟ
Ποιος από μας δεν έχει ζωγραφίσει έστω για μια φορά στη ζωή του, σ' εκείνες τις ατέλειωτες ώρες Καλλιτεχνικών στο Δημοτικό ή το Γυμνάσιο, ένα κατακόκκινο μανιτάρι με το ολοστρόγγυλο καπελάκι του γεμάτο λευκές βούλες;
ΜΕΛΙΤΖΑΝΟΠΙΤΑ ΧΩΡΙΣ ΦΥΛΛΟ
Το Στρύχνον η μελιτζάνα είναι ποώδες, πολυετές φυτό της οικογένειας των Στρυχνοειδών, που καλλιεργείται για τον ομώνυμο καρπό της, την αγαπημένη όλων μελιτζάνα, ονομασία που προέρχεται, όπως είναι ευνόητο, από το μελανό χρώμα της γυαλιστερή φλούδας του λαχανικού. Στην Κύπρο είναι γνωστή ως βαζάνι, όνομα με εμφανή καταγωγή από την αντίστοιχη αραβική bāḏinjān, ενώ η melanzana των Ιταλών κατάγεται από την λατινική -με ρίζες βυζαντινές- λέξη melongena.
ΚΡΕΑΤΟΠΙΤΑ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Η Κεφαλονιά είναι ένα νησί που κερδίζει τον επισκέπτη από την πρώτη κιόλας στιγμή με τις υπέροχες παραλίες και τις κρυστάλλινες θάλασσές της, με το ατελείωτο πράσινό της, τα πανέμορφα χωριά της και φυσικά με την μοναδική κουζίνα της.
ΧΟΡΤΟΠΙΤΑΚΙΑ ΜΕ ΒΛΙΤΑ
Τα χορτοπιτάκια είναι από τις λιχουδιές που απλώνεις το χέρι σου μόλις βρεθούν στο τραπέζι. Είναι υγιεινά, θρεπτικά και παρασκευάζονται εύκολα, σε λίγο χρόνο, αρκεί να έχεις το κατάλληλο χόρτο όπως τα βλίτα.
ΠΙΤΣΑ ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ
Όταν η τέχνη συναντά το φαγητό μόνο όμορφα πράγματα μπορούν να συμβούν. Και στην πίτσα η τέχνη, η ομορφιά, η νοστιμάδα, η γεύση, τα αρώματα που σκορπά, είναι από τα πιο όμορφα που βρίσκεις σ’ ένα φαγητό.
ΕΥΚΟΛΗ ΖΑΜΠΟΝΟΤΥΡΟΠΙΤΑ
Με τον όρο μπουρέκι -από το τουρκικό börek που αναφέρεται σε οποιοδήποτε φαγητό περιλαμβάνει φύλλο- περιγράφονται όλα τα αρτοσκευάσματα που παρασκευάζονται με φύλλο ζύμης, λεπτό συνήθως, είτε αυτά ψήνονται ως ατομικές μερίδες είτε ως πίτα ταψιού, η οποία μετά την ολοκλήρωση του ψησίματος κόβεται σε μικρότερα κομμάτια-μερίδες.
ΚΡΕΑΤΟΤΟΥΡΤΑ ΧΑΝΙΩΝ
Η Χανιώτικη κρεατότουρτα είναι μια παραδοσιακή κρεατόπιτα που έχει την τιμητική της σε γιορτινά τραπέζια, της Παναγίας στις δεκαπέντε Αυγούστου, τα Χριστούγεννα και φυσικά το Πάσχα.
ΛΑΜΠΡΟΠΙΤΕΣ ΜΕ ΜΥΖΗΘΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΩ
Η Κως, το τρίτο μεγαλύτερο νησί της Δωδεκανήσου, αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς διακοπών για ταξιδιώτες απ' όλο τον κόσμο.
ΦΡΟΥΤΟΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΦΡΑΟΥΛΕΣ ΚΑΙ ΜΗΛΑ
Ανάμεικτη πεντανόστιμη φρουτοσαλάτα που κερδίζει τις εντυπώσεις σε όποιο τραπέζι και να τη βάλεις. Δροσερή, αρωματική, με ωραία χρώματα, ιδανική σ’ ένα μοναδικό γεύμα που θες να κερδίσεις τους καλεσμένους σου.
ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ ΒΟΥΤΥΡΟΥ
Τα τσουρεκάκια δεν λείπουν από κανένα νοικοκυριό το Πάσχα, μαζί με τα καλιτσούνια, τα τσουρέκια και τα κόκκινα αυγά. Νόστιμα, τραγανά και μοσχομυριστά μπορούμε να τα απολαύσουμε όχι μόνο τις γιορτινές μέρες αλλά και όλο το χρόνο, ιδιαίτερα στο καφέ μας. Αγαπητά κουλουράκια των παιδιών που αρέσκονται να τα παίρνουν και στο σχολείο.
ΠΡΑΣΟΠΙΤΑ ΜΕ ΤΡΑΧΑΝΑ ΧΩΡΙΣ ΦΥΛΛΟ
Η πίτα είναι το σπεσιαλιτέ έδεσμα της παραδοσιακής ελληνίδας νοικοκυράς. Κάθε μια έχει να σου παρουσιάσει την δική της συνταγή πίτας, το δικό της μυστικό, την δική της τεχνική και το δικό της αποτέλεσμα.