Οι πιο εύκολες, νόστιμες και γρήγορες Κρητικές πιτούλες. Απολαύστε τις σκέτες ή με μέλι, η επιλογή δική σας.
ΚΟΤΟΠΙΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Οι ηπειρώτικες πίτες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της τοπικής γαστρονομίας. Άλλες παραδοσιακές, άλλες σε μοντέρνες εκδοχές, όλες πεντανόμιστες! Και αυτό γιατί βασίζονται στα αγνά υλικά και φτιάχνονται με μεράκι και -όταν μιλάμε για πίτες με φύλλο- υπομονή!
ΣΠΑΝΑΚΟΠΙΤΑ ΜΕ ΦΥΛΛΟ ΚΡΟΥΣΤΑΣ
Σπανάκι, υγιεινό και θρεπτικό. Σήμερα σας το έχω στην πιο αγαπημένη μας εκδοχή, σπανακόπιτα με φέτα και φύλλο κρούστας. Εύκολη, γρήγορη συνταγή αλλά πολύ πολύ νόστιμη.
ΜΑΚΑΡΟΝΟΠΙΤΑ ΜΕ ΦΥΛΛΟ
Σήμερα σας έχω μια συνταγή έκπληξη που θα αρέσει στους γονείς και θα ξετρελάνει τα παιδιά. Μια συνταγή - λύση για κάθε στιγμή αφού μπορείτε να την φτιάξετε σήμερα αλλά να την απολαύσετε οποιαδήποτε ώρα αργότερα.
ΡΑΦΙΟΛΙΑ ΜΕ ΧΟΡΤΑΡΙΚΑ
Η ονομασία Ραφιόλια προέρχονται από τα Ιταλικά Ραβιόλια, είναι από τις παρακαταθήκες που μας άφησαν στη μαγειρική οι Ενετοί μετά από 400 χρόνια στη Κρήτη.
ΤΥΡΟΠΙΤΑ ΜΕ ΚΡΗΤΙΚΑ ΤΥΡΙΑ
Η πιο εύκολη και νόστιμη τυρόπιτα που θα έχετε φτιάξει ποτέ. Με κρεμώδες γέμιση και υπέροχα τραγανό φύλλο.
ΤΖΟΥΛΑΜΑΣ
19 Φεβρουαρίου 2020
Η Κρήτη δεν χαρακτηρίζετε για τις πίτες ταψιού. Τα μυζηθροπιτάκια, τα χορτοπιτάκια, τα σκαλτσούνια Χανίων, οι σφακιανες πίτες και γενικά ότι έχει να κάνει με τηγανιτά είναι αυτά που γνωρίζουν όλοι και θέλουν να γευτούν όταν επισκέπτονται τη Κρήτη.
ΑΓΝΟΠΙΤΕΣ ΜΕ ΚΡΕΜΩΔΕΣ ΤΥΡΙ ΚΑΙ ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ
Επιστροφή στα σχολεία και ετοιμάζουμε ένα νόστιμο, υγιεινό σνακ που θα ξετρελάνει τα παιδιά μας και όχι μόνο. Παραδοσιακές κρητικές αγνόπιτες γεμιστές με κρεμώδες τυρί Γαλένι και γαλοπούλα Υφαντής. Δοκιμάστε το..
ΚΟΛΟΚΥΘΟΠΙΤΑ ΜΕ ΧΥΛΟ
Έχω την άποψη πως οι πίτες είναι χαρακτηριστικό έδεσμα της ελληνικής διατροφής και της ελληνικής γαστρονομικής παράδοσης. Και αυτό δεν είναι τυχαίο.
ΚΟΥΡΟΥ ΤΥΡΟΠΙΤΑΚΙΑ ΜΕ ΦΕΤΑ
Τυροπιτάκια με φύλλο κουρού. Τα πιο νόστιμα τυροπιτάκια που θα έχετε δοκιμάσει.
ΤΥΡΟΠΙΤΑΚΙΑ ΜΕ ΓΛΥΚΙΑ ΜΥΖΗΘΡΑ
Γλυκιά μυζήθρα ή γλυκό ανθότυρο, όπως και να το πεις είναι το ίδιο πράγμα. Ένα από τα πιο νόστιμα τυροκομικά της Κρήτης. Μπορούμε να το απολαύουμε σαν άλειμμα πάνω σε ψωμί, σε ντακό με ντομάτα και φυσικά σε κάθε είδους πίτες ή πιτάκια.
ΜΠΟΥΡΕΚΙ ΣΙΡΟΠΙΑΣΤΟ ΜΕ ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΟ ΦΥΛΛΟ
Η τρίτη εβδομάδα του Τριωδιου ονομάζεται «τυρινή». Με το τυρί και τα γαλακτοκομικά να βρίσκονται σχεδόν κάθε μέρα στο τραπέζι. Εκτός από τα τυροκομικά στο τραπέζι βρισκόταν οι πίτες διαφόρων μορφών και τύπων όπως τυρόπιτες, αγνόπιτες, σαρικόπιτες, πίτες σφακιανές, νεράτες, μπουρεκια, μπουρεκακια.
ΚΙΜΑΔΟΠΙΤΑΚΙΑ ΜΕ ΦΥΛΛΟ ΚΟΥΡΟΥ
Μαγειρέψατε χθες ή προχθές μακαρόνια με κιμά και σας περίσσεψε κιμάς; Λίγη ποσότητα φαντάζομαι για να φτιάξουμε ένα παστίτσιο. Μια νόστιμη λύση που σας έχω δώσει και στο παρελθόν είναι να τηγανίσουμε μεγάλες χοντρές πατάτες να βάλουμε κιμά και μπόλικο τυράκι, έτσι δεν μας έκαναν οι γιαγιάδες μας;
ΜΑΡΑΘΟΠΙΤΕΣ
Είναι κάποιες Κρητικές γεύσεις που η παρασκευή τους είναι χρονοβόρα αλλά αξίζει τον κόπο. Μια από αυτές είναι οι μαραθόπιτες που φτιάχνονται με το πιο αρωματικό χόρτο της εποχής, που είναι το μάραθο. Τώρα είναι η εποχή που η γη σου δίνει απλόχερα μεγάλη ποικιλία χόρτων.
ΠΙΤΤΑΚΙΑ ΤΗΓΑΝΙΟΥ ΜΕ ΓΛΥΚΙΑ ΚΟΛΟΚΥΘΑ
Τα κολοκύθια είναι λαχανικά του καλοκαιριού σε πολλές ποικιλίες, από το κοινό μακρόστενο πράσινο κολοκυθάκι που το απολαμβάνεις μικρό αλλά και μεγαλύτερο μέχρι την κολοκύθα ή νεροκολοκύθα με την ογκώδη μορφή της, που φτάνει σε μεγάλο βάρος. Μεγαλώνει αργά και φτάνει στην ωρίμανση της το φθινόπωρο, εποχή που η γεύση της είναι πιο γλυκιά. Έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα που την κάνει ελκυστική. Μπορούμε να την απολαύσουμε με αμέτρητους τρόπους σε τσικάλι, τηγάνι, στο φούρνο, μέχρι να φτιάξουμε μαρμελάδα και γλυκό του κουταλιού!
ΚΟΛΟΚΥΘΟΠΙΤΑ ΜΕ ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΟ ΦΥΛΛΟ
‘’Περί ορέξεως κολοκυθόπιτα’’ Σε όλες τις συνταγές με κολοκυθόπιτα αυτή τη παροιμία βάζουν και είπα να τη βάλω και εγώ. Η έκφραση σημαίνει πως στα θέματα γούστου δεν υπάρχουν κανόνες. Τώρα που κολλάει η δόλια η κολοκυθόπιτα δεν έχω καταλάβει. Ίσως γιατί σε κάποιους αρέσει πολύ και σε κάποιους όχι;
ΤΗΓΑΝΙΤΕΣ ΜΕ ΓΛΥΚΟΚΟΛΟΚΥΘΑ
Η Αγγελική Χριστοδουλάκη, είναι η μαμά της φίλης μου Φαίης. Μια γυναίκας που αγαπώ και σέβομαι πολύ. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Μιξόρουμα Ρεθύμνου, ένα μικρό χωριό κοντά στο Σπήλι. Ψιλή, μελαχρινή, με έντονα καστανά μάτια, λεβέντισσα όπως λέμε εδώ στη Κρήτη. Με βλοσυρό βλέμμα και χαρακτήρα που σε κερδίσει από την πρώτη στιγμή.
ΧΟΡΤΟΠΙΤΑΚΙΑ
Τα χορτοπιτάκια είναι από τις λιχουδιές που απλώνεις το χέρι σου μόλις βρεθούν μπροστά σου. Είναι υγιεινά, θρεπτικά και παρασκευάζονται εύκολα, σε λίγο χρόνο, αρκεί να έχεις αγριόχορτα. Είναι η λύση όταν θες κάτι γρήγορο και έχεις μουσαφίρηδες, είναι ένας μεζές για το πρώτο κρασί ή ρακή σε μια ταβέρνα, για ένα κέρασμα, μια λιχουδιά πριν το φαγητό.
ΛΟΥΚΟΥΜΑΔΕΣ ΜΕ ΓΛΥΚΙΑ ΜΥΖΗΘΡΑ
Ένας παπάς μάγειρας, ειδήμων της Κρητικής κουζίνας
Ο παπά Μανώλης Λιαπάκης, ένας άνθρωπος με πολλά χαρίσματα που χαίρεσαι να κάνεις παρέα μαζί του, έχει αυτή την αμεσότητα και την απλότητα που δεν φοβάσαι, δεν ντρέπεσαι να μιλήσεις και να του πεις το οτιδήποτε.
Γλεντζές από τους λίγους μιας και η μεγάλη του αγάπη είναι η Κρητική μουσική. Φίλος με όλους τους Κρητικούς λυράρηδες και τραγουδιστές του τόπου μας.
ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ
Πρωτοχρονιά ή Αρχιχρονιά που λέμε στην Κρήτη, η πρώτη μέρα του χρόνου, με ποδαρικό, ρεβεγιόν, με κόσμο και βεγγαλικά στις πλατείες, με μουσικές, με την καλή χέρια στα πιτσιρίκια… και φυσικά με βασιλόπιτα. Δεν υπάρχει ελληνικό σπίτι που να μην ετοιμάσει από την παραμονή την παραδοσιακή βασιλόπιτα με το φλουρί. Είναι ένα γιορτινό γλυκό με μεγάλη καταγραφή παραδόσεων σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, καθιστώντας αυτό το επιδόρπιο ένα διαχρονικό πολιτιστικό σύμβολο.