Το Στρύχνον η μελιτζάνα είναι ποώδες, πολυετές φυτό της οικογένειας των Στρυχνοειδών, που καλλιεργείται για τον ομώνυμο καρπό της, την αγαπημένη όλων μελιτζάνα, ονομασία που προέρχεται, όπως είναι ευνόητο, από το μελανό χρώμα της γυαλιστερή φλούδας του λαχανικού. Στην Κύπρο είναι γνωστή ως βαζάνι, όνομα με εμφανή καταγωγή από την αντίστοιχη αραβική bāḏinjān, ενώ η melanzana των Ιταλών κατάγεται από την λατινική -με ρίζες βυζαντινές- λέξη melongena.
ΚΡΕΑΤΟΠΙΤΑ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Η Κεφαλονιά είναι ένα νησί που κερδίζει τον επισκέπτη από την πρώτη κιόλας στιγμή με τις υπέροχες παραλίες και τις κρυστάλλινες θάλασσές της, με το ατελείωτο πράσινό της, τα πανέμορφα χωριά της και φυσικά με την μοναδική κουζίνα της.
ΧΟΡΤΟΠΙΤΑΚΙΑ ΜΕ ΒΛΙΤΑ
Τα χορτοπιτάκια είναι από τις λιχουδιές που απλώνεις το χέρι σου μόλις βρεθούν στο τραπέζι. Είναι υγιεινά, θρεπτικά και παρασκευάζονται εύκολα, σε λίγο χρόνο, αρκεί να έχεις το κατάλληλο χόρτο όπως τα βλίτα.
ΠΙΤΣΑ ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ
Όταν η τέχνη συναντά το φαγητό μόνο όμορφα πράγματα μπορούν να συμβούν. Και στην πίτσα η τέχνη, η ομορφιά, η νοστιμάδα, η γεύση, τα αρώματα που σκορπά, είναι από τα πιο όμορφα που βρίσκεις σ’ ένα φαγητό.
ΕΥΚΟΛΗ ΖΑΜΠΟΝΟΤΥΡΟΠΙΤΑ
Με τον όρο μπουρέκι -από το τουρκικό börek που αναφέρεται σε οποιοδήποτε φαγητό περιλαμβάνει φύλλο- περιγράφονται όλα τα αρτοσκευάσματα που παρασκευάζονται με φύλλο ζύμης, λεπτό συνήθως, είτε αυτά ψήνονται ως ατομικές μερίδες είτε ως πίτα ταψιού, η οποία μετά την ολοκλήρωση του ψησίματος κόβεται σε μικρότερα κομμάτια-μερίδες.
ΦΡΟΥΤΟΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΦΡΑΟΥΛΕΣ ΚΑΙ ΜΗΛΑ
Ανάμεικτη πεντανόστιμη φρουτοσαλάτα που κερδίζει τις εντυπώσεις σε όποιο τραπέζι και να τη βάλεις. Δροσερή, αρωματική, με ωραία χρώματα, ιδανική σ’ ένα μοναδικό γεύμα που θες να κερδίσεις τους καλεσμένους σου.
ΠΡΑΣΟΠΙΤΑ ΜΕ ΤΡΑΧΑΝΑ ΧΩΡΙΣ ΦΥΛΛΟ
Η πίτα είναι το σπεσιαλιτέ έδεσμα της παραδοσιακής ελληνίδας νοικοκυράς. Κάθε μια έχει να σου παρουσιάσει την δική της συνταγή πίτας, το δικό της μυστικό, την δική της τεχνική και το δικό της αποτέλεσμα.
ΡΟΛΑΚΙΑ ΚΑΝΕΛΑΣ ΜΕ ΜΕΛΙ
Mια νόστιμη πρόταση για πρωινό, σνακ ή για κολατσιό στο σχολείο για τα παιδιά, η παραδοσιακή συνταγή γίνεται πιο υγιεινή αντί για ζάχαρη θα βάλουμε υπέροχο θυμαρίσιο μέλι Τοπλού. Το θυμαρίσιο μέλι της οικογενείας Τοπλού κατέκτησε το Bronze βραβείο στο διαγωνισμό Gourmet Exhibition 2021.
ΚΑΡΠΟΥΖΟΠΙΤΑ Η ΚΑΡΠΟΥΖΕΝΙΑ Η ΑΔΙΑΓΓΟΥΡΕΝΙΑ ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΥ
Γνωρίζετε τι είναι η καλασούνα; Έχετε δοκιμάσει ποτέ αδιαγγουρένια ή αδιάγγουρο; Aν όχι σπεύδω να σας κατατοπίσω!
ΚΟΛΟΚΥΘΟΜΠΟΥΡΕΚΟ
Μια συνταγή που μας έρχεται από τη Δυτική Κρήτη με κυρίαρχο υλικό τα κολοκυθάκια και κτίζεται με προϊόντα εποχής.
ΠΙΤΑ ΜΕ ΚΟΛΟΚΥΘΟΑΝΘΟΥΣ
Το καλοκαίρι είναι εδώ και οι γεύσεις που το συντροφεύουν πολλές! Μια από αυτές οι κολοκυθοανθοί.
ΠΙΤΣΑ ΜΕ ΣΦΑΚΙΑΝΗ ΠΙΤΑ
Μια τόσο εύκολη αλλά και λαχταριστή συνταγή, που μπορείτε να απολαύσετε με την παρέα και την οικογένεια σας.
ΧΕΙΡΟΜΥΛΟΠΙΤΑ
Οι παλιές νοικοκυρές στα χωριά μας, άλεθαν το στάρι στο χειρόμυλο και στη συνέχεια το κοσκίνιζαν με τη χοντρή κνησάρα για να κάνουν το χόντρο. Με το αλεύρι που μαζευόταν σ’ ένα λευκό πανί κάτω από την κνησάρα, φτιάχνανε το χειρομυλένιο πιτάρι.
ΜΠΑΤΖΙΝΑ
Η μπατζίνα είναι μια παραδοσιακή πίτα της Θεσσαλίας και ειδικότερα της Καρδίτσας.
ΤΥΡΟΠΙΤΑ ΧΩΡΙΣ ΦΥΛΛΟ ΜΕ ΓΙΑΟΥΡΤΙ
Αυτή η συνταγή για τυρόπιτα ειναι διαφορετική απο τις αλλές! Θα φτιάξουμε εύκολα και γρήγορα τυρόπιτα χωρίς φύλλο με γιαούρτι. Δεν θα μείνει κομμάτι σας το εγγυούμαι!
ΚΡΗΤΙΚΑ ΧΟΡΤΟΠΙΤΑΚΙΑ
Τα χορτοπιτάκια είναι από τις λιχουδιές που αρέσουν σε όλους. Είναι υγιεινά, θρεπτικά και παρασκευάζονται εύκολα, σε λίγο χρόνο, αρκεί να έχεις αγριόχορτα το χειμώνα ή βλήτα το καλοκαίρι!
ΛΑΔΕΝΙΑ ΚΙΜΩΛΟΥ
Η λαδένια είναι μια μοναδική, καθαρά Κιμωλιάτικη γεύση που φτιάχνεται με ζυμάρι, φρέσκια ντομάτα, κρεμμύδι, ελαιόλαδο και ρίγανη και κρύβει μέσα της όλη την απλότητα και νοστιμιά του κυκλαδίτικου νησιού.
ΧΑΛΒΑΔΟΠΙΤΑΚΙΑ
Τα πιτάκια ή με την μορφή τραγανών φύλλων ή σαν χωριάτικη ζύμη, κρύβουν μέσα τους ένα σωρό γλυκούς ή αλμυρούς θησαυρούς, λόγω της μεγάλης ποικιλίας ποιοτικών υλικών που διαθέτει η ελληνική κουζίνα.
ΓΛΥΚΟΚΟΛΟΚΥΘΑ ΣΙΡΟΠΙΑΣΤΗ
Η πίτα με γλυκοκολοκύθα σιροπιαστή συνηθίζεται κυρίως σε περιόδους νηστείας και ιδιαίτερα τη Σαρακοστή αλλά μπορούμε να την απολαύσουμε όποτε έχουμε στην τροφιμοαποθήκη μας αυτό το λαχανικό.
ΣΦΑΚΙΑΝΗ ΠΙΤΑ
Σφακιανή πίτα, είναι από τις πιο νόστιμες και διάσημες πίτες της Κρήτης. Όποιος επισκεφτεί το νησί μας, είναι από τα εδέσματα που θέλει να απολαύσει.